Potentiele besparing met zonneboilerCV

Hoeveel gas gaan we nu besparen met de zonneboiler op de CV aangesloten? De een zegt dat het systeem totaal niet uit kan terwijl ik ook mensen ken, met een zonneboiler CV combinatie, die gigantisch veel gas besparen. Wat is nu wijsheid?

In dit artikel ga ik proberen uit te zoeken wat de verwachte besparing zou kunnen zijn met de zonneboiler CV.

Cijfers

Ik houd sinds het begin nauwkeurige cijfers bij van de opbrengsten van onze zonneboiler. Ik houd per dag de KNMI cijfers bij,  de temperatuur van de zonneboiler in de ochtend en de eindstand ’s avonds. Aan de hand van die cijfers bepaal ik ook het aantal graaddagen en nog wat andere informatie.

Met deze cijfers ga ik proberen om een voorzichtige inschatting te maken van de mogelijke besparing met de zonneboiler CV.

ZonneboilerCV thermostaat

De zonneboiler CV mag aan als aan deze voorwaarden voldaan.

 1. De zonneboiler is warm genoeg, minimaal 8 graden warmer dan de temperatuur in de woonkamer
 2. De CV ketel is uit
 3. De zonneboiler is warmer dan de retourtemperatuur van de CV installatie

Klokthermostaat

Onze klokthermostaat begint in de ochtend op 19,2 graden en die loopt langzaam op tot 19,8 graden in de avond. Deze temperaturen gebruik ik ook bij de methode hieronder beschreven.

Methode

Ik heb de volgende methode aangehouden bij het bepalen van de mogelijke besparing.

 • De start temperatuur van de zonneboiler genomen, is deze hoger dan 19,2 + 8 = 27,2 graden dan gaat de zonneboilerCV ’s ochtends vroeg aan. Het systeem stopt bij 19,2 + 2 = 21,2 graden in de boiler
 • De eind temperatuur van de zonneboiler genomen, is deze hoger dan 19,8 + 8 = 27,8 graden dan gaat de zonneboilerCV ook aan. Het systeem stopt bij 19,8 +2 = 21,8 graden boiler.

Het verschil in temperatuur tussen starttemperatuur en eindtemperatuur heb ik genomen om de afgeroomde opbrengst uit de boiler te meten. Hiervoor gebruik ik de klassieke formule Q = m * c * dT. De opbrengst van ochtend + middag bij elkaar opgeteld is de totale opbrengst die ik heb genomen. En aan de hand van dat getal is ook de verwachtte opbrengst in m3 te bepalen.

(plaatje is klikbaar).

Ingewikkeld? ja misschien wel 🙂

uitleg ( 17 januari )

In de ochtend is de boiler slechts 24 graden geweest, dit is niet warm genoeg om de pomp aan te schakelen, de opbrengst in de ochtend is dus 0. De zonneboiler haalt uiteindelijk een temperatuur van 32 graden. Dat is warm genoeg ( deltaTbruikbaar van 10.2 graden ) om wel het systeem te gaan gebruiken. 10.2 graden * 4,186 * 300 liter levert 12,81MJ op. 12,81MJ is omgerekend 0,37m3 aardgas equivalent. Met andere woorden:

We hadden op 17 januari ongeveer 0,37m3 gas kunnen besparen met de zonneboilerCV.

Tekortkoming

Mijn methode is niet waterdicht het belangrijkste probleem is dat mijn cijfers zijn gebaseerd op een systeem zonder zonneboilerCV. Dus de temperaturen, gaan zeker verschillen en dus de opbrengst ook. Aan de andere kant werkt de collector veel beter bij lagere temperaturen in de boiler, dus misschien is de opbrengst juist wel weer hoger?

Met andere woorden: Zonder een werkend systeem is de echte opbrengst niet exact te bepalen.

De cijfers

Ik heb voor de periode 2009 tot en met 22 april 2012 de cijfers doorgerekend.

Jaar Besparing (m3)
 2009  142
 2010  180
 2011  234
 2012  84

Wat opvalt is dat er tussen 2009 en 2010 een sprongetje wordt gemaakt van 38m3 en van 2010-2011 een sprong van maar liefst 54m3. De verklaring hiervoor is simpel. We hebben de badkamer in 2010 verbouwd en we hebben een WTW unit geinstalleerd om douchewaterwarmte terug te winnen en op te slaan in de zonneboiler. Door de installatie van de WTW lijkt de zonneboilerCV installatie dus NOG rendabeler te worden.

Tussen de 200 en 250m3 gas besparen met een zonneboilerCV klinkt nog niet zo heel gek en maakt het in mijn ogen ontzettend rendabel om te doen!

 

3 Reacties

 1. Barry

  Martin,
  volgens mij is er een opbrengstverlagend effect wat je niet gemodelleerd hebt:
  – als je gaat douchen is er minder warmte in de boiler beschikbaar (bij mijn zb met cv ondersteuning was er in maart maar 2 keer een boiler temp ruim boven 30 graden), dus met douchen ga je meer gas verbruiken

  verder heb je gelijk dat er ook nog een opbrengstverhogend effect is doordat de boiler vaker ca. 20-30 graden zal zijn (ipv 30+) zal de collector meer warmte toevoeren.

  Ik ben het met je eens dat het een slimme uitbreiding is. ik zie ook dat op zonnige dagen het gasverbuik inklapt.

 2. Martin Kleinman

  Barry,

  Hoe heb jij je zonneboiler aangesloten op de Cv?

 3. Edmond Haarman

  Hallo Martin,

  Nu las ik op je blog dat je ook leidingen isoleerd boven het plafond enzo, maar heb je wel eens in je cv ketel gekeken.

  Ik heb een modulerende valliant HR ketel met plaatwarmtewisselaar en alle leidingen in de kast zijn ongeïsoleerd (balen) ben nog bezig met isolatie hiervan.

  Nu weet ik niet of jij al in je cv ketel hebt geïsoleerd maar dat moet ook gebeuren.

  Mvg Edmond

Geen reacties toegestaan.