Grote servermigratie begonnen, part 2

En de vraag is al gesteld. Wat voor hardware heb ik besteld voor onze nieuwe server?


De Sharkoon kast bevat twee casefans, deze heb ik niet aangesloten. De voeding is en Minibox picoPSU met een extreem zuinige adapter. Met toetsenbord, muis en monitor aangesloten ( monitor uit ) verbruikt de server tussen de 4 en 5W idle. Vanavond heb ik het toetsenbord, muis en de monitor los gekoppeld ( headless ), daarmee zakt het verbruik consequent naar 4W in idle.

Je kan mooi zien dat zo rond 19:00 ik alles heb afgekoppeld behalve de netwerkkabel.

Passief koelen

De ventilator van de processorkoeler is nog aangesloten, deze verbruikt 0,2A bij 12V, dit is omgerekend 2,4W. Ik ben nog aan het kijken of ik volledig passief kan koelen. Ik verwacht niet dat het verbruik dan terug gaat zakken naar 1,6W maar terug naar 3W zou kunnen.

Extra hardware

Er moet nog extra hardware in de machine, de SSD is groot maar daar wil ik niet alle data op hebben draaien. Dus ik ben nog aan het kijken naar een extra harddisk of ssd voor extra opslag. Daarmee gaat het verbruik ongetwijfeld van omhoog. Ik verwacht ook dat bij het aansluiten van de omvormers via USB dat het verbruik in idle nog wat zal stijgen.

Software

Er draait al aardig wat software op de nieuwe machine, en dit is niet te merken in het idle verbruik. Ik heb tot nu toe wel twee gekke dingen ontdekt.

Zodra ik via remote desktop (RDP) inlog dan blijft het idle verbruik netjes laag. Log ik daarna uit dan stijgt het idle verbruik naar 20W en dat blijft zo hoog. Totdat ik weer inlog met RDP, dan zakt het verbruik weer totdat ik weer uitlog of reboot.

Ik ben daarom tijdelijk over gestapt op VNC. Met TightVNC stijgt het idleverbruik naar 5 a 6W, ook al log ik niet in. Met RealVNC blijft het idle verbruik laag.

Interessant dat software zo veel kan uit maken. Ik hoop alleen dat ik de oorzaak vind van RDP.