Het absurde van de terugverdientijd

Eigenlijk is de term terugverdientijd raar. Het zegt iets over de vergelijking in kosten tussen twee objecten afhankelijk van een 3e factor, de prijs. en in die laatste zit iets geks. Zijn de prijzen laag dan is de terugverdientijd lang, zijn de prijzen hoog dan is de terugverdientijd vaak korter. Maar wat is het effect onder de streep in je portemonnee? Nu de energieprijzen absurd hoog staan wordt dat effect extra uitvergroot en vond ik het eens tijd om er een artikeltje over te schrijven.

Ik betaal op dit moment 21,7cent voor een kWh en afgerond 75cent voor een m3 aardgas. De prijzen zijn echter op dit moment veel hoger. Bij Greenchoice betaalde je op een gegeven moment 48 cent voor een kWh en afgerond 2 euro! voor een m3 aardgas!

Zonneboiler

Onze zonneboiler bespaard ons per jaar 260m3 aardgas per jaar en kost ons 50kWh.

Zonneboiler     Contract Huidig
Besparing 260 m3  €  195,00  €  520,00
Kosten 50 kWh  €    10,85  €    24,00
    Besparing  €  184,15  €  496,00

 

Dat levert dit staatje op. Op dit moment besparen wij 195 euro per jaar aan gas ten koste van 10,85 euro die wij kwijt zijn aan elektriciteit. Ga ik uit van 4000,- euro all-in voor de installatie dan is de terugverdientijd 4000/184,15 = 21,7 jaar. In geval van de huidige energietarieven 8,1 jaar. Dat laatste klinkt een stuk interessanter!

Warmtepomp

Ik reken bij onze warmtepomp gemakshalve het directe verbruik van de zonnepanelen niet mee en ook het lagere capaciteitstarief is niet meegenomen in de berekening.

Warmtepomp     Contract Huidig
Besparing 1000 m3  €  750,00  € 2.000,00
Kosten 1750 kWh  €  379,75  €     840,00
       €  370,25  € 1.160,00
         
      7600 7600
      20,5 6,6

 

Hetzelfde staatje. Ik heb 7600 euro als aanschafbedrag genomen, dit is een offerte van de installatie van een ELGA ACE 6 die ik deze week in mijn mailbox kreeg. 

Bij mijn eigen energietarieven een terugverdientijd van 20,5 jaar. Bij de huidige energietarieven van Greenchoice is dit nog maar 6,6 jaar.

Terugverdientijd

Het gekke is dus dat wil je een kortere terugverdientijd dan moeten de tarieven hoger zijn. Echter als je, zoals wij, de tarieven hebt vastgezet die veel lager zijn dan schiet je je zelf in de voet met betrekking tot diezelfde terugverdientijd.

Hadden wij geen zonneboiler en warmtepomp gehad dan waren wij nog twee jaar lang elk jaar 260 + 1000 = 1260m3 * 0,75 kwijt voor gas, omgerekend 945,- euro. Nu hebben wij ze wel beide laten installeren maar hadden wij de tarieven niet vast staan dan had dat dus die 1260 m3 bespaard maar was dat ten koste gegaan van 864 euro voor elektriciteit. (1800kWh ).

Het kromme is dus; Wij willen allemaal zo laag mogelijke energiekosten. Sommigen zoeken zelfs elk jaar een nieuwe energieleverancier uit! Echter voor een zo kort mogelijke terugverdientijd moeten de energiekosten zo hoog mogelijk zijn! En niemand weet hoe de energiekosten zich gaan ontwikkelen de komende jaren. Recent nog de wetswijziging dat de energiebelasting op elektriciteit, per kWh, omlaag gaat. Dat zou dus betekenen dat alle PV bezitters nu langer moeten wachten totdat hun installatie is terugverdiend, ik hoor ze al op het Malieveld staan!

Is daarmee het woord “TerugVerdienTijd” niet iets heel kroms? Wat is de TvT van mijn zonneboiler, en wat is de TvT van mijn warmtepomp? Ik kan niet in de toekomst kijken, en voor het berekenen kies ik voor mijn huidige tarieven of voor de actuele tarieven. Die laatste, de actuele tarieven, klinkt mij als een veel realistischer plaatje?!

Eens? Oneens?

6 Reacties

 1. eric-pvt

  door je investering staat juist je prijs vast, immuun voor variabelen. een goed idee als je kinderen gaan studeren.

 2. Wyno Peeters

  Bij de terugverdientijd van je Elgo Ace 6 vergeet je rekening te houden met de ISDE subsidie 2022 van € 2.700, je terugverdientijd wordt dan met 1/3 deel verkort! Kijk op http://www.ISDE.nl voor de hoogte van de ISDE subsidie 2022.
  Je berekende terugverdientijd wordt dan circa 4,4 jaar op basis van je huidige tarieven.

 3. Floris

  Ach ja, teugverdientijden. Hoe verdien ik ooit m’n mooie nieuwe keuken terug, of die flitsende iPhone, de elektrische fiets, de Jacuzzi?
  Terugverdientijden zijn leuke dingen als je met spreadsheets aan de slag gaat en jezelf rijk, heel rijk of arm kan rekenen (zie voorbeeld van Martin). Ik denk niet dat Martin een nieuw contract met Greenchoice of een ander gaat afsluiten om de terugverdientijd te verkorten, haha!

 4. Theo Velders

  Wij vinden terug verdien tijden van de Elga ace 6 en onze 24 zonnepanelen helemaal niet belangrijk.
  Van de zonnepanelen wisten wij al van te voren dat deze door de ligging van het pand maar een matige opbrengst zouden hebben van maar 60 %
  Toch hebben wij ze gekocht !!

  Het is wat Floris opmerkte er zijn investeringen die je nooit terug verdiend maar het plezier van de investeringen in dergelijke projecten geeft je ook een niet te becijferen meerwaarde voor de natuur en je zelf.

 5. eric-pvt

  martin heeft de tvt, je hebt dat dus niet zonder mooie spullen, (boiling frog) dus sinds wanneer is tvt een argument ? wat is de tvt van niets doen anno 2022… je bent dan slachtvee.

 6. Richard

  Terugverdientijd is niet het juiste woord. Je dient ervan uit te gaan of het financieel aantrekkelijk is qua gelijkwaardigheid. Het een mag niet meer kosten dan het alternatief. Anders is er geen noodzaak om te veranderen en komt er geen draagvlak. Het aandeel die het bewust vóór het milieu doen is erg laag en dan zijn kosten ondergeschikt.

  Investeren kost geld, elk jaar dat je bespaard t.o.v aardgas (ongeacht de energieprijzen) is besparing. Je dient daarbij de investering zelf af te zetten tegen de inflatie. Dan zul je zien dat de investeringkosten steeds lager worden (geldwaarde devalueert) en je nog meer bespaard dan alleen de energiekosten.

  Elk jaar dat men later instapt bespaar je niet, echter nieuwe technieken worden goedkoper naarmate er meer worden verkocht. Dus wanneer je ook investeert het loont altijd zolang er maar rendement wordt behaald.

Geen reacties toegestaan.