Nieuwe opzet logging

Ik ben begonnen met de nieuwe opzet voor logging vanaf mijn Raspberry PI’s. In plaats van data vanaf de PI naar de database te pushen ga ik de data vanaf de database ophalen bij de PI’s. Hierdoor wordt de complexiteit wat op de PI’s draait stukken lager. Ik wil het systeem zo maken dat ik bijna niets meer hoef te configureren op de PI’s.

Daarbij wil ik ook de bekabeling van de sensoren netter maken. Hiervoor heb ik een simpel breakout bordje besteld die ik bovenop de PI kan klikken. Hierop komt dan de connector voor de sensoren, de benodigde weerstand etc.

Ik heb het eerste opzetje gemaakt, die ziet er zo uit.

Dit opzetje kan nog netter. GPIO 4 zit wel als throughhole op het bordje, bovenin 5e pin van links. En ik moet de aansluiting en de positie van de weerstand omdraaien. En uiteraard moet er nog iets van een schroefconnector op waar ik de sensoren op kan aansluiten.

Hier zit het breakoutbordje op de PI en heb ik als test er een sensor op gesoldeerd om te testen. Ik lees de sensoren uit via een simpel PHP script die de waarde van elke sensor simpel weergeeft op een HTML pagina.

Naast het IP en de hostname laat het script alle sensoren zien in dit simpele formaat. Dit kan ik makkelijk uitlezen vanaf mijn database op de volgende manier:

Deze maakt verbinding met het ip adres, haalt de informatie van alle sensoren op en slaat deze op. Dit wordt op dit moment nog opgeslagen in de tabel voor onbekende sensoren. Ik moet nog een aanpassing maken in de database dat op basis van het ID van de sensor  deze wordt gekoppeld aan de juiste sensor in de database.

Ik ben nu aan het testen hoe stabiel de PI is met alleen NGINX als webserver.

Binnenkort meer!