Oproep aan ELGA bezitters

Bent u in het bezit van een ELGA met Toshiba unit? Heeft u dan wel of geen 4 graden beveiliging er op zitten en merkt u problemen met defrosts?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

26 Reacties

 1. Peter Visser

  Heb idd elga met Toshiba unit, beveiliging eraf. Zodra het onder 3 graden komt, dan af en toe defrosts. Nog kouder, dan regelmatig defrosts. Tot nu toe geen problemen. Vanaf 2 graden wil de elga de CV laten bijstoken. Wat moeten de problemen zijn als ik het vragen mag??

 2. aart

  Dag Martin,

  Met plezier en interesse lees ik je ervaringen met de Elga.
  Ik heb deze sinds oktober 2017 en heb inmiddels wat ervaring opgedaan in flow problemen, stooklijnen en setpoints en het gedrag met een WAR met externe temp meter.
  Dit jaar heb ik de thermostaat naar de kamer verplaatst en ben overgestapt naar een ruimte temp regeling.
  Verder hou ik via de logging van de Elga service gereedschap via de poort en een aparte computer bij. Hiervan maak ik dagelijks een excel sheet met de belangrijkste variabelen.
  Ik heb de 4 graden beveiliging via de dipswitch uitgezet.
  Ik stuur je even apart een paar excel, omdat ik ze niet aan deze reactie kan knopen.
  Tot nu toe ervaar ik geen problemen met de defrost, ook niet in jan. en feb. 2018, toen het redelijk koud was. Wel wat ijsvorming.

  mvg Aart

 3. Paul schuijff

  Ik heb in het menu van de ELGA setpoint 62 aangepast
  Deze staat standaard op 0 dus de zgn 4 graden beveiliging
  Ik heb P62 gewijzigd in 3
  Een houdt in dat bij ca 0 graden buitentemperatuur de CV het overneem
  Bij ca 1;5 /2 graden buiten temperatuur komt de ELGA weer ij

 4. gerben

  Ik heb de 4*C beveiliging uitgeschakeld en gebruik de Elga nu tot 1*C. (Elga in comb met Anna thermostaat). De temp opnemer op de Elga heb ik 10cm verplaatst. Nu wordt altijd de buitentemp gemeten en niet de temp van eventueel gevormd ijs. Werkte in december zonder problemen.

 5. Gert Bunt

  Ik heb een Elga met Toshiba buitenunit. In oktober is er een nieuwe printplaat in de Elga gezet. Deze ondersteunt de mogelijkheid om P62 aan te passen. De oude printplaat had geen problemen met het ontdooien.
  Sinds de nieuwe printplaat er in zit, heb ik problemen met de defrosts. Als het buiten 4 graden of kouder is, gebeurt het regelmatig dat de buitenunit niet meer ontdooit. Gevolg is één grote ijsklomp, de Elga levert nauwelijks warmte en het gasverbruik loopt de spuigaten uit. Ontdooien van de buitenunit is dan alleen maar mogelijk door de Elga uit te schakelen. Als je daarna de Elga reset, doet hij het weer een tijdje goed.
  Ik heb gemaild met Techneco. Zij verwezen naar de installateur. De installateur weet het eigenlijk ook niet hoe dit komt. Ondertussen wat rondgekeken op de verschillende forums en kwam dit tegen: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1891777. De temperatuursensor van de buitenunit verplaatsen is volgens deze post de oplossing. Dat heb ik één week geleden gedaan. Het is de afgelopen dagen niet echt koud geweest dus ik kan niet beoordelen of dit het probleem verhelpt.

 6. Xander

  Beste Martin, ik heb ook een Elga met Toshiba unit sinds maart 2018. Ik heb P62 ingesteld op 9 wat inhoud Elga gaat door tot -5. CV mag pas bijschakelen onder de 5 graden, P63 ingesteld op 36. Defrosts heb ik nog geen problemen mee gehad. Wel heb ik toen het rond 1 a 2 graden was al een keer gezien dat de buitentemperatuursensor -10 aangaf. Ik denk dat ik de sensor ook ga verplaatsen. Ik heb nergens vloerwarming en in de huiskamer grote radiators met DBE’s(speedcomfort). Tevens heb ik nog een vraag lopen bij Techneco omdat ik niet tevreden ben over het moduleren, lijkt meer op aan uit gedrag. Als ik P80,P81 en P82 echter aanpas naar 32,36 en 38 graden dan moduleert die wel. Ps. leuke site, kijk er regelmatig op.

 7. Tis Peeters

  Martin Kleinman heeft vandaag 6 januari een oproep geplaatst voor mensen die problemen hebben met de defrosts van hun Elga. Hij deed dat uit mijn naam.
  Allereerst een schets van het probleem.
  Mijn Toshiba buitenunit bevriest vanaf 5 graden en lager. De defrost werkt goed tot ongeveer 3 graden. Dan schakelt de warmtepomp af. De parameter 62 staat op 8 hetgeen betekent dat hij tot minus 4 graden zou moeten blijven werken, maar als de Elga afschakelt, ontdooit hij ook niet meer. De CV-ketel neemt het dan over, hetgeen niet de bedoeling is, want dan is de besparing in de winterperiode nihil.
  Ik heb een weersafhankelijke regeling met een buitenvoeler die verbonden is met de binnenunit (dit is dus NIET de sensor in de buitenunit van de Toshiba).
  Installateur en Techneco komen er niet uit.
  Ik ben dus erg geïnteresseerd in oplossingen, zoals hierboven aangegeven en die ook echt goed werken).
  Sinds vandaag heb ik de dipswitch B8 op ON gezet, waardoor de 4-graden beveiliging eraf is gehaald. Het lijkt er op dat deze dipswitch de Parameter 62 ‘overruled’ en de Elga kan hierdoor ook ver onder de vorstgrens door werken en hopelijk ook blijven ontdooien bij vorst.Hierboven meldden Aart en Peter Visser dat dit zou kunnen werken. Ik ben benieuwd.
  Zodra het gaat vriezen meld ik hier of deze oplossing werkt, of dat ik andere ingrepen moet doen, zoals het veranderen van de plaats van de sensor in de buitenunit van de Toshiba, zoals Gert Bunt aan geeft. Ik blijf graag in contact met iedereen die oplossingen aandraagt voor dit probleem. Nogmaals, na een vorstperiode meld ik mij weer.
  (Voor alle duidelijkheid: dipswitch B8 op ON en Parameter 62 op 8 (=minus 4 graden).
  Vriendelijke groet, Tis Peeters

 8. Rogier

  Beste Martin en Tis,

  Ik heb sinds september 2017 de Elga met Toshiba. Na de eerste vriesdag enorm gefrustreerd door het gasverbuik en direct de dipswitch B8 op ON gezet, waardoor de 4-graden beveiliging eraf is gehaald. Verder alle instellingen conform de settings van Martin. Sinds januari 2018 enkel verwarmt met de ELga, ook tijdens vries. Wel soms even een straalkacheltje aangezet. Mijn gasverbruik is van 1800m3 naar 250m3 gegaan. Geen problemen met defrost.
  Wel hard aan het nadenken over de verwarming van tapwater. Zonneboiler of vanaf 2020 een eboiler omdat salderen niet meer kan…. Ander topic…

 9. mike meeken

  Ik heb een ELGA met TOSHIBA en CV Remeha gecombineerd met ANNA, 500m3 vrijstaand huis 20graden ingesteld uit 1930, schuur van 125m3 10-15graden ingesteld, alleen radiatoren met thermostaatkranen, goede isolatie (spouw, vloer, dak). De aanvoer en afvoer temperatuur van de CV staat zodanig laag dat de ELGA zolang mogelijk aanblijft. Ik krijg het huis niet warm (20graden) met alleen de ELGA (temperatuur gaat dan tot 35graden) onder de 7 graden buitentemperatuur, dus heb ik de 4-graden begrenzing aangezet.

 10. Hans

  Beste Mike.

  Jouw situatie lijkt enorm op de mijne. Elga met Toshiba, Remeha Calenta en Anna thermostaat. Ca. 600 m3 vrijstaand huis uit ca. 1900, redelijk maar niet perfect geïsoleerd, plus een grote nauwelijks geïsoleerde inpandige garage. Overal conventionele radiatoren met thermostaatkranen, alleen een klein stukje vloerverwarming in de (open) keuken. Ik heb diverse problemen met de Elga die ik in overleg met de installateur en Techneco probeer op te lossen. Onder meer het defrost probleem en het “hybernation” probleem. In verband met het defrosting probleem staat de begrenzing mij mij nu op 0 graden. Ik krijg het huis ook vaak niet warm met alleen de Elga, zeker niet als het koud is buiten. De ketel springt echter te vaak bij. Ik ben dus ontzettend benieuwd naar jouw instellingen (zowel van de Elga als van de ketel). Bovendien ben ik benieuwd of je nachtverlaging toepast. Ik doe dat wel omdat het huis niet perfect is geïsoleerd, maar ook daarmee ben ik aan het experimenteren.

  @Martin zou je mijn email adres aan Mike willen doorgeven? Ik zou graag met hem in contact willen komen mits Mike dat ook goed vindt uiteraard. Bij voorbaat dank.

 11. gerben

  Reactie voor Mike:
  Ik heb dezelfde configuratie (Remeha Anna plugwise).
  Heb via Anna de minimale buitentemp op 1*C gezet.
  Ik heb minder te verwarmen volume(2onder1kap) maar ook bij mij is soms de cap van de Elga onvoldoende. Dan wordt echter de ketel airomatisch bijgeschakeld en draaien dus Elga en Ketel gelijktijdig. Elga stelt zelf de optimale keteltemp in. Afhankelijk van de buitentemp wordt de ketel weer uitgeschakeld. Dipschakelaar A2 staat zo dat ketel en Elga gelijktijdig kunnen draaien (Duo stand). Op die manier gebruik je de Elga optimaal, ook bij lage buitentemperaturen. Dit moet m.i. ook voor jouw situatie zo kunnen werken.

 12. Barry

  @Hans: als je de ELGA en je ketel allebei een eigen thermostaat geeft kan je dit beter regelen

 13. Tis Peeters

  Beste mensen die reageerden op mijn oproep over de oplossing van de defrosts.
  Hartelijk dank allemaal; ik heb dipswitch B8 nu ook op ON staan. Het heeft nog niet hard gevroren maar het lijkt er op dat de automatische ontdooifunctie nu ook onder de 4-graden BT werkt.
  Dat scheelt meteen een klap aan gasverbruik. De Elga doet het nu nagenoeg alleen, het gasverbruik blijft beperkt tot 1 à 2 kubieke meter per etmaal, afhankelijk van de BT.

  Vriendelijke groet,

  Tis

 14. Hein Weijers

  Ik heb gemerkt dat de temperatuurvoeler van de Toshiba niet de goede waarde aangeeft. Daarom heb ik de B8 dipswitch op ON gezet en daarmee de temperatuursensor overruled. Ik ga ook de truc van Gert Bunt toepassen (verplaatsen van de Toshiba sensor)en afwachten of dat werkt.

 15. Tom Brandts

  Ik had hetzelfde probleem: toen het ging vriezen stopte de ELGA ermee ondanks het feit dat de afschakeltemperatuur lager was dan de buitenluchttemperatuur. Bij onderzoek bleek de voeler met een plastic houder rechtstreeks op de verdamper gemonteerd te zijn. Zodra er ijsvorming optreedt tussen dat plastic en de verdamper wordt de verdampertemperatuur gemeten in plaats van de buitenluchttemperatuur. Je ziet op de thermostaat, na handmatig inschakelen van de unit, dat de gemeten temperatuur in een paar minuten tijd van -2 naar -10 of nog lager zakt en dan schakelt de unit af. Na het losmaken van de sensor en het buiten de unit brengen ervan, werkt e.e.a. zoals bedoeld. Ook heb ik twijfels over parameter P062. Nergens is duidelijk of de instelling beneden 4 graden dipswitch B8 overruled of niet. Ik heb daarom B8 op ‘on’ staan en P062 op 11, zodat de ELGA bij -7 afschakelt. De COP is dan zo laag dat het echt onrendabel wordt. Verder verbaas ik me erover dat dit machientje bij temperaturen tot rond het vriespunt met aanvoerwatertemperaturen tussen 25 en 30 graden erin slaagt ons huis op temperatuur te houden. (houtskeletwoning uit 1993, R vloer 2,5 m2K/W, R wand 3,5 m2K/W, R dak 4,65 m2K/W)

 16. Hein Weijers

  Hoi Tom,

  Met B8 op “ON” heeft het geen zin meer om P062 in te stellen. Die instelling is dan uitgeschakeld.
  Bij -7 graden is de COP ongeveer 2,6. Dat is wat betreft besparing ongeveer het omslagpunt.
  Als je groene stroom gebruikt scheelt het natuurlijk wel nog altijd flink in CO2 uitstoot.

  Groet, Hein

 17. Tom Brandts

  Bedankt Hein, ik had de dipswitch omgezet EN de buitentemperstuurvoeler naar buiten gebracht en zoals altijd wanneer je twee dingen tegelijkertijd verandert weet je nooit zeker welke het probleem oploste. Maar ik zie nu in elk geval ook de juiste buitentemperatuur op mijn thermostaat…. en de ELGA blijft draaien.

 18. Salvi Schrijen

  Hoi Martin,

  Met heel veel interesse heb ik je site gelezen en mijn complimenten voor de uitstekende tips en metingen die je publiceert,
  Ik heb de Elga met Toshiba buitenunit sinds jan-2018 icm Anna thermostaat samen met een Nefit aan-uit cv en verwarm een redelijk geisoleerd vrijstaand huis.
  De Elga binnenunit hangt op een koude zolder en mij viel al langere tijd op dat de Elga vaak op laag vermogen draaide en de zaak niet warm kreeg. Na een power-reset werkte hij weer een dagje goed,om daarna weer slechter te presteren.
  Nadat ik gelezen had van de Elga hybernate problemen heb ik de binnenunit print weerstand aangepast naar 16K2 en nu draait de Elga gewoon probleemloos op 95-100% en krijgt het huis wel warm gehouden.

  De Anna thermostaat gaf sterke afwijkingen van de werkelijke buitentemperatuur aan.
  De Anna buitentemperatuur grafieken zagen er erg grillig uit, niet goed dus…
  Navraag bij Plugwise leverde op dat de Anna thermostaat de Toshiba temp sensor uitleestt, dus ik heb de sensor van de Toshiba unit inmiddels ook verplaatst,.
  De Anna geeft nu wel stabiele buitentemperatuur waardes op de Anna aan.
  Van teveel of te weinig defrosts heb ik geen last gehad, volgens mij worden die ook niet door de sensor getriggered.

  Ik begrijp werkelijk niet dat bedrijven als Techneco/ Remeha hun Elga klanten niet gewoon uit de kou helpen door de kleine kinderziektes van de Elga loyaal op te lossen.
  Van mijn installateur heb ik geen enkele hulp ontvangen, hij zegt dat er geen problemen bekend zijn met de Elga.

  Nogmaals bedankt voor alle informatie op je site en ga zo door!
  Groeten
  Salvi

 19. Anne

  Nog even ook mijn reactie, ook al weet ik niet precies wat de defrost is 😉

  Bij mij staan dipswitches A1 en A2 aan, de rest uit, wat zoveel betekent als dat de Elga onder de 4C afschakelt, heb ik begrepen.
  Onderstaande foto en video waren afgelopen zondag rond 16:45 bij ca 5C buitentemperatuur (volgens weerstation op ca 10km afstand).
  Het was op deze dag vanaf ca 10:45 tot 17:30 boven de 4C.
  De grafieken zijn van de buitentemperatuur (volgens dat weerstation) en het stroomverbruik van de Elga.

  Het geluid klinkt overigens veel harder dan in werkelijkheid,
  wat enigszins in te schatten is doordat je de vogels er overheen kunt horen fluiten.

  Zoals te zien is zijn de lamellen wel een beetje bevroren terwijl de unit nog wel draait.

  Ik neem aan dat als de Elga staat ingesteld om ook onder de 4C te draaien er een soort verwarming moet plaatsvinden om er voor te zorgen dat de condensatie op de unit niet bevriest?
  Ik kan me goed voorstellen dat hierdoor het rendement sterk daalt.

  Ik ben trouwens erg geinteresseerd in de mogelijkheid om de Elga op afstand uit te lezen en mogelijk zelfs aan te sturen. Ik begrijp dat dit mogelijk is met een service module?
  Waar zou ik daar wat meer informatie over kunnen vinden?

  Anne.

  http://mibv.com/Archive/dbe/elga-frosty-20190203.jpg
  http://mibv.com/Archive/dbe/elga-frosty-20190203.mp4

  http://mibv.com/Archive/dbe/buitentemp-20190203.png
  http://mibv.com/Archive/dbe/elga-stroom-20190203.png

 20. JKS

  Vraagje aan diegene met een bevroren buitenunit die de voeler verplaatst hebben….heeft dat uiteindelijk geholpen? Ger Bunt of Tis….zijn jullie problemen met de bevroren unit opgelost?

  Voor ons is dit de zoveelste hobbel in de gewenning aan de Elga.

 21. Ted

  Dank aan allen voor zoveel informatie. Ik gebruik een externe buitenvoeler maar geen WAR. Bij mij lijken de defrosts gewoon goed te werken, alhoewel de buitenunit soms toch ook wel dichtvriest. Met name bij vochtig weer of sneeuwval. Ik zie aan de tussenmeter & de temperatuurmeters op de aan/afvoer dat de ELGA dit bij koud weer geregeld doet.
  P62 heb ik op 11 gezet. Van mij mag de ELGA meedoen tot -7 graden.

  Ik bemerk wel een ander probleem. P63 staat op 36 en dat betekent dat mijn CV ketel boven de 4 graden niet zou moeten inschakelen. Toch zie ik dat soms gebeuren: dan geeft de buitenvoeler (de externe dus, origineel van Techneco) aan dat het bv 6 of 7 graden buiten is en tóch wordt de CV bijgeschakeld.
  Dit doet zich voor na een koude nacht, waarbij de ELGA het alleen had moeten doen, maar dat niet volhoudt. (ik heb de CV handmatig afgeschakeld door de max temp op NUL te zetten) Het CV lampje op de ELGA gaat dan aan en wil niet meer uit, ook al is het inmiddels 6 of 7 graden buiten. Pas als ik de CV mee laat werken en de temperatuur in huis is weer wat het moet zijn (is 24/7 dezelfde vraag), schakelt de CV af. Het is dan een halve graad die overbrugt moet worden. Niet veel dus..

  Ik vind het wat vreemd dat de CV boven de 4 graden toch wordt bijgeschakeld, ondanks dat P63 ingesteld is op deze grens.

  Herkent iemand dit misschien? En weet iemand misschien of ik ergens een setting verkeerd heb gezet of dat dit een bug in het systeem kan zijn?

 22. Herman

  Op welke plaats zit de temperatuurvoeler bij de Toshiba buitenunit en is deze makkelijk te verplaatsen.

 23. Gert Bunt

  Reactie op de vraag van JKS:
  het verplaatsen van de temperatuursensor op de buitenunit leek het probleem aanvankelijk te verhelpen. Helaas, afgelopen maandag kwamen we terug van vakantie en de buitenunit was één grote bevroren ijsklomp. De Elga heb ik direct uitgezet en pas vandaag is het ijs weggesmolten. In december is de installateur geweest om te kijken hoe dit probleem opgelost kan worden; hij doet zijn uiterste best en heeft contact opgenomen met Techneco. Techneco weet de oplossing kennelijk niet, ze komen met verschillende suggesties. Maar die werken dus niet. En ook de verplaatsing van de temperatuursensor werkt dus niet.
  N.a.v. de ijsklomp van deze week heb ik (opnieuw) een mail gestuurd naar Techneco, met foto en uitleg van het probleem. Maar Techneco laat niets van zich horen. Ik weet ook niet hoe dit op te lossen. Zo langzamerhand krijg ik spijt van de aanschaf van de Elga.

 24. JKS

  Dank voor je antwoord Ger Bunt.

  Vervelend dat je unit toch weer dichtgevroren is….stiekem hoopte ik dat dit de oplossing zou zijn.

  Ik heb mijn installateur ook gevraagd ok ge bellen met Techneco, maar nog niets terug gehoord.

 25. Tis

  Over het invriezen van de buitenunit van de Elga:
  Na het veranderen van enkele instellingen is mijn probleem met de invriesproblemen opgelost.
  Mijn dipswitch B8 staat nu op ON (Elga mag onbeperkt door gaan)
  Parameter 62 staat op 16 (Elga mag door gaan tot minus 8). In tegenstelling tot de handleiding van Techneco, die vermeldt dat je met deze parameter de temperatuur kunt verlagen waarmee de Elga mag blijven draaien, is dit onjuist. Dipswitch B8 op ON overruled alles en maakt de instelling P62 nutteloos.
  Als je B8 op Off zet slaat de Elga bij BT van vier graden af, hoe je P62 ook ingesteld hebt. Foutje in de software??
  Maar goed, mijn vries- en ontdooiprobleem van de buitenunit is opgelost. Ook bij minus 7 graden in januari bleef de Elga draaien. Hij vraagt dan wel af en toe hulp van de cv-
  ketel, maar ja hybride hè.
  Mijn gasverbruik (met constant gehouden graaddagen ten opzichte van voorbije jaren) is in januari teruggelopen van 375 naar 105 m3. Een enorm verschil. De Elga heeft weliswaar 605 kwh verbruikt, maar gezien de enorme overcapaiteit van mijn 58 zonnepanelen is dat geen probleem. Ik krijg er toch maar 11 cent voor terug van Greenchoice. Al met al in slechts één maand een winst van 175 euro.

 26. Tis

  Aan: JKS en Gert Bunt:
  Staat jullie dipswitch B8 wel op ON? Dat moet, want P62 wordt overruled door deze dipswitch.
  Verlagen van P62 heeft geen zin want B8 op Off en de Elga slaat bij 4 graden uit of bevriest en ontdooit niet meer, hoe P62 is ook ingesteld.

Geen reacties toegestaan.