Intranet 2019_1 update

Ik was vandaag vrij en vanwege het slechte weer heb ik maar weer eens lekker staan knutselen aan de intranet pagina’s. Nu de plugwise pluggen realtime worden uitgelezen wordt het hoog tijd om daar meer waardevolle informatie uit te halen.

Daarom heb ik eerst de index pagina aangepast met daarop een overzicht van alle live data van ons huis.

Het blok met live verbruik had ik al. Daar heb ik vandaag het verbruik van die dag in kWh aan toegevoegd in de meest rechter kolom. Ik heb hier een aparte procedure voor geschreven in mijn database. Deze procedure levert JSON als output. Die output kan ik weer met jQuery makkelijk verwerken en laten zien op het scherm.

Het hart van deze procedure is een cursor ( query ) die het verbruik van alle apparaten ophaalt voor die dag.

 

Het hart van deze query is het “SELECT SUM” deel. Hierin bepaal ik het verbruik in Wh voor elk record, en dat wordt weer samengevoegd met SUM tot het verbruik per dag.

Daarnaast heb ik een aparte pagina gemaakt met daarop alle apparaten en het verbruik per dag voor 1 maand. Dat levert een enorme matrix op aan data.

Per apparaat zie ik hier per dag ( dag 1 tot en met dag 31 ) het verbruik van die dag. Daarnaast de huidige dag ( blauwe achtergrond ). En de laatste twee kolommen bevatten het huidige verbruik tot nu toe en de prognose als het verbruik zo blijft.

De ELGA heeft dus tot nu toe 165,2kWh verbruikt, daar komt als prognose 320kWh uit voor de hele maand. Als geheel ( TOTAALVERBRUIK ) is de prognose 537,5 nu voor alle bemeten pluggen.

 

4 Reacties

 1. Tis Peeters

  Dag Martin,

  Dank je wel voor je data.
  Ik zie dat jou Elga tot nu toe in januari 165 kwh heeft verbruikt.
  Kun jij verklaren waarom mijn Elga de eerste helft van deze maand 316 kwh heeft verbruikt?
  Het is toch dezelfde warmtepomp? De mijne draait dus permanent op nagenoeg 100% en de jouwe veel minder. Mijn gasverbruik in diezelfde periode is 20 m3.
  Ik heb wel een groot oppervlakte vloerverwarming van 140 meter en 4 radiatoren.
  Heb jij een verklaring?

  Overigens heb ik dankzij jouw blog een 7-tal bruikbare reaties op mijn defrost-probleem gekregen. Diverse meldden dat ik parameter B8 op ON moest zetten, hetgeen ik al dacht.
  Komende week komt er vorst. Kijken of het ook onder nul werkt. In ieder geval ontdooit de buitenunit nu tot 0 graden (terwijl hij eerst bij 4 graden dicht vroor en niet meer ontdooide).

  Groeten,

  Tis

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  316kWh is heel erg veel. Januari heeft tot nu toe 378 uur gehad. Daarmee heeft je ELGA inderdaad bijna vol continu gedraaid.

  Meest simpele verklaring: Het warmteverlies van je huis is hoger dan de mijne waardoor de ELGA harder moet werken om dat te compenseren.

 3. Barry

  @Tis: ik heb ook ca. 360 kWh tot nu toe, Elga draait bijna volcontinue 170m2 / 600m3 vrijstaand/hoekhuis uit jaren 70 met alle ruimtes verwarmt op 20 graden 24 uur p dag.

 4. Barry

  o ja, en 6m3 gas (incl. SWW. maar zonder koken

Geen reacties toegestaan.