Nog meer besparen? Opties

Met dank aan onder andere Marnix ben ik weer aan het denken geslagen hoe wij in huis nog meer energie kunnen besparen. Een paar van die zaken komen voorbij in dit artikel plus mijn eventuele bedenkingen

Balansventilatie

Toch balansventilatie? Ja waarom niet. De units zijn kleiner geworden en zijn nog nauwelijks groter dan een normale mechanische ventilatiebox. Officieel zou je bij balansventilatie lucht afzuigen in de douche en badkamer en inblazen in de woonkamer en alle slaapkamers. Dat laatste was de reden om er niet verder over na te denken.

Marnix zette mij echter toch aan het denken. Waarom perse inblazen in de woonkamer en de slaapkamers? Waarom niet inblazen op een andere plek? Wij zouden zonder al te veel problemen kunnen inblazen op de overloop op zolder, mijn kantoor, en de slaapkamer van Kevin.

Met een heel klein beetje fantasie ( en veel werk ) zou ik zelfs een inblaasopening kunnen maken in de woonkamer. Alleen de inblaasopeningen op de 1e verdieping wordt een groot probleem.

Afzuigpunten

Wij hebben nu een afzuigpunt in de keuken, toilet beneden, badkamer boven, en de wasruimte op zolder. Alleen het afzuigpunt in de keuken ( onze afzuigkap ) zou wel eens een probleem kunnen worden. Mag een keukenpunt nu wel of niet als afzuigpunt worden gebruikt?

Installatie

Verder wordt de installatie een dingetje. De uitblaasopening zit er al, alleen waar komt de aanzuigopening voor de verse lucht vanaf buiten?

ITHO

Marnix wees mij op de ITHO ECO LR unit met perilex stekker. Deze heeft bij laaglast een rendement van 98%.

Besparing

Volgens de formule p = dT * flow / 3 heb ik het warmteverlies door ventilatie bepaald bij de laagste stand ( 75m3 per uur ). Een aantal cijfers:

 • bij +5 graden buiten: 363W
 • bij 0 graden buiten: 488W
 • bij -5 graden buiten: 613W
 • bij -10 graden buiten: 738W

Als wij daar 98% weer terug het huis in kunnen krijgen als frisse lucht dan zou dat fantastisch zijn. Het scheelt bij ons 11,2% bij +5 graden en maar liefst 15,3% bij -10 graden.

Lucht/Lucht warmtepomp

Een andere optie zou zijn om een l/l warmtepomp erbij te nemen. Grote voordeel daarvan is dat hij EN ventileert EN kan verwarmen EN kan koelen. Als wij een multisplit unit zouden nemen dan zouden wij zelfs beneden EN boven kunnen koelen en verwarmen.

leidingwerk en installatie

Alleen dan komt meteen probleem een om de hoek. Waar moeten alle leidingen langs, waar komt de buitenunit te hangen en waar de binnenunits?

Ventilatie warmtepomp

Een andere optie is om de ventilatiebox te vervangen voor een ventilatiewarmtepomp. Dan halen we alsnog de warmte uit de vuile lucht om die her te gebruiken. Alleen met die warmte wordt normaliter water voor de CV installatie warm gemaakt. Daar hebben wij niets aan in de zomer. Om nog maar te zwijgen hoe we dit in de vredesnaam allemaal moeten gaan aansluiten met de CV ketel, zonneboiler en de ELGA.

Andere optie zou zijn om de warmte niet te gebruiken voor de CV maar als voorportaal voor de zonneboiler. Dan warmt eventueel de doucheWTW het water eerst op, die gaat naar de ventilatie warmtepomp om verder te verwarmen om daarna als warm water de zonneboiler ingepompt te worden. Daarna kunnen wij de warmte gebruiken om te douchen maar ook om het huis mee te verwarmen.

Ook deze units zijn qua grootte beperkt en kunnen op de bestaande plek worden gemonteerd.

bedenkingen

Ik heb bij alle drie bedenkingen. Alle drie voegen ze een extra component toe aan onze installatie. Wij willen ooit naar een all-in-one installatie in het huis waarbij wij af kunnen van de gasinstallatie. De balansventilatie is dan nog diegene die het meeste in dat plaatje past omdat hij compleet los staat van de rest van de installatie. Alleen wordt het leidingwerk een uitdaging, is het nog maar de vraag of de keuken als afvoerpunt gebruikt kan worden of dat daar een aparte afvoer voor gemaakt moet worden. Of misschien zelfs een recirculatiekap.

Daarbij blijft de vraag of we met balansventilatie zonder openingen in de slaapkamers voldoende ventilatie hebben daar voor een gezond binnenklimaat?

Een lucht/lucht warmtepomp is leuk maar is een los component om te verwarmen terwijl wij naar een all-in-one oplossing willen. Echter kan een all-in-one oplossing zoals de Loria ( L/W ) weer minder goed koelen terwijl een L/L warmtepomp dat wel heel erg goed kan.

De ventilatie warmtepomp heeft weer als bezwaar dat het een extra component is in het leidingwerk voor zowel warmwater als verwarming. Bij een all-in-one oplossing bestaat straks best de kans dat de zonneboiler gaat verdwijnen van het dak en dan is nog maar de vraag hoe de ventilatie warmtepomp dan nog toe te passen is binnen de installatie.

Hoe ga ik dus nu op dit moment de juiste beslissing nemen?

Keuzes keuzes keuzes.

 

 

 

 

6 Reacties

 1. Marnix

  ‘Alleen de inblaasopeningen op de 1e verdieping wordt een groot probleem.’

  Volgens mij geen probleem, maar jij ziet dit als groot probleem ? (boring door de vloer)
  Inblazen in de woonkamer zou ik doen, dat scheelt hier aanzuigen van koude buitenlucht wat je rendement vermoord.

  De WTW is wel behoorlijk groter dan de CVE van hetzelfde merk, maar past het dan zou ik niet twijfelen en deze toepassen.

  De aanvoer van verse WTW lucht en eventuele uitblaas van de oude lucht kan ook door WTW muur doorvoer, ik installeerde laatst deze: https://www.ventilatieland.nl/artikel/19195/wtw-hr-aluminium-geveldoorvoer-o150mm-zwart-inclusief-buis.html
  Staat nog best mooi ook vind ik.

  Met onze wasemkap blazen wij nog gewoon naar buiten, deze uitgang zit aan de andere kant van het huis en heeft geen invloed op de WTW noch is deze erop aangesloten.

 2. Jan

  Als je decentraal wilt ventileren met Wtw dan kun je denken aan de Briza fresh van Jaga of voor kleine ruimten bijvoorbeeld een Bayernlüfter.

 3. Harry

  De aanzuig van de wtw kan ook door het dak,onder de dakpannen vandaan komen.
  Hebben wij hier ook.

  Mooie blog btw ,lees het graag.

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Onder de dakpannen wordt bij ons wat lastiger. Die ruimte is helemaal dichtgespoten met isolatie een aantal jaar geleden door de firma Koston.

 5. Ivo

  Ik denk dat een WTW unit de beste keuze is van de 3 opties die je hebt. Hiermee reduceer je je benodigd verwarmingsvermogen waardoor je met de ELGA tot nog lagere buitentemperaturen uit de voeten kan en een lagere Ta bij de huidige temperaturen.

  Ik zou wel kiezen voor toevoerroosters in de slaapkamers zelf. Ik vind het zelf beter om daar direct lucht toe te voeren dan uit te gaan van een onderdruk effect door afzuigroosters in de kamers waardoor je frisse lucht suppleert via een spleet onder de deur.

 6. Marnix

  ‘Onder de dakpannen wordt bij ons wat lastiger. Die ruimte is helemaal dichtgespoten met isolatie een aantal jaar geleden door de firma Koston.’

  Zou kunnen door een ventilatiepan om te bouwen, tevens bestaan er lage ventilatie aanzuig pannen die onder je zonnepanelen zouden kunnen.

Geen reacties toegestaan.