Klonen SSD

De SSD van mijn servertje ( 120gb ) was al tijden erg vol maar barstte de laatste paar weken echt uit zijn voegen. Ik heb al meerdere malen de afgelopen twee maanden gehad dat de loggers zelfs niet genoeg ruimte over hadden om de logfiles van de omvormers weg te schrijven.

De voornaamste oorzaak van het ruimtegebrek is de grootte van de winsxs folder. Deze is maar liefst 13.5gb groot.

Vandaag heb ik geprobeerd om met EaseUS de 120gb SSD te klonen naar een grotere 300gb SSD die ik nog had liggen. Helaas werkte dat niet en gaf EaseUS meerdere foutmeldingen tijdens het klonen. Om de server niet te lang plat te laten liggen heb ik een alternatief plan bedacht.

Ik heb een 1Tb externe USB schijf aangesloten op het servertje en een aantal zaken aan opslag verplaatst naar de externe schijf. Ik heb intussen mijn dropbox, Stack storage opslag, daily backups van diverse zaken hier naar toe verplaatst. Intussen heb ik gelukkig weer 12gb vrij op de SSD.

Dat geeft weer wat ruimte en tijd om rustig naar een vervangende server te gaan kijken.

Update 12:15

Met het programma Windirstat gekeken waar de meeste ruimte in verdwijnt en een paar onverwachte zaken gevonden

 • Apache webserver bewaart alle logfiles
 • Oracle XE database alert_log en trace files directory zijn gigantisch
 • WIndows\temp directory is 16gb groot!

Alle logfiles van de apache webserver verwijderd. Oracle XE trace files gelimiteerd op 500mb en de alert_log file verwijderd, na te hebben gekeken of dit kon uiteraard. Windows directory leeg gegooid en intussen bijna 40gb ruimte vrij op het kleine 120gb SSDtje.

 

 

2 Reacties

 1. Mattias

  Zelf merk ik dat aan Linux-server toekomt met minder opslagruimte. Misschien is dat nog een te overwegen optie? En je zou de /tmp kunnen mounten vanaf een externe harde schijf.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Linux gaat (nog) niet werken. De Solarmax software is een windows service en de OK4E software draait ook alleen onder Windows.

  Die laatste ben ik nu naar aan het kijken of ik daar zelf wat voor kan bouwen.

Geen reacties toegestaan.