PBL: Investeren in verduurzaming niet rendabel. Huh?

Ik zag vanochtend een item op het NOS journaal en zag daarnet op nu.nl ( https://www.nu.nl/economie/6072761/pbl-investeren-in-verduurzaming-eigen-woning-vrijwel-niet-rendabel.html ) ook het overeenkomstig artikel.

Om maar met de deur in huis te vallen. Ik heb blijkbaar 24.000 euro door de WC heen gespoeld. Het hoge woord is er uit, het is niet rendabel, het kan niet uit en dus misschien wel de grootste blunder van ons leven! Deze quote zegt eigenlijk alles: “Het is nog maar de vraag of verduurzamen in de toekomst wel financieel aantrekkelijk wordt, stelt het planbureau.”

Wat een onzin.

Wij zijn in 2008 begonnen met verduurzamen en hebben nu in 12 jaar tijd zo’n 24.000 euro in ons huis geïnvesteerd bovenop regulier onderhoud. Daar zitten kleine zaken bij zoals ledverlichting maar ook een nieuwe koelvriescombinatie van een paar honderd euro. En uiteraard ook de grotere uitgaven zoals de zonneboiler en de ELGA.

We zijn nu 12 jaar verder en we hebben intussen veruit het merendeel al terug verdiend. Wij moeten nog 18 maanden en dan staat de spreekwoordelijke teller op 0.

En dat is alleen het financiële aspect. De vloerisolatie en bijvoorbeeld het HR++ glas achter ons huis op noord waren niet zo heel prijzig, respectievelijk 550 euro en 750 euro. Die twee investeringen hebben wel het wooncomfort in huis enorm verbeterd. En daar is absoluut geen prijs op te plakken.

We hadden wat zaken in huis anders kunnen doen waardoor zaken goedkoper waren uitgevallen. Zo blijft de discussie tussen zonneboiler en zonnepanelen op het dak, en achteraf heb ik spijt van de ELGA. Voor de nieuwe lezers; Geen spijt omdat de ELGA het slecht doet; maar wel spijt dat ik met een iets zwaardere warmtepomp ( 7 ipv 5kW ) de CV ketel niet meer nodig had gehad voor verwarmen.

Lang verhaal kort; Ik vind persoonlijk het nieuwsitem bij de NOS en op nu.nl niet echt getuigen van diep onderzoek.

1 Reactie

  1. Joram

    Even doorgelezen, ze gaan er van uit dat je dan 100% klimaat neutraal moet zijn voor 35.000 euro en de klimaat doelen halen van 2050. Omdat laatste te halen wordt het een dure bedoeling, en daar doelen ze op.

    Verduurzamen met LED verlichting en extra isolatie is het zogenaamde laag hangende fruit.
    Maar niet voldoende om de doelen van 2050 te halen. Maar wel interresant om te doen, qua kosten/besparing en wat jij ook noemt wooncomfort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.