Grr GASVERBRUIK!

Vanochtend is hier het stookseizoen definitief begonnen. Toen ik vanochtend beneden kwam was de ELGA aan het draaien en was de vloer al lekker warm. Daarna kwam de schok. Toen ik de meterstanden vanochtend op nam zag ik dat de gasteller behoorlijk was opgelopen! In 1 1/2 dag hebben we 774 liter gas verbruikt. Plugwise laat dit zien:

cvketel

Tussen 6 en 7 heeft de CV ketel gedraaid. En volgens de klokthermostaat van de ketel moest hij dit ook doen. Namelijk zorgen dat het om 7 uur ’s ochtends 19.6 graden is.

En de warmtepomp?

 

warmtepomp

De ELGA ging aan om 7 uur voor het verwarmen.

 

Thermostaten

Vannacht was het ruim 10 graden hier in Lelystad. Warm zat voor een erg respectabele COP voor de ELGA. Dus die paar honderd liter gas is eigenlijk zonde om te verbranden. Daarom heb ik vandaag de thermostaten aangepast. De aanpassingen:

 • ELGA: Nachtverlaging is verhoogd van 18 graden naar 19 graden
 • CV ketel: Nachtverlaging is verlaagd naar 17.6 graden

De ELGA gaat nu echt al het werk doen gedurende de hele dag. Alleen wanneer het echt koud wordt moeten we met de hand de ketel aanzwengelen door de thermostaat te verhogen. Wie dan leeft wie dan zorgt 🙂

 

4 Reacties

 1. marnix

  is de temperatuur constant houden (met elga) geen goed idee ?

 2. kikker

  Wij besparen nog meer. Hoe? Heel eenvoudig: door helemaal geen klokthermostaat te hebben. We passen een zeer simpel algoritme toe: pas als we het koud vinden, zetten we de verwarming aan. Op deze manier voorkomen we dat de ketel ’s ochtends om 6 uur een lege woonkamer staat te verwarmen. Zonde van de energie!

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Is nog een optie inderdaad. Ik wil eerst proberen om te kijken wat er gebeurd met nachtverlaging. En daarna een periode te testen zonder nachtverlaging en dan kijken hoe de verschillen zijn.

 4. kikker

  We zetten ’s avonds de verwarming natuurlijk ook weer uit, een uurtje voordat we naar bed gaan. Het is zonde van de energie om alles ’s nachts op temperatuur te houden. Het is een wijdverbreid misverstand om te denken dat het op temperatuur houden van het huis energie zou besparen. Dit blijkt uit diverse onderzoeken, zie bijv. http://www.energiewereld.nl/nieuws/flauwekul-om-s-nachts-te-stoken en http://www.cvtuning.nl/extra/onderzoek .

  Het meestgehoorde argument om ’s nachts door te stoken is dat het ’s ochtends op temperatuur brengen van de woning naar verhouding veel meer energie zou kosten, omdat de ketel hard moet werken (vollast) terwijl de ketel in deellast veel efficienter zou zijn. Dit is echter niet waar; het is een fabeltje dat het een (HR-)ketel veel minder efficient stookt bij hogere last.

  De efficiency hangt vooral af van de ingestelde watertemperatuur. Zo is bij onze ketel het vollast rendement 107% bij 50/30 °C, en 96% bij 80/60 °C (retour/aanvoer), dus ruim 10% verschil. Het verschil in het rendement tussen vollast en bijv. 30% deellast is in het algemeen maar een paar tienden van een procent, zie bijv. http://www.junkers.be/Documents/Editor%20Upload/tabel%20rendementen%20ketels%20JUNKERS.pdf . Om ’s ochtends alles op te warmen staat de ketel bovendien niet urenlang vol te branden, hooguit een 10-15 minuten totdat het CV-water op temperatuur is. Die paar tienden procenten gas die je dus een paar minuten extra nodig hebt zijn echt te verwaarlozen t.o.v. de besparing die je krijgt door ’s nachts urenlang helemaal niet te stoken.

Geen reacties toegestaan.