ELGA ACE stooklijnen

In de ELGA ACE is het mogelijk om een zogenaamde stooklijn, parameter CP230, in te stellen. Deze parameter bepaald de aanvoertemperatuur bij een bepaalde buitentemperatuur. Des te hoger de stooklijn is ingesteld des te hoger zal ook de aanvoertemperatuur zijn. Bij de ELGA gaat dit aan de hand van de volgende formule: aanvoertemperatuur = 20 + stooklijn * ( voetpunt – buitentemperatuur ).

Het voetpunt is de temperatuur waarbij er niet meer verwarmd hoeft te worden. Aangezien de meeste mensen 20 graden aan houden is het voetpunt vaak 20 graden. Bij de ELGA kan je het voetpunt automatisch laten bepalen aan de hand van de temperatuur waar de thermostaat hangt ( de standaard ) of deze vast zetten op een waarde.

Ik heb een overzicht gemaakt wat de aanvoertemperatuur zou zijn bij een bepaalde buitentemperatuur bij een bepaalde stooklijn.

Bij een stooklijn van 1,0 en 13 graden buiten zou de aanvoertemperatuur van de ELGA 27 graden zijn en bij een stooklijn van 1,5 dus 30,5.

De hele simpele samenvatting is dat de stooklijn zorgt voor een hogere aanvoertemperatuur bij lagere temperaturen buiten, en dit om het huis op dezelfde snelheid, comfortabel, op temperatuur te krijgen.

In een grafiek ziet dit er overigens zo uit:

Wat is nu de juiste stooklijn?

Ik heb in mijn enorme bak aan data gekeken naar de koude dagen waar de oude ELGA het heel zwaar heeft gehad. Dat is in ons geval bij een gemiddelde dagtemperatuur onder het vriespunt. Een voorbeeld is 01-12-2019 met een gemiddelde dagtemperatuur van -0,3 graden.

In de nacht houden we het niet op temperatuur terwijl de ELGA vol continu draait. Je kan aan de aanvoertemperatuur mooi zien dat de temperatuur buiten langzaam op loopt. In de middag moet de CV ketel zelfs even aan en daarna kan de ELGA het met een aanvoer van net boven de 30 graden warm houden.

Bij een temperatuur tussen de -3 en 0 graden hebben wij een aanvoer nodig van minimaal 32 a 33 graden willen wij het huis op temperatuur houden. Als ik kijk in de grafiek dan is stooklijn 0,7 diegene die het dichtst in de buurt komt. Bij 0 graden buiten zou de stooklijn dan 34,7 graden aanvoer geven.

En laat 0,7 nu de standaard stooklijn zijn voor huizen met vloerverwarming πŸ™‚

 

1 Reactie

  1. Paul Sap

    Met welk programma en meetpunten leg je de gegevens vast zoals de aanvoertemperatuur, retour etc. Wat zijn de kosten die hieraan verbonden zijn? Ik gebruik winsol met een kastje van technische alternatieve.

Geen reacties toegestaan.