Nachtverlaging of niet?

Met de oude ELGA heb ik al regelmatig getwijfeld of nachtverlaging zinnig was ja of nee. Bij lagere buitentemperaturen ging de temperatuur sowieso naar continu en dan hield de warmtepomp het langer vol. Nu met de ELGA ACE zie ik ook een enorm verschil in strategie en verbruik.

Vandaag is daar een aardig voorbeeld van. Ik heb alle verwarmingsruns genummerd.

1,2,3 en 4

Alle vier runs van de warmtepomp om het huis op temperatuur te houden, 19 graden. De eerste run had een lichte overshoot, hier heeft de thermostaat meteen van geleerd en runs 2,3 en 4 zijn veel rustiger en op laag vermogen met een hoge COP van boven de 5.

5,6,7 en 8

Dit is een aanwarmrun omdat ik de thermostaat hoger heb gezet van 19.0 naar eerst 19.5 en later 20.0. Tussen run 5 en 6 is de thermostaat vast gelopen waardoor de warmtevraag weg viel. Hier gaat de ELGA in het begin vol los met een enorm beroerde COP tot gevolg van slechts 3.3 tot 3.8. Pas zodra de gevraagde aanvoertemperatuur wordt gehaald en de retour ook oploopt toert de warmtepomp terug en wordt de COP hoger.

Rond 18:00 de thermostaat van 20 naar 21 gezet en weer zie je meteen dat de warmtepomp vol los gaat om dat gat te overbruggen.

Tussen 7 en 8 viel de thermostaat weer weg trouwens; Hier kwam ik dus pas laat achter toen wij het koud kregen.

9

De thermostaat staat nog steeds op 21 graden, de temperatuur zakt waardoor de ELGA weer warmte moet leveren. Ondanks de hoge kamertemperatuur begint er een hele rustige run die maar een fractie hoger ligt dan run 1,2,3 en 4.

Thermostaat

Het vast lopen van de thermostaat kan ik ook duidelijk zien. Dan zakt het verbruik van de warmtepomp van 12W naar 10W. Ik heb een vermoeden waardoor de thermostaat vast loopt. Ik had de Remeha eTwist App namelijk continu op de achtergrond open mijn telefoon wanneer hij vast liep. Ik heb de app nu volledig afgesloten op mijn telefoon om dat te testen.

Dat is dan wel een puntje voor Remeha om naar te gaan kijken.

Wijsheid?

Wat is nu wijsheid? Ik ben geneigd om te denken dat, in ons geval, op temperatuur houden goedkoper en zuiniger is dan ons huidige klokprogramma met 2x een verhoging

Update

Deze grafiek laat het misschien nog mooier zien. De eerste rode cirkel is de winst van de nachtverlaging van 20.0 naar 19.0. Daar zou een extra verwarmingsrun moeten komen. De andere cirkel laat het extra verbruik zien wat nodig is om de extra warmte te genereren om het warmer te krijgen in huis.

 

 

4 Reacties

 1. Floris

  Ik zie het niet helemaal. Intuitie zegt dat nachtverlaging vermindering geeft van delta-t met buiten, dus minder warmtetranmissie ’s nachts naar buiten. Voor een deel doe je dat weer teniet door ‘opstoken’ in de ochtend. Er moet dus besparing zijn, alhoewel niet echt veel. Bij jou is de situatie gecompliceerd omdat je COP afhankelijk is van je verwarmingsgedrag.
  Eeen paar weekjes meten met en een paar weekjes zonder nachtverlaging?

 2. Steven

  Aanvulling op Floris, daarnaast stook je meer bij iets hogere buitentemperatuur wat de COP weer iets verbeterd.

 3. Martin Kleinman

  Ik heb een uitgebreide warmteverliesberekening van mijn huis. Veruit de meeste energie van de warmtepomp wordt in de woonkamer gepompt, de rest van het huis pruttelt een beetje mee.

  De isolatiegraad van mijn woning is echt zeer goed te noemen. Per graad buiten lager loopt het warmteverlies op met 104W. Daarvan het dubbele (200W ) nemen. Dat houdt in dat ik gedurende een nacht met nachtverlaging ( van 23:30 tot 12:00 ) 8,3MJ ( of 4MJ bij mijn berekening ) aan energieverlies bespaar ( in de praktijk iets minder, bij warmteverlies daalt de temperatuur dus dT dus verlies ).

  Die 8,3MJ = 2,3kWh aan warmteverlies ( in kWh gemeten ). Conservatief een COP van 4 zou dat op een dag 0,6kWh schelen aan input in de warmtepomp.

  En volgens mijn eigen warmteverliesberekening dus 0,3kWh input.

  Ik raak er meer en meer van overtuigd dat geen nachtverlaging zuiniger is omdat mijn warmtepomp dan niet op 100% vermogen hoeft te starten om die verlaging te compenseren.

  Die 6 tot 12% extra verbruik of besparing zou ik in mijn cijfers terug moeten kunnen zien na een test.

 4. Rick M

  De COP bij deellast (rustiger pruttelen ’s nachts) lijkt echt een stuk beter dan de COP bij vollast (zoals bij de aanwarmrun). Bovenstaande grafiek spreekt voor geen nachtverlaging.
  Anders wellicht zeer geleidelijk opstoken, met 0,25 graad verhoging per uur? Zodat de Elga niet zo fanatiek aanslaat?

  En alle CV ketel wijsheden, zoals nacht Delta-T’s en nachtverlaging, toch maar bij het vuil zetten πŸ˜‰

Geen reacties toegestaan.