Omvormerbord versie 2.0

Vrijdag en zaterdag heb ik het omvormerbord op de vliering aangepast. In het meterkastje zitten nu 4 DIN kWh meters en ik heb een extra stopkontakt toegevoegd voor de derde Steca.

IMAG1288

Zo ziet het er nu uit.

Van links naar rechts:

 1. Gridfit250LV met 1 175Wp Kingsun panelen
 2. Steca300 met 220Wp Photowatts
 3. Steca500 met 570Wp Kingsun panelen
 4. Steca500 met 560Wp Kingsun panelen
 5. Soladin600 met 500Wp Isofoton panelen.

Verbouwing

Het verbouwen viel me vies tegen. Deze operatie heeft me uiteindelijk vrijdagmiddag en zaterdagmiddag gekost. Vooral het netjes inbouwen in het meterkastje was ontzettend veel werk. Het eindresultaat binnenin valt mij tegen.

IMAG1285

Op bovenstaande foto staat 1 extra lasklem nog niet. Ik had nog een extra klem nodig voor de nul, de zichtbare lasklem zat helaas al vol waardoor ik nog een extra klem moest gebruiken. Mocht iemand 6 of 7 voudige hersluitbare lasklemmen kennen dan houd ik mij aanbevolen!

De S0 interface is hier nog niet aangesloten, vandaar de CAT5 kabel die hier nog zichtbaar is. Over oranje en oranjewit stuur ik 12V richting de meters.. Via groen, bruin, blauw wit en bruin wit stuur ik de S0 signalen terug richting de Arduino.

Het weer is alleen op dit moment deprimerend, inclusief sneeuw op de panelen, dat ik nauwelijks de S0 interface en Arduino fatsoenlijk kan testen of ik alles correct heb aangesloten. Op basis wat ik nu heb gezien vermoed ik dat ik twee S0 lijnen heb omgedraaid.

Meer foto’s

9 Reacties

 1. Freek

  Waarom gebruik je van die hersluitbare lasdoppen? In “normale” lasklemmen zijn wel 8 gaats uitvoeringen, volgens mij gaan die hersluitbare niet verder dan 5.

  Hoeveel “zachte” draden gebruik je? Eventueel zou je die kunnen vertinnen of met zo’n metalen busje toch stevig kunnen maken.

  Verder ziet het er netjes uit hoor!

 2. Martin Kleinman

  Hoi Freek,

  Deze hersluitbare leken mij kwalitatief beter dan de standaard lasklemmen bij de Gamma. Die grotere (8 voudige) snellas doppen heb ik nog niet eerder gezien. De Gamma heeft deze zeker weten niet.

  Alleen de doorluskabeltjes voor de 12V zijn met zachte ader. De rest, zelfs de CAT5 kabel, is hard/solide.

 3. Joost

  Hoi Martin,

  Ziet er netjes uit!

  Ik vermoed dat je met de lasklem de ‘uitgangen’ van de verschillende kWh meters met elkaar verbind en met de rest van het huis. Volgens mij had je ook de uitgangen van de kWh meters direct met elkaar kunnen lussen. Dus kWh-1 aan kWh-2, kWh-2 aan kWh-3, enz. Net zoals je volgens mij ook de SO voeding hebt gelust. Dat scheelt een paar lasklemmen. De laatste kWh meter verbind je dan met het huisnetwerk.

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Alle kWhmeters zijn door gelust precies zoals je zei. Er komen daarna alleen nog 4 nul leidingen vanaf de omvormers en de aansluiting vanaf de meterkast zelf. Dat is totaal 5. En daarna moest ik dus nog de kWh meters aansluiten op de nul zelf. Als ik een 6 voudige lasklem zou hebben dan zou dat probleem opgelost zijn.

 5. Gert

  2x 18 mm aansluitkammen onder de kWh meters, scheeld ruimte.
  Ben geen liefhebber van steeklasdoppen als het om grote vermogens gaat.
  Het is altijd een geklooi in zo’n klein meterkastje.
  De installatie ziet er verder mooi uit, compliment.

 6. Eric

  Je had ook kunnen kiezen voor VDS oftewel soepel installatiedraad. Werkt een stuk eenvoudiger. Daarmee moet je wel adereindhulzen gebruiken. Dat heeft nog een voordeel omdat er een type is waar twee draden in kunnen. Het soepele draad mag wel rechtstreeks in de lasklem die jij gebruikt.
  http://www.tibo-elektro.be/Images/KLAUKE/874-12/243825.jpg
  Krimptang voor de adereindhulzen is wel te leen.

 7. Jeroen

  Perfectionist πŸ™‚
  Ziet er goed en veilig uit.

 8. Willem

  Kan je ook wat uitleg geven over de arduino hoe je dat werkend hebt gekregen

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb intussen op de zonnepanelen pagina een stuk geschreven over de logging πŸ™‚ Mocht dat niet genoeg zijn laat het weten!

Geen reacties toegestaan.