ELGA installatie, vraagtekens

Edit 15-02-2021

Ik heb intussen contact gehad met diverse installateurs. Onderstaande installatiewijze is gangbaar en de pijp onder de CV ketel fungeert als een compacte open verdeler. Hierbij wordt door diverse installateurs wel aangeraden om een terugslagklep onder de CV ketel te monteren zodat heet water uit de CV niet meteen terug kan naar de retour.

Zit deze terugslagklep er niet tussen dan bepaald de flow van de CV pomp en die van de ELGA of het systeem goed werkt of niet.

Verder gaf een installateur aan dat de situatie onder de ketel beter anders gemonteerd kan worden, waarbij het rechter T-stuk een kwartslag gedraaid moet worden.

Dit komt de flow ten goede als alleen de ELGA draait.

Verder zit er in deze Intergas ketel geen driewegklep, er is dus flow door de ketel mogelijk.

Originele post

 

Ik kreeg gisteren een mailtje van iemand die ogenschijnlijk problemen had met zijn ELGA en of ik kon helpen. Zijn symptoom:

Bij koud weer koelt het huis af tot 16 graden, de ketel gaat wel aan maar die warmte komt nooit aan bij de vloerverwarming.

Na het vragen om een foto kreeg ik dit toegestuurd

De ELGA  netjes naast de ketel en het lijkt allemaal wel aardig aangesloten te zijn. Totdat je beter kijkt en pijlen gaat intekenen wat de aanvoer- en de retour is.

En hier wordt het ineens gek. Er is maar 1 aanvoer vanaf de standleiding gezien beneden en er is ook maar 1 retourleiding. Onder de CV ketel zit een standaard afsluiter die geopend en gesloten kan worden. En misschien nog wel het meest opvallende is dat er geen terugslagkleppen onder de ELGA en CV ketel zitten. En als je nog beter kijkt zie je dat de ELGA en de ketel in serie zijn aangesloten.

En dan krijg je deze drie scenario’s:

  1. ELGA draait alleen.

Het water wordt vanaf de retour opgewarmd in de ELGA zelf en gaat de aanvoer in. Via de bocht gaat het water naar rechts op de foto onder de ketel door om uit te komen bij het T-stuk waar het vraagteken bij staat.

De afsluiter die links er van zit is deels open, het water gaat hier dus linksaf de aanvoer in van het CV systeem. Mogelijk gaat een deel van het water ook door de ketel heen mits de weerstand hoog genoeg is.

2. ELGA en ketel draaien beide.

Het water wordt vanaf de retour opgewarmd in de ELGA zelf en gaat de aanvoer in. Via de bocht gaat het water naar rechts op de foto onder de ketel om uit te komen bij het T-stuk waar het vraagteken bij staat. De ketelpomp draait ook en het water wordt dus door de ketel heen gezogen en daar extra verwarmd.

En dan gebeurd er wat geks. Het water komt dus onder de ketel uit en kan dan zowel rechtdoor als weer rechtsaf naar de retour toe. En mijn vermoeden is dat de weg rechtsaf de weg van de minste weerstand is waardoor er effectief kortsluiting ontstaat.

3. Ketel draait solo

Alleen de ketelpomp draait, die moet water hebben, dat moet dus door de ELGA heen, door/langs de pomp, worden aangezogen naar de ketel toe. En dan begint het spelletje weer te spelen, wat is de weg van de minste weerstand onder de ketel bij de aanvoer? Rechtdoor het verwarmingscircuit in of rechts meteen terug naar de retour.

Wederom kortsluiting dus.

Afsluiter

Die gekke afsluiter zorgt dus voor de situatie dat als de ELGA alleen draait de afsluiter volledig open moet zijn om het water in het verwarmingssysteem te krijgen. En als de ketel draait moet die afsluiter volledig dicht zijn anders ontstaat er mogelijk kortsluiting onder de ketel en komt er geen warm water het CV systeem meer in.

Zie boven; Dit hoort geen afsluiter te zijn maar een keerklep zodat het water niet vanaf de aanvoer meteen naar de retour van de CV kketel gang.

Handleiding

De handleiding van de ELGA met Toshiba buitenunit is duidelijk hierover

Oplossingen

Er is gekozen dus voor een impliciete open verdeler in de vorm van een 22mm pijp met een afsluiter. Zoals ik al helemaal bovenaan had aangegeven is er nog wel eea te verbeteren.

Een andere oplossing was geweest om toch te kiezen voor een parallel systeem

Parallel

Zo is alles correct parallel aangesloten.

Moraal

Zelf de handleiding doorlezen, een foto maken en pijltjes tekenen kan soms heel verhelderend zijn in geval van problemen. En laat je vooral ook goed voorlichten door de installateur waarom die voor een bepaalde installatie kiest.