Niet te harden (1)

Het is op dit moment niet te harden bij ons binnen. Onze woonkamer tikt intussen de 27 graden aan, op onze slaapkamer is het een “aangename” 29 graden en op mijn kantoor boven tikt de teller nu zelfs 31.3 graden aan.

Kantoor

Dit was de temperatuur op mijn kantoor vandaag.Vanochtend vroeg rond 7 uur begonnen met werken en eerst de ramen tegen elkaar open gezet. Daarmee koelde het gelukkig vrij snel af. Na 9 uur begon het alweer op te warmen en heb ik ons mobiele airco aan gezet. Deze kon mijn kleine kantoor van 13.5m2 nauwelijks koud houden. Gelukkig na wat tweaks bleef het steken op 28 graden. Na het afsluiten van de airco stijgt de temperatuur als een malle.

Woonkamer

Daar is het niet veel beter. Ondanks het zonnescherm stijgt de temperatuur gestaag over de dag. Luchten kan voorlopig nog niet, onze schuifpui staat pal op het zuiden en daar is het nu buiten echt niet te harden.

Het ergste is misschien deze grafiek nog wel.

Dit is de relatieve luchtvochtigheid in onze woonkamer. De luchtvochtigheid tikt nog net niet de 70% aan en dat is bij deze temperaturen absoluut niet aangenaam.

Tja

Dit is helaas de keerzijde van onze geisoleerde woning. We kunnen de warmte aardig buiten houden maar als die eenmaal binnen is dan hebben we echt een dingetje. Ik ben geneigd om de ELGA nogmaals een keer te proberen met vloerkoeling, alleen dan zitten we met condensatie op plekken waar ik het liever niet heb.

Een laatste optie is het laten monteren van een echte split unit airconditioning, en daar zijn we momenteel heel serieus naar aan het kijken.

Dit is echt geen pretje meer zo.

4 Reacties

 1. Vincent

  Hoi Martin

  Herkenbaar beeld. Na de laatste twee jaren met hittegolven, heb ik wat werk gestopt in preventie van opwarmen. Met name het groen dat schaduw geeft op ramen op de zuidzijde scheelt. De temperatuur van het glas aan de binnenzijde is 29 graden ipv 37 (nog los van de straling). Hier kan ik nog wat verbeteren want ik heb niet de hele dag schaduw erop, donkere vensterbank (warmtebatterij!) etc. Ik ga nu dus ook voor luiken kijken want het effect is significant: niet alleen is het 2 graden koeler tov vorig jaar, het vermogen aan warmte dat de woning binnen treed is lager waardoor de airco minder hard hoeft te werken (of de woning dieper uitkoelt).

  Want ook hier komt actieve koeling. Ipv 33 graden op zolder is het er nu 31 en dat is echt teveel. Ik be er alleen nog niet uit of ik dat in de gehele woning wil met bijv. een hybride wp danwel alleen op zolder en/of boven verdieping.

  Genoeg voer voor een rekenexercitie…overigens kwam ik deze tegen:
  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/34373/airco-milieuvriendelijk

 2. DJ

  Een dik voordeel van een goed geïsoleerde woning is dat ook de airco straks minder moeite hoeft te doen om alles te koelen.
  Is het zo’n mobiele airco met een slang die de hete lucht naar buiten blaast? Deze heb ik destijds op zolder gehad, helaas merk ik dat wanneer de hete lucht naar buiten wordt geblazen er elders in de woning (via de ventilatieroosters vooral) er meer warme lucht wordt aangezogen dan zonder draaiende airco. Logisch ook, de lucht moet ergens vandaan komen.
  Een split-unit staat exact om die reden hier ook op de planning. Daarmee wordt geen warme lucht aangezogen en deze is vaak een enorm stuk energiezuiniger dan een mobiele unit.
  Om zoninschijning te verminderen zijn rolluiken ook erg prettig (en energiezuinig 😀 )

  Sterkte ondertussen allen!

 3. Hidde

  Wij hebben de vloerkoeling met de warmtepomp weer in gebruik.

  We koelen met 18 graden aanvoer temperatuur, zodat we geen condensatie krijgen. De enthalpie wisselaar in de ventilatie WTW helpt ook met luchtvochtigheid.
  Wel de koeling al vroeg laten starten (gemiddelde temperatuur voor de laatste 24 uur dag is 20 graden of hoger), zodat we de opwarming van het huis voor zijn gebleven. nu ongeveer 22 graden beneden en 24 graden boven.

 4. Peter

  Waarom niet een ventilator convector plaatsen?
  Dan kun je gewoon tot onder het dauwpunt koelen. Een ventilator convector heeft een opvang bakje voor condens.

  Eventueel deze convector radiator in serie voor de vloerverwarming. En dan zo afregelen dat het retourwater geen condens op de vloer geeft. Behoud van dat enorme vloer oppervlak.

  En in andere ruimtes kun je die ook hangen natuurlijk.

Geen reacties toegestaan.