Grafieken update april 2020

Hoog tijd om weer eens wat grafieken te laten zien ( bij gebrek aan beter nieuws that is πŸ˜‰ )

Elektriciteit

Dit is telwerk II, het telwerk waar veruit de meeste PV stroom langs komt. Elk seizoen is goed te zien en zelfs de installatie van de ELGA is te zien. We gaan vanaf dat moment van een nagenoeg vlakke lijn naar een stijgende lijn per seizoen.

Dit is ons verbruik gemiddeld over een periode van 14 dagen. In deze grafiek is de opwek van de PV panelen goed te zien dat ons verbruik in de zomer naar -7kWh gaat en in de winter naar +7kWh. Dit totdat de ELGA in beeld komt, dan is het meerverbruik van de ELGA goed te zien.

Dit is ons verbruik over een periode van 365 dagen. De ELGA is goed te zien en helaas is vanaf dat moment ook te zien dat ons verbruik, gemiddeld genomen, ook stijgt. Van ongeveer 2000kWh halverwege 2015 naar 2600kWh nu. Dit heeft deels te maken met onze volkstuin. Denk hierbij aan een extra vriezer maar ook aan het inmaken van groente en fruit en het feit dat de oven meer en langer draait. Maar het heeft ook te maken met een puberend kind in huis met zijn eigen pc πŸ™‚

Zonnepanelen

De cumulatieve opwek over een periode van 365 dagen.

ELGA

Het verbruik van de ELGA, wederom over een periode van 365 dagen. Intussen zitten wij weer op de ondergrens van ongeveer 1750kWh wat in de ELGA verdwijnt elk jaar. De bult die is te zien richting de 2500kWh was in de periode dat ook de ELGA het boilervat mocht verwarmen. Dat kostte dus op zijn top 750kWh extra terwijl het gasverbruik ( zie hier onder ) niet afnam in diezelfde periode.

Gas

Dit zijn alle geregistreerde meterstanden van onze gasmeter. Elk stookseizoen is heel mooi te zien tot de installatie van de ELGA. Na de installatie van de ELGA is de lijn nagenoeg recht met een paar hele kleine spikes omhoog. Dit zijn de dagen dat het te koud was en de CV ketel moest bijspringen voor het verwarmen.

Deze grafiek laat hetzelfde zien. Dit is het gasverbruik opgeteld over een periode van een jaar. Zodoende weet ik dus ook het gasverbruik per jaar op elke datum. De installatie van de ELGA is heel mooi te zien hoe over twee stookseizoenen heen het verbruik behoorlijk daalt. De meest recente dip vanaf januari 2020 is simpel te verklaren omdat dit jaar de CV ketel niet heeft hoeven helpen voor het verwarmen van onze woning. En voor 2 april staat de teller over 365 dagen opgeteld op slechts 119.5m3 gasverbruik.

Water

De grafiek van onze watermeter. Heel veel saaier als dit kan het bijna niet. een simpele rechte lijn. Mocht iemand nog manieren weten om toch meer informatie uit deze grafiek te halen dan houd ik mij aanbevolen.