Nachtverlaging of niet?

Met de oude ELGA heb ik al regelmatig getwijfeld of nachtverlaging zinnig was ja of nee. Bij lagere buitentemperaturen ging de temperatuur sowieso naar continu en dan hield de warmtepomp het langer vol. Nu met de ELGA ACE zie ik ook een enorm verschil in strategie en verbruik.

Vandaag is daar een aardig voorbeeld van. Ik heb alle verwarmingsruns genummerd.

1,2,3 en 4

Alle vier runs van de warmtepomp om het huis op temperatuur te houden, 19 graden. De eerste run had een lichte overshoot, hier heeft de thermostaat meteen van geleerd en runs 2,3 en 4 zijn veel rustiger en op laag vermogen met een hoge COP van boven de 5.

5,6,7 en 8

Dit is een aanwarmrun omdat ik de thermostaat hoger heb gezet van 19.0 naar eerst 19.5 en later 20.0. Tussen run 5 en 6 is de thermostaat vast gelopen waardoor de warmtevraag weg viel. Hier gaat de ELGA in het begin vol los met een enorm beroerde COP tot gevolg van slechts 3.3 tot 3.8. Pas zodra de gevraagde aanvoertemperatuur wordt gehaald en de retour ook oploopt toert de warmtepomp terug en wordt de COP hoger.

Rond 18:00 de thermostaat van 20 naar 21 gezet en weer zie je meteen dat de warmtepomp vol los gaat om dat gat te overbruggen.

Tussen 7 en 8 viel de thermostaat weer weg trouwens; Hier kwam ik dus pas laat achter toen wij het koud kregen.

9

De thermostaat staat nog steeds op 21 graden, de temperatuur zakt waardoor de ELGA weer warmte moet leveren. Ondanks de hoge kamertemperatuur begint er een hele rustige run die maar een fractie hoger ligt dan run 1,2,3 en 4.

Thermostaat

Het vast lopen van de thermostaat kan ik ook duidelijk zien. Dan zakt het verbruik van de warmtepomp van 12W naar 10W. Ik heb een vermoeden waardoor de thermostaat vast loopt. Ik had de Remeha eTwist App namelijk continu op de achtergrond open mijn telefoon wanneer hij vast liep. Ik heb de app nu volledig afgesloten op mijn telefoon om dat te testen.

Dat is dan wel een puntje voor Remeha om naar te gaan kijken.

Wijsheid?

Wat is nu wijsheid? Ik ben geneigd om te denken dat, in ons geval, op temperatuur houden goedkoper en zuiniger is dan ons huidige klokprogramma met 2x een verhoging

Update

Deze grafiek laat het misschien nog mooier zien. De eerste rode cirkel is de winst van de nachtverlaging van 20.0 naar 19.0. Daar zou een extra verwarmingsrun moeten komen. De andere cirkel laat het extra verbruik zien wat nodig is om de extra warmte te genereren om het warmer te krijgen in huis.

 

 

1 Reactie

  1. Floris

    Ik zie het niet helemaal. Intuitie zegt dat nachtverlaging vermindering geeft van delta-t met buiten, dus minder warmtetranmissie ’s nachts naar buiten. Voor een deel doe je dat weer teniet door ‘opstoken’ in de ochtend. Er moet dus besparing zijn, alhoewel niet echt veel. Bij jou is de situatie gecompliceerd omdat je COP afhankelijk is van je verwarmingsgedrag.
    Eeen paar weekjes meten met en een paar weekjes zonder nachtverlaging?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.