Foutje met interessante resultaten

Afgelopen weekend zijn we weg geweest naar Centreparcs. Als we weg gaan zet ik altijd de thermostaat lager zodat we niet voor Jan met de korte achternaam stoken. Nu met twee thermostaten is dat ietsje lastiger.

De ELGA had ik afgelopen vrijdag ingesteld op 18.0 graden continu. De CV ketel stond al een tijdje op stand “zomer”, dat houdt in dat de thermostaat de ECO temperatuur wil aanhouden. Ik was alleen die temperatuur vergeten, namelijk 19.2 graden. Voelt u hem aankomen?

Wij komen dus zondagavond thuis en ik kom op een gegeven moment in de kamer waar de zonneboiler staat. Ik kan het niet laten om stiekem altijd T2 en T4 te controleren. Dit zijn de temperaturen respectievelijk onderin en halverwege het vat. En wat schetst mijn verbazing? Het is slechts 26 graden in de boiler terwijl het vrijdag en zaterdag toch erg mooi weer is geweest.Ik heb me zondagavond aardig druk gemaakt waarom dit nu het geval was.

Vanochtend moest ik naar het werk en ik hoorde tijdens het brood smeren ook de ketel draaien, dit zag ik ook op het display van de ketel. Toen viel het kwartje. 19.2 graden ECO-TEMP is uiteraard hoger dan de 18.0 graden waar ik de ELGA op had ingesteld. F*CK. Dat gaat gas kosten was mijn eerste gedachte!

Maandagavond de meterstanden opgenomen en wat schetst mijn verbazing; Er is 0.116 liter gas verbruikt sinds vrijdagmiddag 13:00 en geen paar m3 gas voor het warm houden van de woning. Ook de ELGA heeft in die periode helemaal niets gedaan. Pas zondagavond gaat de ELGA weer kort aan waarna die maandag pas echt weer begint te lopen.

Wat is er nu gebeurd? De thermostaat merkt op een gegeven moment dat het kouder wordt dan 19.2 graden. De ELGA wil het 18.0 houden en doet dus niets. De ketelpomp gaat draaien en krijgt binnen een mum van tijd warm water van de zonneboiler, de brander gaat op dat moment niet aan terwijl de pomp blijft draaien. Met temperaturen van 50+ in de leidingen houdt de vloerverwarming het makkelijk 19.2 graden.

Blijkbaar zijn 2 mooie dagen en een iets mindere dag voldoende om de zonneboiler dusdanig vol te laden zodat er verder geen energie nodig is van de CV en warmtepomp om het huis op temperatuur te houden.

Aanpassing

Half mei wordt trouwens onze CV installatie aangepast. De zonneboiler wordt als een radiator aangesloten met een tweewegklep. De ELGA kan dan dus ook de warmte gebruiken uit de zonneboiler. Mijn verwachting is dat we nog aanzienlijk kunnen besparen op deze manier zodat de ELGA nog minder energie nodig heeft om het huis warm te houden.