En dan zijn we ineens 10 jaar verder

Het is alweer 10 jaar geleden dat onze reis begon om duurzamer te leven. Sterker nog; Nog een paar weken en dan vieren wij de 10 jarige leeftijd van onze zonneboiler. In die 10 jaar hebben wij ontzettend veel gedaan in huis. Door al die wijzigingen is ons verbruik enorm gekelderd. Had ik 10 jaar geleden verwacht dat we hier nu zouden staan? Ik denk dat het eerlijke antwoord daar op NEE is. In dit artikel blik ik terug op een hoop leuke en minder leuke zaken die wij hebben meegemaakt.

Verbruik

Waar moet ik beginnen? Ons verbruik was in 2008 idioot hoog. In de periode 01-01 tot en met 30-09 verbruikten wij in 2008:

 • Elektriciteit: 2534kWh
 • Gas: 994m3
 • Water: 72,5m3

Reken je elektriciteit en gas om naar energie dan komt daar een schokkende 2534 * 3,6 + 994 * 31,65 = 40582MJ uit. Dat is heel heel heel heel heel erg veel energie. Omgerekend naar ons oppervlakte ( 150m2 ) is dat 270MJ per m2 woonoppervlak.

Nu zijn wij 10 jaar verder. Wat doen wij nu?

 • Elektriciteit:1238kWh
 • Gas: 157m3
 • Water: 87m3

Alleen ons waterverbruik is iets gestegen, verklaarbaar doordat onze zoon ouder wordt en wij elk jaar een vrij groot zwembad vullen.

Diezelfde rekensom komt dan uit op 1238 * 3,6 + 157 * 31,65 = 9426MJ. Omgerekend naar oppervlakte is dat 63MJ per m2. Ons energieverbruik in huis is dus 77% gedaald! Dat lijkt mij niet slecht voor een huis uit 1978 met een indicatief energielabel C.

Investering en besparing

Hoeveel geld hebben wij nu geïnvesteerd in de afgelopen 10 jaar? De belangrijkste kostenposten op een rij:

 • Zonneboiler: 4107,-
 • Vloerisolatie: 597,-
 • WTW unit douche: 451,14
 • Dakisolatie: 2083,01
 • Zonnepanelen: 12000,-
 • Funderingisolatie: 200,-
 • ELGA: 4000,-
 • Overig: 1000,-

Subtotaal: 24438,15

Zaken zoals het vervangen van de kozijnen, impregneren van de gevel, de aanleg van de vloerverwarming etc reken ik niet mee. Onder “overig” zitten zaken zoals buisisolatie, isolatie achter de voorzetwanden, ledlampen etc. In 10 jaar tijd dus 24438 euro geïnvesteerd. Het grappige is dat ik daarmee meteen terug moet denken aan mijn vriend Eric-PVT. die rekende een heel simpel sommetje voor. Namelijk hoeveel geld wij per maand uit gaven aan energie en hoeveel dat in een jaar was en hoeveel in 10 jaar.

Als wij niets hadden gedaan hadden wij, inflatie niet meegerekend, 200*12*10 = 24000,- euro uitgegeven aan de energiemaatschappij.

Hoeveel hebben wij nu bespaard? Ik heb deze rekensom niet helemaal zuiver. Ik ben deze namelijk pas per januari 2009 gaan bij houden. Elke maand heb ik de besparing ten opzichte van die 200 euro energie weg gezet in Excel. Dit geeft geen sluitend antwoord maar wel een hele goede indicatie wat wij hebben bespaard. Die rekensom komt ongeveer op 18500,-. Het toeval wil dat wij dus intussen ook net 77% van onze totale investering hebben terug verdiend.

Van een aantal zaken weet ik vrij nauwkeurig wat wij bespaard hebben. Zo hebben de zonnepanelen volgens jSunnyreports 5000,- euro bespaard. De zonneboiler 1500,- euro. Beide grootste investeringen doen het dus relatief niet heel best. Daarmee blijkt wel weer dat met isolatie en gedrag veruit de grootste besparing en verduurzaming te realiseren is.

Zonnepanelen

Onze zonnepanelen op het huis zijn er ook niet in 1x op gekomen. Onze zonnepanelen zijn zelfs een verhaal apart.

Bianca wilde oorspronkelijk geen zonnepanelen, duur en lelijk als korte samenvatting. 🙂 Totdat we bij een vriend in Hilversum een zonnepaneel zagen als afdakje boven de voordeur. Februari 2009 hing ook ons afdakje en daarna ging het heel hard. Toen wij voor het eerst zagen dat onze oude ferrarismeter stil stond en daarna voorzichtig terug begon te draaien waren wij beide verkocht.

Via een 1320Wp set op het oosten naar vrij snel 1850Wp op diezelfde plek, een Soladin 600 met 5 panelen op het westen die daarna weer zijn vervangen voor 190Wp panelen op meerdere Steca300 omvormers. En dan heb ik het nog niet eens over de extra panelen op het oosten.

Via 93Wp in 2009 ligt er nu sinds 2016 bijna 4500Wp op het dak. Vanaf 2009 hebben wij ruim 22500kWh aan schone energie opgewekt en hebben wij meer dan 10 ton CO2 uitstoot voorkomen.

En dan uiteraard onze logging!

jSunnyreports

Een van de zaken die ik persoonlijk niet had verwacht is dat ik in 2009 zou beginnen aan jSunnyreports voor het monitoren van onze zonnepanelen. jSunnyreports ben ik begonnen omdat een andere tool, sunnyreports, alleen in staat was om grafieken te maken van onze SB1100 omvormer. Wij hadden op dat moment ook al het afdakje hangen met OK4E omvormer die ik dus niet kon bemeten. Daarna ging het hard, met support voor veel meer omvormers, meer grafieken, meer tabellen en nog veel meer uitbreidingen.

Februari 2016 was voor jSunnyreports een mijlpaal. Grootste verschil met de oude versie was dat eindelijk alle grafieken interactief zijn geworden. Alle grafieken zijn nu zo dat omvormers kunnen worden verborgen, er kan worden ingezoomd en het allerbelangrijkste; Er kan worden vergeleken tussen dagen!

Zonneboiler

Deze blog begon in 2008 doordat we serieus een zonneboiler overwogen. In zekere zin is dus ons duurzaamheidsavontuur gestart door onze zonneboiler. Op 21-11-2008 was het dan eindelijk zo ver en was de installatie voltooid. Daarna is er ook weer een hoop gebeurd. Eerst het display van de controller naar beneden gebracht naar de woonkamer, daarna operatie hotfill. In 2012 is de zonneboiler dermate aangepast dat wij ook ons huis er mee konden verwarmen.

Met deze nieuwe controller kon ik ook onze zonneboiler ineens live monitoren. Daarnaast stuurt de nieuwe controller niet alleen de driewegklep aan voor het hybride deel maar stuurt hij ook modulerend de pomp aan voor de collector. Daarmee is de efficientie van onze zonneboiler ook stukken hoger geworden.

Verbouwingen

En dan al onze verbouwingen. Onze zolder hebben we aangepakt, we hebben van alles en nog wat geisoleerd. Onze badkamer is aangepakt omdat het heel erg nodig was, en dan uiteraard de grootste verbouwing ooit. Het aanpakken van onze benedenverdieping. Lang niet alles hebben wij zelf gedaan.

Missers/Blunders

Ging dan alles in 1x goed? Nee. Wij hebben een grote fout gemaakt met het kiezen van een bedrijf voor het renoveren van onze dakgoten. Dat heeft ons heel wat ellende opgeleverd. In 2011 is de goot door dit bedrijf gedaan en nog geen jaar later begon de ellende. Wij waren op dat moment een nacht weg. Bij thuiskomst lag er een plas water van heb ik jou daar beneden bij de deur. Wat bleek; De goot was weer gaan lekken en al het water van de goot was via een nieuw gat in de goot zo naar binnen gelopen.

Daar hebben wij behoorlijk wat ellende van gehad en dat heeft ons naast een hoop tijd ook een hoop geld extra gekost. De dakgoot op het oosten is in 2012 volledig gerenoveerd, die op het westen een jaar later. Het schuurdak is recent compleet vervangen, ook hier had de eerdere beunhaas grote steken laten vallen.

Hulp

Iets wat ik van te voren niet had verwacht. We hebben tientallen mensen over de vloer gehad om te kijken naar hoe wij ons huis hebben verbouwd, en dan heb ik het ook nog niet eens over de honderden e-mails die ik heb gehad met vragen. Best een aantal van die mensen heeft daarna ook de spring in het diepe genomen en hebben geïnvesteerd in duurzame energie.

Samengevat

We zijn bijna 10 jaar verder, er is enorm veel gedaan en we hebben veel geld in het huis geïnvesteerd. Daar hebben wij ook enorm veel voor terug gekregen. Het huis is comfortabeler dan ooit en er is veel minder energie nodig om het huis comfortabel warm te houden.

Wat vinden jullie trouwens als bezoeker?

 

 

 

 

11 Reacties

 1. Bert Loedeman

  Gaaf te lezen hoe goed je bezig bent! Mij heb je geïnspireerd om ook beter op te letten met energie en te denken aan investeringen. Bij onze verhuizing van afgelopen januari hebben we meteen flink in ons nieuwe huis geïnvesteerd (en ook voorbereid op toekomstige investeringen)…

  Je ziet tegelijkertijd ook een stukje wet van de remmende voorsprong: als ik je zonnepanelen Wp’s een beetje inschat, hebben wij in januari dit jaar voor een vergelijkbare hoeveelheid Wp’s nog niet de helft van dat bedrag uitgegeven. Heel veel respect dat je destijds met een minder grote financiële prikkel toch bent gestart!

 2. Floris

  Een geweldige prestatie! Wat veel mensen over het hoofd zien is de toename in comfort in een goed geisoleerde en geventileerde woning. Weg tocht, vocht, de (aan de binnenkant) beslagen ruiten, enzovoort. Wat mij opviel met overgaan op vloerverwarming was dat het huis veel schoner bijft doordat er veel minder stof circuleert. Met het overgaan van koken op gas naar inductiekoken blijft de keuken stukken schoner en komt er geen fijnstof meer via verbrandingsgassen in de lucht. Dat zijn zaken die je niet gemakkelijk in geld kan uitdrukken.

 3. Leo Aarts

  Wat ik nou zo bijzonder vind aan dit verslag en alle eerdere publicaties, dat je zo eerlijk en objectief jullie ervaringen met anderen (“onbekenden”) delen. Chapeau!
  Anderen, mijzelf incluis, leren ervan en pikken de tips op.
  Over de inhoud ervan kan ik niets anders zeggen dat jullie heel goed bezig zijn en dat praktisch zonder subsidies etc.
  Kort samengevat jullie zijn een voorbeeld voor heel Nederland en ga aub door met het delen van jullie ervaringen.
  Over de toekomst en zonnepanelen heb ik toch wel mijn bedenkingen.
  Als de baten vd gasverbruiken wegvallen voor de overheid zal dit belastinggeld toch ergens anders vandaan moeten komen.
  De salderingsregeling gaat er aan en dat betekent dat zonnepanelen financieel zeker 50% minder aantrekkelijk zullen
  worden om aan te schaffen dan nu. Dat heeft men nog niet in de gaten.
  In Belgie is het financieel al niet meer interessant om panelen aan te schaffen.
  Bedankt voor je blog.

 4. Jan Visser

  Hoe kijk je tegen de elga investering aan?

 5. Albert

  Ik lees de blogs met veel interesse en leer er ook van. Ze hebben mij ook geholpen bij het duurzaam inrichten van mijn eigen huis (ELGA warmtepomp, zonnepanelen en HRsolar zonneboiler).
  Conclusie op basis van eigen ervaring en de Blogs van Martin:
  ELGA is een prima investering die bij een lage temperatuurafgiftesysteem en een redelijk goed geisoleerd huis bij Nederlandse wintertemperaturen het huis goed kan verwarmen. Dit verdient zichtzelf binnen 10 jaar terug.
  Zonnepanelen is iets wat iedereen met een geschikt dak zou moeten doen. Terugverdientijd is zo’n 7 jaar bij de huidige salderingregeling. Daarna kun je nog minstens 10 jaar gratis stroom afnemen van je eigen panelen. Als de salderingregeling minder gunstig wordt zal de ontwikkeling van goede batterijen een kritische factor worden of de investering nog loont. De terugverdientijd zou zo maar weer richting 15 jaar kunnen gaan.
  Een zonneboiler is een investering die ja pas na 20 jaar of langer zult terugverdienen. Dit systeem is wel lekker groen omdat je met de zon je eigen warme tapwater opwarmt en niet afhankelijk bent van de overheid qua salderingsregeling. Nadeel is wel dat je in de wintermaanden weining warm water produceert en een back-up moet hebben al je niet koud wilt douchen. Dit gegeven maakt een zonneboiler als verwarmingsysteem ook niet gunstig.
  Ik ben op dit moment nog aan het afwegen hoe ik met een doorstroomverwarmer of een warmtepomp die gebruik maakt van de mechanische ventilatie mijn huis gasloos kan krijgen.

 6. Rick M

  Mooi dat je nu de vruchten kan plukken van al je werk en investeringen.
  De kennis en ervaringen die je hebt gedeeld op deze website zijn goud waard, waarvoor dank!
  Desondanks heb je het wel voor jezelf en je gezin gedaan en dat is goed gelukt naar mijn idee.

 7. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Heel dubbel. De ELGA is een fantastisch apparaat. Ik had nooit verwacht dat ik met de ELGA van 1100m3 terug zou vallen naar 130m3 gasverbruik. Daarmee komt meteen het jammere; Als wij meteen voor iets zwaardere warmtepomp had gekozen dan waren wij meteen klaar geweest om van het gas af te kunnen. Nu hebben wij 4000 euro geinvesteerd in een warmtepomp en zou het zonde zijn om die nu weer te vervangen.

  Dus dubbel, heel erg blij met de ELGA maar had toch liever meteen een zwaardere warmtepomp gekozen.

 8. Andre de Knegt

  Andre K

  Een groot compliment geef ik je voor je openheid en gedetaileerde informatie.
  Het is informatie van echte ervaringen en daar hebben we (belangstellenden, energie freaks, en ik enz.) wat aan.
  Ik sta nu voor de keuze wat ik zal aanschaffen, een elga of overgaan op een WP zonder gasaansluiting?
  Ik heb mijn houten huis in 1988 zelf gebouwd als dappere knutselaar, met holle wanden gevuld met 18cm steenwol. De vloer met 10cm polystyreen schuim geisoleerd. Het dubbele glas is uit die tijd, van mindere kwaliteit.
  In 2010 heb ik 4000 kwh panelen op het dak gelegd, aangesloten op 3 omvormers 2 soladins en 1 Sunny boy 3000tl. De Soladins presteren veel slechter dan de Sunny boy.
  4000 khw wek ik per jaar op en gebruik er zelf slechts 1500 khw van, de verlichting is nu 95% led.
  Verleden jaar heb ik op mijn Intergas ketel van 2003 een Honeywell chronotherm modulation geplaatst en op 40 gr. gezet. Bij koud weer is dat te laag of ik moet de nachtverlaging uitzetten?
  Ik heb vloerverwarming en balans ventilatie van Brink gemonteerd zonder naverwarmer.

  Het verslag van het polderhuis vond ik ook fantastisch en doen mij denken aan: gas weg volledig over
  op Wp, het warm water betrekken van een doorstroomapparaat, geen buffers of tanks.
  Een aantal wanden geschikt maken voor wandverwarming, de beglazing in de woonkamer vervangen voor beter glas hr++. ik verstook nu 800 a 900 m3 gas.
  Jouw verslag geeft mij vertrouwen om de overstap te doen. Hij klinkt het zelfde als die van het polderhuis.

  Groet Andre

 9. Erno Koning

  Interessant om te lezen hoe mensen proberen om hun energie kosten te verlagen en waarom.
  Ik kan alleen je berekening over je maanbedrag in 2008 van € 200,00 niet plaatsen.Volgens mij was je niet meer kwijt dan € 100,00 per maand, gerekend met € 0,65 voor gas en €0,21 voor stroom. ( prijzen van 2017 ).Volgens jouw verbruik 2534 Kw x € 0,21 =€ 532,00 en gas 994 x € 0,65 =€646,00 totaal € 1178,00 = € 100,00 per maand.De rekensom zou dan worden 100x12x10= 12000,00 euro.
  Zelf heb ik vanaf juli 13 zonnepanelen en vanaf oktober een Elga.
  Even afwachten dus hoe dit zich ontwikkeld,

  Met vriendelijke groet,

  Erno

 10. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Verbruik in 2007 is het referentieverbruik, mijn fout, dat was ruim 5700kWh en 1500m3.

 11. Vincent de Laat

  Hoi Martin,

  Ontzettend hulde voor je werk en nauwgezette informatie. Als energie man word ik erg warm van je data alhoewel ik niet altijd het installatie technische helemaal doorgrond.

  Mede dankzij jou heb ik besloten geen zonneboiler te nemen maar te kijken naar een L/W warmtepomp. Mag ik vragen hoe jullie (of de buren ☺) het geluid hiervan ervaren? Of heb je deze extra akoestisch geïsoleerd?

  Ik heb namelijk nogal wat akoestisch goed geleidend bouwmateriaal in mijn huis zitten (na geïsoleerde tussenwoning uit 1967, Rc 2,5 & hr++ rondom, 800 Nm3 gas verbruik en netto 1400 kWh elektriciteit inkoop).

  Overigens nog een tip voor energiebesparing: warm je inkomend drinkwater op met uitgaand afval water (bij de voordeur). In theorie gaat elk apparaat beter functioneren en heb je minder warmtevraag.

  Groet,

  Vincent

Geen reacties toegestaan.