Niet te harden (5) ELGA (2)

Gisteravond liep de luchtvochtigheid in huis erg op. Op een gegeven moment was het bijna 27 graden in de woonkamer met een RV% van 76%. De ELGA was op dat moment de vloer aan het koelen waarbij de vloer net geen 20 graden was.

Ik kon op dat moment op de vloer exact zien waar de leidingen liepen. Er vormde zich condens op de vloer! En niet alleen daar; Dit is een foto van ons verdelerblok van de vloerverwarming.

Er zijn druppels condens op de koppeling te zien maar ook op het zwarte blok van de verdeler zelf. Om die reden de ELGA maar uit gezet. Vocht op de vloer is niet goed en condens zo op alle koppelingen doet die koppelingen ook geen goed.

Dus koelen met de ELGA is leuk en lijkt aardig te werken, echter verlaagd de ELGA het vochtpercentage in de lucht niet met grote kans op condens.

Verrijdbare airco

We hebben een verrijdbare airconditioning gekocht zo’n 6 weken geleden, toen er ook grote warmte werd voorspeld. Die hebben we gisteren in onze slaapkamer aan gezet aan het einde van de middag. Toen ik gisteren wilde slapen heb ik de airco uitgezet ( hij maakt veel herrie ). Op dat moment was het een aangename 22 graden op de slaapkamer!, Uiteraard de raam dicht gedaan en de deur dicht gelaten.

Gevolg? Er zit zoveel warmte in de muren en plafond dat het binnen no-time jammer genoeg weer plakkerig was.

En na wederom een plakkerige en slapeloze nacht waarbij ik bijna alle uren op de wekker voorbij heb zien komen  blijkt er dus maar 1 structurele oplossing. En dat is een split-unit airco die ook ’s nachts aan kan staan.

Ik ben dit warme weer zooooo zat.

 

4 Reacties

 1. Mattias

  Als tegengewicht misschien toch volgend artikel: https://www.groene.nl/artikel/alsof-je-een-koelkast-opentrekt

  Maar in de praktijk is dat allemaal gemakkelijk praten natuurlijk… Hittegolven zijn ook mijn dingen niet :-(.

 2. Floris

  Ik heb drie jaar geleden ook zo’n mobiele airco gekocht. De ervaring met dat ding was niet zo best. Ten eerste produceerde da apparaat enorm veel herrie (en kreeg daardoor het koosnaampje “het locomotiefje”) en ten tweede blaas je hete lucht door een open raam de buitenlucht in. Die weggeblazen lucht moet gecompenseerd worden, en wel door lucht die van buiten komt (en dus heet is). De COP wordt op die manier wel erg laag, eigenlijk nul. En inderdaad, zodra je “locomotiefje” uit zette viel de hitte als een warme deken weer op je. Ik heb “locomotiefje” vorig jaar tijdens de enorme hittegolf in juli verkocht aan een knul die in een caravan woonde en die gek werd van hittestress. Ik van ‘locomotiefje’ af, knul blij. Einde story. Bij hitte afgelopen week heb ik gewoon ’s avonds alle ramen wijd open gezet. Dat kan nu want ik heb een stel horren laten maken. De temperatuur van de zwaar geisoleerde vloer in de woonkamer (met lussen voor de vloerverwarming) liep echter op tot 26 graden. Luchttemperauur rond 18:00 in de woonkamer 29 graden. Niet prettig.

 3. Mattias

  Hier hebben we twee vloerventilatoren gekocht van 45 cm diameter. Als het buiten warmer wordt dan binnen, dan staan er eentje beneden aan het venster en eentje boven. Maakt uiteraard ook het nodige lawaai, maar verbruikt een stuk minder dan een airco.

  Een volgende keer zou ik ze al moeten gebruiken van zodra de hittegolf aangekondigd wordt, dus enkele dagen vooraf. Dan is de nachttemperatuur nog behoorlijk laag en lukt het relatief snel om enkele graden te zakken en wat “koudere buffer” te stoppen in de muren/vloer/…

 4. Klaas

  Bij hoge luchtvochtigheid staat die van mij ook weleens lekker op ontvochtigen, heerlijk.

  Onder 3,5 Kw en circa 240 m3 inhoud(kamer/keuken)
  Boven 5 Kw en circa 360 m3 inhoud(hal/vide/4slaapkamers en badkamer)
  Gaat prima met de hittegolven, alleen alles heeft wel 24/7 aan gestaan, niet omdat de capaciteit te laag was, maar om een constante temperatuur te creëren,(boven 20gr, beneden 24gr.)en om de luchtvochtigheid lekker laag te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.