Nieuwe grafieken

Ik heb vanavond twee nieuwe grafieken toegevoegd aan mijn domoticapagina’s. Beide grafieken hebben betrekking op het verbruik van de ELGA.

ELGA verbruik per jaar

Deze grafiek geeft het cumulatieve verbruik van de afgelopen 365 dagen aan van de ELGA, dit sinds dat ik de ELGA actief monitor met mijn domotica setup.

Deze grafiek houdt alleen nog geen rekening met de buitentemperatuur.

ELGA verbruik genormaliseerd

Dit is dezelfde grafiek alleen wordt het verbruik gedeeld door het aantal graaddagen. Dit is dus de genormaliseerde kWh/graaddag voor de ELGA.

 

Ee

Deze grafiek kent een aantal interessante zaken.

 • Waarom daalt na 25 maart 2016 ons genormaliseerde verbruik
 • Stijging na 9 november 2016
 • Daling na eind september 2017

Wat blijkt? 27 maart 2016 is de verwarmingsstrategie aangepast door mij ( http://www.familie-kleinman.nl/energie/verwarmingsstrategie-weer-aangepast/ ) . Op 9 november 2016 is de ELGA print vervangen ( http://www.familie-kleinman.nl/energie/elga-print-vervangen/ ) . En eind september? Weer een printwissel! http://www.familie-kleinman.nl/energie/elga-werkt-weer-2/.

Vooral die beide printwissels vallen mij erg op. Ik vraag mij af of dit toeval is.

 

6 Reacties

 1. Gert

  Hoe kan een cumulatief verbruik dalen? (1e grafiek)

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Het is het cummulatief verbruik over een jaar. Dus als verbruik daalt dan ga je dat na verloop van tijd terug zien in de grafiek.

  Het mooie is dat in deze grafiek de grilligheid er een beetje uit gaat. De tweede grafiek genormeerd op kWh/graaddag laat dit nog duidelijker zien.

 3. Albert

  Ik had net als Gert wat moeite met het lezen van je grafiek. Maar ik denk dat je hier het voortschrijdend gemiddelde van het cummulatieve verbruik weergeeft. De wijze waarop je het berekent en met name de periode die je meeneemt in de deler is relevant voor een interpretatie van de grafiek.
  Dat de ELGA per graaddag minder energie lijkt te gebruiken kan aan de afstelling van de ELGA en het verwarmingssysteem liggen maar kan ook een gevolg zijn van verbeterde isolatie, andere warmtebronnen, lagere afstelling thermostaat etc. Je kunt zelf als beste nagaan wat daarvoor eventueel in aanmerking komt.

 4. Barry

  Je hebt toch ook nog een CV ketel die bijspringt? Dus:
  vorstdagen -> lage lijn
  hete zomerdagen -> hele hoge lijn?

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Dat is hem niet. De ketel springt inderdaad af en toe een beetje bij maar omdat de grafiek tot een jaar terug kijkt valt dat effect nagenoeg weg.

 6. Martijn

  Martin,
  Zitten er bij de grafieken nog een dempingsfactor in? Vb. gemiddelde waarde per dag over een period, maand?
  Indien je dit per dag uitzet, of Max 1 week middelt zou je dit met een print wissel veel beter zijn als dit het geval is.
  Het verbruik zou dan als blok naar beneden vallen ipv een neergaande lijn van twee maanden.

  Zou je dit kunnen onderzoeken? Denk dat veel elga liefhebbers dit graag willen weten.
  Als dat het geval is, wil ik ook wel nieuwe software update πŸ˜‰

  Leuke leerzame site!

  Groet, Martijn

Geen reacties toegestaan.