Operatie “Lars Boelen” van start

Lars Boelen heeft een ontzettend goed artikel geschreven over hoe je met weinig moeite en geld heel veel energie kan besparen. Het artikel waar ik al eerder naar verwees: https://www.parisproofplan.nl/klustips-om-veel-aardgas-te-besparen/

Ik heb zijn artikel hier onder, met toestemming, integraal overgenomen en bij elk deelpunt gezet wat wij er aan hebben gedaan. Let op: Dit is een lang artikel! 🙂

Tip 1: Koop daarom ook een CO₂-meter die aangeeft of je voldoende ventileert. Zo’n apparaat moet eigenlijk altijd onder de 1000 aangeven.

Hebben wij sinds 1 1/2 jaar, wij hebben een Netatmo meter met een CO2 meter in onze woonkamer en eentje op onze slaapkamer. Met name bij het koken merken wij dat we over de 1000ppm heen gaan.

Tip 2: Zet de ketel op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. 80 graden is maar zelden nodig, verlaag elke week met 5 graden tot je op een punt komt dat je denkt … dit gaat niet goed meer. Let op: je huis zal trager opwarmen maar wel efficiënter verwarmd worden.

Onze warmtepomp staat op maximaal 35 graden aanvoer, onze Remeha ketel heeft geeneens een thermostaat meer, die wordt dus nooit meer gebruikt voor het verwarmen van onze woning.

Tip 3: koop een spaardouchekop want tapwater opwarmen van 10 naar 60 graden vreet energie. Als je de hoeveelheid water die je opwarmt halveert halveert ook de hoeveelheid gas die je daarvoor nodig hebt. Als het na de aanschaf van de douchekop opeens veel langer duurt voor de douche warmer wordt dan weet je dat je goed bezig bent, want het water stroom met halve snelheid van de ketel naar de badkamer. Vervolgtips: samen douchen (gezellig!) en douche uit tijdens inzepen.

Ai, inmiddels diverse douchekoppen en besparende maatregelen geprobeerd. Het eindresultaat is steeds dat wij terug gaan naar onze standaard douchekop die 8,8liter/minuut doet.

Hier valt voor ons nog wat te halen.

Tip 4: Stel de slotplaat van de voordeur strakker af als die dat toelaat.

Onze voordeur is best een probleem, hij sluit slecht en lekt. Ik heb inmiddels weer nieuwe tochtstrips gehaald; Kijken of ik het kan verbeteren.

Tip 5: een deurdrangertje van een paar euro die de deur naar de gang dicht duwt. Als je een poes of hondje hebt: kattenluikje in de tussendeur.

Onze oplossing is makkelijker en iets goedkoper. Wij laten tussendeuren eigenlijk nooit open. Maar; Wij hebben wel een goedkoop drangertje gehad; Nadeel, die veer werd lam en brak. Voor een hoop mensen wel een oplossing uiteraard!

En misschien moet ik er ook maar weer eentje bestellen, zo duur zijn ze niet en het zorgt er wel voor dat de deur altijd dicht is.

Tip 6: Een zwaar gordijn naar de zolder houdt de warmte in ieder geval op de warmste verdiepingen want op zolder, oef, daar zitten echt verreweg de meeste kieren. Ik heb ook hele mooie oplossingen gezien met een schuifdeur naar de zolder.

Wij slapen/werken op zolder, voor ons geen oplossing, wij zitten dus vast aan tip 7.

Tip 7: Ga de kieren en gaten in het dak dichten. Koop een type flexibel blijvende pur (flexpur) en luchtdichte tape (geen ducttape want die verdroogt) om de volgende plekken af te dichten.

 1. de rand waar dak en vloer bij elkaar komen. Let op, je hebt hier twee naden vlak bij elkaar: de balk die op de vloer ligt (de “muurplaat”) heeft vaak ook nog een kier waar onderdoor lucht lekt.
 2. de rand waar dak en muur bij elkaar komen
 3. de nok
 4. de randen rond dakkapel en dakraam
 5. de doorvoer van de cv-ketel en afvoerbuizen riool en ventilatie
 6. soms/vaak zit er nog een gat van 20×20 uit de tijd dat cv-ketels hun lucht van de zolder betrokken
 7. de naden tussen de dakplaten
 8. de balkkoppen van de gordingen die de muur in gaan (deze afplakken, niet purren)

Dit is nog een projectje. Hierover later meer.

Tip 8: vaak is de afdichting van het ventilatieluikje van het Velux-dakraam verdroogd en verkruimeld. Bij Velux kan je zo een nieuwe afdichting bestellen.

Die van ons zijn gelukkig nog goed; Alle drie gecontroleerd.

Tip 9: De meterkast is vaak een gigantisch luchtlek, vooral als je een kruipruimte en/of houten verdiepingsvloer hebt. Officieel moet je boven en onder 100 vierkante centimeter ventilatie in de meterkastdeur hebben vanwege eventuele gaslekkage die kan ontploffen als een automaat vonkt. Maar als je zo’n gigantisch tochtende meterkast hebt dan kan je meterkastdeur veilig als voordeur behandelen.

Meterkast heb ik al uitgebreid onder handen genomen, niet zozeer vanwege verwarming maar met name vanwege muffe luchtjes die vanuit de kruipruimte komen.

Tip 10: Met Buva-Solidseal heb je echt goede en langdurig afsluitende tochtprofielen. Het is even een uurtje klussen per raam/deur maar echt de moeite waard!

Onze ramen zijn godzijdank goed. Onze voordeur is een drama, zie eerder, en ook de deur naar de schuur vanaf de bijkeuken is ook een drama. Beide staan op de todolist.

Tip 11: De gaskookplaat vervangen door een inductiekookplaat. Dit is natuurlijk best een ingreep maar als je er toch aan begint dan is dit misschien het moment om de meterkast gelijk helemaal toekomstklaar te maken, dat scheelt in de toekomst 5x voorrijkosten als je nu de volgende groepen alvast laat plaatsen: overspanningsbeveiliging, koken, warmtepomp, laadpaal, zonnepanelen en waarom niet ook vast een accu, die komt toch binnen 5 jaar.

Ik wil graag; Bianca nog niet, hopelijk gaan wij toch snel van het gas af en dan komt die inductiekookplaat er.

Tip 12: Een terugslagklep in de afvoer van afzuigkap. Koop gelijk een goede, die kost een paar tientjes meer dan de plastic klepper die niks doet maar dan heb je ook echt geen tocht meer uit de afzuigkap. (De filters trouwens 1x per maand in de vaatwasser).

Niet van toepassing 🙂

Tip 13: Dakisolatie. Als het dak nog niet geïsoleerd is dan kan dat zeker veel opleveren. Zorg wel dat je een goed dampscherm goed luchtdicht aanbrengt want je wilt geen condenserend woonvocht achter je isolatie. Dat dampscherm is ook gelijk een heel goede luchtdichting dus je slaat er twee vliegen in 1 klap mee. Zelf ben ik fan van biologische isolatiematerialen als vlas, cellulose en houtvezel omdat je daar gelijk veel CO₂ mee vastlegt.

Check!

Tip 14: Het Luik naar de kruipruimte van een goede kaderdichting voorzien, of gewoon dichtplakken als je hem nooit gebruikt.

Check!

Tip 15: Als je nog ouderwets dubbelglas hebt in de woonkamer (te zien door met je telefoon een flitsfoto vlak bij het raam te maken en te kijken of alle reflecties dezelfde kleur hebben) dit laten vervangen door HR++ glas met warm edge afstandhouders. Let op: HR++ mag die naam al dragen bij een U-waarde van 1.2 maar je hebt al HR++ glas met een U-waarde van 0,8, dat scheelt nog eens 30% warmteverlies. Kies dus Zo Goed Als Redelijkerwijs Kan (ZGARK)

Wij hebben nog dubbelglas op 4 plekken. Twee ouderwetse openslaande ramen op de 1e, een klein onderraampje en het openslaande raam op de kamer van Kevin. Het zware HR++ glas gaat in alle 3 de openslaande ramen niet werken, en het is het IMHO niet waard voor dat kleine onderlichtje.

Dat wordt operatie kozijnen vervangen. ( ooit ).

Tip 16: een stuk radiatorfolie of alufolie onder het tapijt/vloerkleed bij je reguliere zitplaats straalt de warmte van je voeten terug, heel comfortabel en gratis warmte.

Niet van toepassing.

Tip 17: Op badkamers kan je met een straalkacheltje in een paar seconden prettige warmte. Dan hoeft niet de hele dag de verwarming aan om het daar warm te stoken. (Aanrader)

Grote oversize radiator daar hangen die zelfs met 30 graden het daar prima warm kan houden. Dat met de deur dicht hoef ik daar geen straalkacheltje. Andere tip voor in de badkamer zou ook nog een IR paneel kunnen zijn.

Tip 18: Door je verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen zorg je ervoor dat elke radiator de hoeveelheid water aangeboden krijgt waar hij voor ontworpen is. Opmerking: in veel jaren ‘60, ‘70 en ‘80 woningen zien we erg veel verouderde en gecorrodeerde leidingen. Zet die maar eens op de onderhoudslijst, dit is er eentje om mee te nemen bij het waterzijdig inregelen want daarbij zullen veel vastgeroeste radiatorknoppen ontdekt worden. Laat meteen een goede vuilvanger plaatsen.

Hier kan je echt heel veel geld mee besparen. Wij hebben dit ook destijds laten doen door cv-tuning.nl en dit is echt een aanrader voor iedereen!

Tip 19: Haal de radiatorombouw weg (sorry alle woonprogramma’s van Nederland) want als de radiator zo lelijk is dat ie uit zicht moet dan moet hij onderhouden worden. Vervang hem door een laagtemperatuur convector en kies hem zo groot als mogelijk omdat je daarmee de aanvoertemperatuur van de cv nóg verder kunt verlagen.

Radiatorombouwen hebben wij niet, niet van toepassing dus.

Tip 20: De vloer isoleren. Als je een kruipruimte hebt met een ongeïsoleerde vloer dan kan je die heel goed isoleren. Wel zorgen voor twee zaken: goede ventilatie aan voor en achterzijde van de woning en met dik landbouwplastic de bodem afdekken zodat er geen water meer kan verdampen. Daarna kan je of de onderkant van de vloer isoleren met gesloten cel isolatiemateriaal of isolatiechips (een lekker dik pak van 20-30 cm.

Hoeveel mensen hun vloer nog niet hebben geisoleerd en klagen over koude voeten, onvoorstelbaar. Wij hebben minimaal 13 en maximaal 23cm zitten ( 60% 13cm, 40% 23cm ). Die extra isolatie was een rekenfoutje van mij waardoor ik fors piepschuim over hield.

Ik ben nog aan het rekenen of die 10cm extra op de rest van de vloer interessant is.

Tip 21 : Koken …. Uit grootmoeders tijd: een hooikist gebruiken om gerechten te garen (= aan de kook brengen en dan goed geïsoleerd een poos wegzetten. Daaraan verwant: 100=100, ofwel, als water kookt dan heeft het geen zin de vlam hoog te laten, draai hem zover terug dat er nog NET kleine belletjes zijn, het gerecht dan net zo gaar als op vol gas doorblazen. En daaraan verwant: de onvolprezen snelkookpan om aardappels snel te garen.

Een kleine inductiekookplaat is voor kleine huishoudens ook een uitkomst. Handig, snel en veel zuiniger dan aardgas omdat de kookwarmte in de panbodem wordt opgewekt.

En hier mag ook niet onvermeld blijven dat bijvoorbeeld vegetarische qipstuckjes veel sneller garen dan doodgemaakte dier. Het is gezonder, er zit geen salmonella in en voor de planeet is het ook een verademing.

100=100 doen wij wel, koken met de deksel op de pan ook. Voor aardappelen hebben wij nog een andere tip. In een glazen schaal met een klein beetje water in de magnetron.

Tip 22: Tesa raamfolie om oud enkel glas van een isolerende luchtlaag te voorzien.

Niet van toepassing in ons geval.

Tip 23: Zonne-energie oogsten in de winter als de zon op de ramen staat, als de zon onder is de gordijnen dicht. En hier in Limburg doen we de rolluiken omlaag die een dikke laag stilstaande isolerende lucht buiten het glas verzorgen.

Dit scheelt echt. Ramen op zuid en zorgen dat de warmte goed de kamers in kan. In de winter doen wij onze gordijnen ’s avonds dicht en de houten jaloezieen achter ook. Rolluiken hebben wij niet.

Tip 24: Behandel deuren naar koude ruimtes (schuur, garage, bijkeuken, kelder) als buiten deur qua tochtprofielen want er komt vaak veel kou vandaan.

Hier heb ik nog wel wat te doen. Zie eerder.

Tip 25: de kier onder de voordeur (de achterdeur sluit vaak veel beter vreemd genoeg) kan je goed luchtdicht maken met een valdorpel. Dit is wel een klusje waar je handig voor moet zijn helaas.

Laat nu de onderste strip bij de voordeur wel goed sluiten, daar heb ik geen probleem, de rest van de voordeur wel. Wordt aan gewerkt.

Tip 26: Als je een nieuwe ketel hebt maar nog een ouderwetse aan/uit-thermostaat vervang die dan door een modulerende thermostaat. Deze laat de ketel zachter branden als de ingestelde temperatuur bijna is gehaald waardoor hij efficiënter brandt.

Bij ons niet van toepassing. eTwist thermostaat die de warmtepomp via een eigen protocol aanstuurt.

 

 

5 Reacties

 1. Marnix

  Tip 27:

  Ik heb zo’n anti inbraak strip bij de voordeur en die valt buiten in een ander staalprofiel, hierin heb ik een tochtrubber gedrukt waardoor er betere afsluiting is.
  Veel huizen waar ik kom kijk je zo tussen de deuren door naar buiten, als de wind erop staat verlies je erg veel warmte.

 2. Martin Kleinman

  Ik heb ook een staalprofiel als anti-inbraak strip, Dat vind ik een hele goeie om daar een tochtstrip in te doen, die kant van de deur is mijn grootste lek.

  Thanks!

 3. Marnix

  Kan ook zijn dat je er 2 over elkaar in moet doen, ik heb iig niet de plakstrip geactiveerd dus het kan er ook weer uit als het moet.
  Het gaat erom dat je stalen strip die aan je deur zit in dit rubber drukt.

 4. St. Dobbelmann

  Hoe wij zelf met zelfwerkzaamheid 22% op onze gasrekening besparen door simpele achterzet ramen. 6x goedkoper dan isolerend glas. Zie @dobbelmannklstr . Ook realiseerden wij een klimaatadaptief drinkwater besparend regenwater gebruik en infiltratie systeem.

 5. Vincent

  Hoi Martin

  Mbt de douchekop:

  Die water besparende koppen van 4 – 6 liter / minuut worden als oncomfortabel beschouwd omdat het sproeivlak klein is. Gevoelsmatig wordt dan slechts een deel van je lichaam nat.

  Ik heb een doorstroom begrenzer aangebracht op mijn regendouche (!) die het debiet bij vollast afknijpt naar 7 ltr/minuut. De dames in huis hebben een principe dat douchen altijd op vollast moet en merken geen verschil. Ik douche altijd met half geopende kraan en mijn debiet wordt niet begrensd.

  Scheelt toch 2 ltr power minuut per vrouw en dat met 2 dochters….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.