Poll: Gasbesparing door de hybride warmtepomp

Vanochtend las ik een interessante tweet over de hybride warmtepomp. Daar werd gesuggereerd dat 1000m3 gas besparing met een hybride warmtepomp eerder een uitzondering was dan de regel.

Mijn onderbuik gevoel zegt dat het juist andersom is. Dus voor iedereen die een hybride warmtepomp heeft. Vul aub onderstaande poll eerlijk in.

Poll: Hoeveel gas bespaard u met uw hybride warmtepomp?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

7 Reacties

 1. Herman

  Hoi,

  Vanochtend mijn rekensom gemaakt qua besparing met de Elga Ace 6kw. Ik heb sinds half november de WP aangesloten en het gemeten verbruik is tot nu toe 2.285kw. Opbrengst geeft de Elga zelf aan op 8.597kw.

  Vraag is nu, wat is de COP ? En mag je dan eerst het stroomverbruik CV pomp eruit halen, tenslotte verbruikt een gastoestel ook stroom voor de CV pomp naast het gas nietwaar ? Tot slot, ik denk dat we die 1.000m3 gehaald hebben in 4 mnd.

  Mvg Herman

 2. Roy

  Mooi initiatief!
  Ik heb nog geen hybride warmtepomp, maar overweeg de aanschaf. Wat mij nog tegen houdt is mogelijke geluidsoverlast. De HWP Elga Ace 4 of 6 kw komt op een plat dak (gelijk aan 2e verdiepingvloer), staat op betonnen voet en daarop rubbersteunen van Elga Ace. Misschien een vreemde vraag:
  Maar stel dat HWP toch teveel lawaai maakt, kan ik dan de buiten en binnen unit volledig uitzetten en alleen verwarmen op de cv-ketel? Kortom, het geluid stoppen.
  In de oude documentatie zie ik op bladzijde 8 een parallel aansluiting tussen Elga en Ketel, waarbij je afsluitkranen naar de Elga kan installeren, zodat alleen de Elga wordt afgesloten. https://techneco.nl/wp-content/uploads/2018/08/Installateurshandleiding-Elga-Techneco-V16.3.pdf
  Bij de nieuwe Elga van Rehema zie ik alleen een directe verbinding en loopt het cv-water altijd door de Elga.
  Weet iemand of de oude aansluiting toegestaan is bij de nieuwe Elga, zodat ik de Elga kan uitzetten bij teveel geluid en de cv-ketel gewoon blijft werken

 3. Rick M

  Het lijkt me zeer afhankelijk van de uitgangssituatie.
  Bij een oorspronkelijk verbruik van zeg 2000m3 per jaar (of meer) dan is het makkelijk 1000m3 te besparen met een warmtepomp. Zelfs met eentje die je bij vorstdagen uitzet.

  Ik zit zelf in een jaren 90 woning met een gemiddeld verbruik van 1000m3 per jaar, incl. SWW en koken. Dan wordt 1000m3 per jaar besparen wel lastig πŸ˜‰

  Een nieuwbouw woning zit eerder richting de 600-700 m3 gasverbruik per jaar volgens mij, dus dan is het onmogelijk.

  In het algemeen lijkt me voor de meeste bestaande woningen (jaren 80 en ouder) een isolatieslag met als resultaat een gasverbruik van 1500-1600 m3 goed en relatief eenvoudig te doen. En vervolgens met een 6kw hybride warmtepomp een besparing van 1000m3 goed mogelijk.

 4. Mello

  @Roy – de Elga ACE is vrij simpel uit te zetten.
  Je kunt namelijk instellen bij welke minimum temperatuur de CV ketel het moet overnemen.
  Daarnaast is er de mogelijkheid om in te stellen dat de Ace ’s nachts standaard op lagere capaciteit gaat draaien wat ook geluid beperkt.

  Onder de 4 graden maakt onze 4kw Ace iets meer lawaai, met name door defrosts. Dus als je het lawaai dan te hoog vindt kun je dat als grenswaarde instellen.
  Dit subtiel hoorbare lawaai is overigens buiten nauwelijks hoorbaar maar komt meer door resonantie van de leidingen over de muur. Iets waar ik nog wat aan ga doen.
  Maar momenteel draait de ACE super constant en zuinig bij een buitentemp van 6 graden en hoor ik hem niet dus heeft het minder prioriteit πŸ™‚

 5. J. Mulder

  Sinds half februari 2021 heb ik de Elga Ace 6Kw. We hebben een goed geisoleerd huis en ons regulier gasverbruik lag rond de 1250m3 per jaar. Om de besparing te calculeren heb ik de “warme” maanden genomen als referentie voor het gasverbruik voor warmwater voorziening. Dit is naar boven afgerond ongeveer 20m3 per maand en dus zo 240m3 per jaar. Per saldo ga ik er van uit dat met de warme temperaturen in NL in de “koude” maanden de warmtepomp bijna volledig in de warmtevraag kan voorzien en zo kom ik op een besparing van rond de 1000m3. In feb-maart zit ik al bijna op 100m3 lager verbruik dan vorig jaar.
  Geluid was een ding, maar door het plaatsen van rubber schuim op de contactpunten met de muur (we hebben een muurbeugel) en de best geteste dempingsveren is het binnengeluid vergelijkbaar met de CV die aan staat.
  Ik ben nog wel benieuwd naar de verschillende instelling en ik zag op deze site goede grafieken van ingaande en uitgaande warmte. Hoe kan ik deze zelf ook maken?

 6. E.J.

  Bij de Poll, bij de tussenstand is geen grafiek of iets dergelijks te zien.

 7. Martin Kleinman

  Het gekke is; Die grafiek zie ik wel. Vreemd.

Geen reacties toegestaan.