Gas update

Een kleine gas update. Zoals iedereen wel weet ben ik een ontzettende cijferfreak. Des te meer cijfers des te beter. Uit deze cijferbrij heb ik deze grafiek weten te destilleren.

gasverbruiklopend_2014

In deze grafiek is het zogenaamde lopende verbruik te zien. Voor 1 januari 2014 wordt het gasverbruik van 1 januari 2013 tot 1 januari 2014 bij elkaar opgeteld. Voor 2 januari 2014 dus de periode 2 januari 2013 tot 2 januari 2014 en zo verder. Elk punt is dus steeds het totale gasverbruik gesommeerd van de voorgaande 365 dagen.

In de grafiek is te zien dat ons gasverbruik in het begin van 2014 zo rond de 1100m3 zit. Daarna volgt een periode waarin een lichte daling te zien is; Dit is het warme voorjaar van 2014. Vanaf half maart is er een duidelijke kentering te zien. Het gasverbruik zakt snel onderuit tot 750m3 waarna een stabiele periode volgt. Dit is de zomer waarin nooit veel gas wordt verbruikt en de grafiek dus stabiel blijft. Vanaf half oktober begint de grafiek langzaam weer te dalen om in november weer behoorlijk hard onderuit te vallen.

Die grote daling is te danken aan de ELGA. Door de ELGA is de ketel werkeloos op dit moment. Aankomend weekend wordt het voor het eerst echt koud met vorst, ik ben benieuwd wat de ELGA dan doet.

En de grote vraag is natuurlijk waar de ondergrens ligt? Gaan we naar 400m3 gemiddeld over een jaar? 300m3? 200m3? Of misschien zelfs nog lager?

6 Reacties

 1. Marnix

  En ? Trekt je ELGA het ? Wij hebben in 1,5 dag tijd maarliefst 17 m3 gas verstookt.
  Volgend jaar dan ook maar een ELGA ophangen.

 2. Martin Kleinman

  ELGA trekt het nog steeds. We verbruiken op dit moment tussen de 14 en 18kWh elektriciteit per dag voor verwarming. Moet ik wel bij aantekenen dat we nu stoken op 20 graden continu zonder nachtverlaging.

  Ik denk dat wanneer we nachtverlaging gaan toepassen de ELGA grote moeite gaat krijgen om het van 19.0 naar 20.0 te tillen.

 3. Marnix

  Wij hebben ‘m hier dag en nacht op minimaal 19 graden. De boel draaid nu echt bijna continue. Een halve graad verhogen is de cv ketel echt uren zoet mee omdat hij/zij dit op de laagste stand doet.
  Het CV water is hier slechts 34 graden, een ideale ELGA waarde. 🙂

 4. Jan

  Kan de Elga buitenunit ook bevriezen? Gaat het ontdooiproces automatisch? Ik vraag dit om de fabrieksinstelling zodanig was dat het apparaat onder de 4 graden buitentemperatuur stopt. Werkt de vloerverwarming nog steeds op 35 graden of op 45 graden?

 5. Martin Kleinman

  Ja hoor, de buitenunit kan bevriezen. Dat kan zelfs al gebeuren als het buiten een graad of 7 is. De unit herkent dit zelf en gaat automatisch in defrost stand om de buitenunit te ontdooien.

  Vanavond was het hier even -4 buiten. De ELGA leverde nog steeds 30 graden water alleen toch koelde de woonkamer iets af.

 6. Marnix

  ‘Door de ELGA is de ketel werkeloos op dit moment.’

  Misschien zinvol 1x per maand je cv even aan te zetten om te voorkomen dat je 2-wegklep (in de Avanta) vast gaat zitten.

Geen reacties toegestaan.