Koud en wat experimenteren

Het sneeuwt hier in Lelystad op dit moment ook aardig door. Gelukkig waren ik en mijn zoon op tijd thuis van een sportwedstrijd waardoor wij gelukkig geen last hadden op de weg.

De rest van de dag had ik toch niets te doen dus experimenteertijd!

Eerst wat sfeerbeelden.

Weinig zicht zo.

ELGA

Niet heel duidelijk te zien door de verkeerde focus van de camera maar de ELGA is ook aardig wit behalve er recht onder van het condenswater wat de ELGA ook met dit koude weer produceert.

Grafieken

Het is buiten knap koud. Ondanks dat de temperatuur boven nul is heeft de ELGA het heel erg zwaar. De kamertemperatuur doet dit:

De twee snelle pieken omhoog komen door het elektrische kacheltje als bijverwarming. De laatste rit omhoog komt doordat ik de ketel erbij heb geschakeld om te testen.

Wat doet de ketel erbij aan bijvoorbeeld met de flow van de ELGA?

Weinig zo te zien. De flow ligt normaal rond de 15liter/minuut. Met de CV ketel erbij aan zakt dit naar 14,5liter/minuut.

Vloerverwarming

De aanvoertemperatuur van de vloer stijgt, gelukkig, omdat de ketel erbij aan staat. Dit komt echter doordat de ELGA minder radiatoren van water hoeft te voorzien, hierdoor wordt het circuit kleiner en gaat de aanvoertemperatuur omhoog.

En de retourtemperatuur van de vloer. Die loopt gelukkig ook op, helaas zijn de defrosts ook goed te zien. Gelukkig blijven de dips tijdens een defrost boven de gewenste temperatuur in de kamer. Hierdoor koelt de woonkamer niet af maar warmt hij uiteraard ook minder snel op.

Kleppentest

De tweewegklep bij de ketel is afgesloten, eronder zit een handmatige klep waarmee ik kan bepalen of de ELGA altijd door het boilervat moet. Wat gebeurd er nu als de ketel draait en ik de klep open zet?

Deze klep dus, die heb ik net in de “open” stand gezet.

Ik heb de klep een kleine 5 minuten open gehad en de ketel warmt in die periode ongeveer 100 liter met 2 graden op. Da’s best aardig. De klep zit intussen weer dicht.

Defrosts

Intussen vandaag 24 defrosts gehad wat totaal 0,17kWh kost, omgerekend 7Wh per defrost. Dit valt reuze mee. Elke defrost kost echter 3 tot 3,5 minuut. Dat keer 24 defrosts is toch 84 minuten dat de ELGA niet aan het verwarmen is. Dit doet ons denk ik ons de nek om.

 

 

 

 

 

 

7 Reacties

 1. P.C.Schuijff

  Vannacht en tot nu toe ca 17 00 uur is het hier nog steeds net onder de nul
  graden De ELGA heeft zich bij NUL graden uitgeschakeld en heeft de CVketel aangestuurd
  Water aanvoertemperatuur ca 32graden
  Bij ca 2a3 graden zal de ELFA weer gaan draaien
  De parameter 62 die ik dus heb gewijzigd werkt dus perfect
  P62 staat op 4
  o graden schakeld de ELGA uit was bij 4graden
  ca 2a3 graden schakelt de ELGA weer in dat was bij 7 graden
  Temperatuur in woonkamer constant 21 graden

 2. gert

  Waar stel je de P62 in?

 3. Albert

  Ook mijn ELGA heeft duidelijk moeite om de kamer op temperatuur te krijgen. Ik heb tot nu toe 21 defrosts geteld, maar ik doe aan nachtverlaging en daardoor heb ik gen defrosts in de nacht. Bij temperaturen boven 3 graden heeft de ELGA de kamer in een paar uur op temperatuur maar nu al ver in de middag geeft de thermometer nog steeds 19,5 aan in plaats van de gewenste 20,5. Ik zie dat de retour temperatuur van het CV water door de defrosts ongeveer de helft van de tijd niet de hoogste temperatuur van 36 graden heeft maar zich ergens tussen 32 en 36 graden bevindt. Hoewel de kamer met een temperatuur van 32 graden ook wel zal worden opgewarmd, verlies je hierdoor toch een flink deel van de maximale warmteproductie.
  Ik heb de dipswitch van de ELGA zo staan dat hij niet uitschakelt bij een lage temperatuur. Als ik kijk naar mijn verbruik de laatste 48 uur denk ik dat ik 10 m3 aan gas heb bespaard waarvoor de ELGA 34 kWh nodig had. Dus 6 euro gas bespaard door 6 euro 80 aam stroom te gebruiken. Bij deze temperaturen wordt de COP zo laag dat een uitschakeling van de ELGA zoals P.C.Schuijf heeft ingeregeld wel de moeite waard is. Als de winter echt invalt en de temperaturen langdurig onder 0 gaan zal ik de dipswitch weer omzetten. @Gert om de P62 in te stellen heb je de nieuwe firmware 15.3 nodig en een servicetool.

 4. Hans Geul

  Heb je er wel eens aan gedacht een tweede Elga erbij te zetten? Theoretisch moet dat kunnen lijkt me. Je laat hem dan aansturen door dezelfde kamerthermostaat. Het signaal naar de CV ketel van die tweede vergeet je. Je krijgt hiermee dubbele capaciteit van je warmtepomp.

 5. Albert

  Een correctie op mijn eerdere reactie. Ik had abusievelijk mijn bruto energieverbruik berekend. Het moet zijn 8 m3 gas bespaard en daarvoor gebruikte de ELGA ongeveer 18 kWh. Dus 4 euro 60 bespaard tegen 3 euro 20 aan stroomkosten. Een COP van ongeveer 4 bij deze winterse omstandigheden en meer dan 20 defrosts in 24 uur is toch nog een heel behoorlijk prestatie van de ELGA.

 6. jan

  84 minuten (tijd van alle defrosts) op een hele dag van 24 uur is een kleine 6 % vermogen verlies.
  Blijft er dus van de 5,1 kW Elga nog 4,8 kW over.
  Maar daarbij moet de Elga ook nog na iedere defrost de onttrokken warmte
  aan het huis/vloer weer op peil brengen.
  Een defrost kost niet alleen stroom zoals jij berekent maar ook warmte uit je huis.
  Dat zorgt ervoor dat het uiteindelijk geleverde vermogen van de Elga nog verder inzakt tot
  misschien wel minder dan 4 kW.
  Mijn Panasonic 5 kW Monoblok weet het vermogen van 5 kW stabiel te houden met extra injectie technieken en extra stroominput.

 7. Arjan

  Wij hebben sinds oktober 2017 een Elga Warmtepomp. ik heb sinds n paar dagen de instelling veranderd, zodat de Elga het beneden de 4 graden blijft werken! I.p.v. dat de ketel het overneemt. Heb dus de switch B8 naar achter geschoven ( op on ).

  Het huis blijft op 20 graden, maar vind de vloer kouder aanvoelen ( vloerverwarming ). De radiator in de badkamer word ook wat minder warm dan als ik met de CV stook. De temperatuur van de vloerverwarming is 28 graden met de ketel rond de 35 / 38 graden. Huis is gebouwd in 2016. Thermostaat Honeywell Lyric T6R Smart thermostaat.

Geen reacties toegestaan.