Kozijnen vervangen

Aanstaande donderdag begint de volgende middelgrote verbouwing. Onze kozijnen op de eerste en tweede verdieping aan de voorzijde worden vervangen. De kozijnen zijn na 37 jaar “af”. Vorig jaar ging een van onze ramen hangen en kwam klem te zitten tegen het kozijn aan. Na het plaatsen van drie nieuwe scharnieren bleef het probleem in iets mindere mate. De staander waar de scharnieren in vast zijn geschroefd is helemaal zacht geworden waardoor die het gewicht van het openslaande raam nauwelijks kan dragen.

Dus hoog tijd om op zoek te gaan naar nieuwe kozijnen.

HR++ vs driedubbel

Het eerste wat we ons hebben afgevraagd is of we de kozijnen moesten uitrusten met HR++ glas of meteen drievoudig glas. Na een korte overweging hebben we toch gekozen voor HR++ glas. drievoudig glas is namelijk vele malen duurder per vierkante meter dan HR++ en de terugverdientijd tussen beide glassoorten maakten drievoudig glas niet interessant. Daarnaast vond ik nog een interessant artikel waarin de volgende zin staat vermeld: “Ter illustratie: het plaatsen van triple-glas waarboven een gewoon ventilatierooster wordt geplaatst doet het voordeel al weer teniet.

Wij waren wel degelijk van plan om roosters te plaatsen. Dat dus te samen met de meerprijs van drievoudig glas maakte de keuze voor HR++ glas eenvoudig.

Hout vs kunststof

Ook een interessante overweging, moeten we voor (hard)houten kozijnen kiezen of voor kunststof? Wij hebben gekozen voor kozijnen van hardhout. Mocht er over 15 jaar bijvoorbeeld een scharnier kapot gaan dan kunnen we die met houten kozijnen zonder meer vervangen. bij kunststof moet je nog maar afwachten of na 15 jaar de leverancier nog bestaat, en als die nog bestaat of deze producten nog leverbaar zijn.

Spouw

Ik neem in elk geval de dag vrij wanneer de kozijnen worden geplaatst. Dan kan ik goed in de spouw kijken hoe deze zijn geïsoleerd en of er mogelijk ruimte is voor meer na-isolatie met bijvoorbeeld supafill of HR parels. Die foto’s volgen in elk geval uiteraard hier op de site zodra we daar aan toe komen.

Slaapkamer

Onze slaapkamer krijgt, dus, ook nieuwe kozijnen. Onze slaapkamer is sinds dat we hier wonen nauwelijks aangepast en aangepakt. Drie van de vier wanden krijgen een voorzetwand waarvan twee voorzien van isolatie vergelijkbaar met onze woonkamer.  De muur tussen onze slaapkamer en de badkamer krijgt alleen een voorzetwand. De buitenmuur en de muur grenzend met de buren wordt wel geisoleerd.

Daarnaast hebben we dan ruimte om het elektriciteitsplan aan te passen in de kamer en de kamer te voorzien van extra lichtpunten. We zijn dan ook eindelijk af van de verlengsnoeren achter het bed langs voor onze wekkerradio’s, opladers, en de verlichting achter het bed. En als laatste kan ik dan ook eindelijk in deze kamer een netwerktoegangspunt maken (3x woordwaarde). Jammer genoeg kan ik hier maar 1 RJ45 poort maken. Meer kabels kregen we jammer genoeg niet door de bestaande leiding heen. Vermoedelijk zit er bouwpuin in de leiding of sluiten ze ergens op de scheiding van begane grond en de eerste verdieping niet goed aan.

De bestaande radiator blijft hangen maar komt dus iets naar voren. We gaan niet werken met vloerverwarming aangezien de verwarming hier meestal niet heel hoog staat. Door de extra isolatie en het loskoppelen van het beton door de nieuwe voorzetwanden verwacht ik sowieso dat onze slaapkamer veel minder koud aanvoelt in de winter. En ik ben benieuwd hoeveel elektriciteit we minder in de ELGA hoeven stoppen door deze verbouwing.

1 Reactie

 1. Johan

  Hoi Martin,

  Kan je iets meer vertellen over je glaskeuze?

  bij mij gaan binnenkort de aluminium kozijnen uit 1979 vervangen worden voor hout met HR++ glas. Schuifpui, deur keuken en kozijn keuken. Daarnaast laat ik in de bestaande kunststof kozijnen uit 1995 het gewone glas vervangen voor HR++.

  De aluminium afstandhouders tussen het glas is ook bij HR++ een grote koudebrug. Dat zie je wel aan de condens die aan de buitenzijde ontstaat. Vaak gaat de condens niet tot aan het kozijn omdat er warmte via de afstandhouders verloren gaat.

  Heb jij nog nagedacht om composiet afstandhouders te kiezen in plaats van aluminium? Mijn voorlopige keuze is gevallen op Ecoclear, HR++ met U-waarde 1,0. Meerprijs is gering in vergelijking met gewoon HR++ glas.

  Wat zijn de specificaties van het glas dat jij kiest, U-waarde? Ik neem aan dat jij (ook dit) goed doordacht hebt. Ben benieuwd.

Geen reacties toegestaan.