Project gasloos deel zoveel

En een grote update over project gasloos. De energieprijzen blijven stijgen en alhoewel wij nog tot oktober 2023 een heel goedkoop energiecontract hebben loopt dat ook een keertje af en gaan wij ook een stuk meer betalen. Wij betalen op dit moment 40 euro voorschot per maand, 480 euro per jaar. De goedkoopste leverancier volgens gaslicht.com vraagt op dit moment dik 130 euro per maand met een variabel tarief.

En wij gaan nog meer betalen omdat onze auto ingeruild gaat worden voor een 100% elektrische auto. Op dit moment laden wij ergens tussen de 100 en 200kWh per maand thuis maar mijn verwachting is dat dit behoorlijk omhoog gaat, mogelijk gaat dit zelfs naar 300 of 400kWh per maand. Dit kwam vorige week weer eens ter sprake en de onvermijdelijke vraag wat wij daar nog aan kunnen doen, of dat wij de keuze gaan maken om bewust meer te gaan betalen. En de eerste optie die dan op tafel komt is kijken of er meer zonnepanelen op het dak kunnen.

Zonnepanelen

Onze zonnepanelen, 4500Wp, wekken op dit moment 2800 – 3000kWh per jaar op. Ondanks deze groene kWh’s zijn wij nog steeds, ruim, netto verbruiker. Op dit moment verbruiken wij nog netto zo’n 4000 – 4400kWh op jaarbasis, en dit gaat dus vanwege een andere auto aanzienlijk stijgen. Aangezien de panelen inmiddels ruim 10 jaar oud zijn is er op PV gebied aardig wat veranderd. Als ik alleen de huidige PV panelen vervang dan kunnen wij ongeveer naar 6000Wp. De opwek gaat dan naar 3700 tot 4000kWh op jaarbasis, afgerond 1000kWh op jaarbasis meer. Maar is dat beetje extra de heisa waard?

Nog wel een kleine opmerking dat er mogelijk nog wat extra’s opgewekt kan worden door optimizers. Eventueel de individuele PV panelen voorzien van een optimizer gaat ook nog wat helpen, zeker in ons geval met veel schaduw. Het maakt de installatie wel wat duurder maar mogelijk gaan wij ook tot 10% meer opwek krijgen van de PV panelen. Met 6000Wp aan PV panelen gaat de opwek dan van 3700 tot 4000kWh naar 4000 tot 4400kWh.

Zonneboiler verwijderen?

En wat als we de zonneboiler van het dak af halen? Er ontstaat dan veel meer ruimte op het dak voor zonnepanelen. Met een beetje fantasie kan ik dan tussen de 9000 en 10000Wp kwijt op het dak, ik reken voor het gemak even met 10000Wp. De opwek stijgt dan naar 6200 – 6600kWh op jaarbasis, dat is afgerond 3500kWh op jaarbasis meer. En met de optimizers stijgt de opwek mogelijk naar 6800 tot 7300kWh. Gemakshalve reken ik in de rest van dit artikel met 7000kWh per jaar opwek.

Meerverbruik

7000kWh op jaarbasis aan opwek zou voor ons betekenen dat wij, nu, op ongeveer 0 verbruik uit zouden gaan komen. Ons verbruik gaat echter ook stijgen als wij gasloos gaan, gemakshalve reken ik met 1000kWh voor warm tapwater en koken op inductie. En daar komt dus het laden van de elektrische auto straks nog bij. Ons verbruik gaat dus naar netto +1000kWh zonder het laden van de auto en +2000?kWh met de auto, dan kom ik uit op 3000kWh wat wij uit het net blijven trekken.

Enkelfase / driefasen

En dat wordt een dingetje! Liander kan op dit moment geen driefase digitale meters leveren vanwege chiptekorten en de levertijd is onbekend. Ik kan dan wel naar een 3x25A aansluiting willen, maar voorlopig kan dat dus niet. Dan wordt de volgende grote hamvraag: Zouden wij op een 1x35A aansluiting kunnen blijven werken?

Enkelfase?

Zou het op een 1x35A aansluiting kunnen?

Een inventarisatie van groepen:

 • (1) 16A PV groep dakvlak oost
 • 16A PV groep dakvlak west
 • 16A Groep voor accu’s
 • 2x16A gecombineerd voor inductiekookplaat
 • (2) 16A groep voor laden auto
 • (3) 16A groep voor airconditioning
 • (4-10) 7 reguliere bestaande groepen

Ik heb op dit moment 10 groepen ( tussen haakjes ) bezet. Ik zou dus eigenlijk de vetgedrukte groepen erbij moeten hebben om alles aan te sluiten, dan kom ik totaal uit op 14 groepen. Technisch gezien kan dit uiteraard, alleen hoe voorkom ik dat de 35A hoofdzekering er uit vliegt? Dat is met zoveel groepen en aangesloten apparatuur best een mogelijkheid. Inductiekookplaat die start en 6kW trekt (23A), ELGA ACE die op vol vermogen draait ( 10A ), de auto die ik aan het opladen ben ( 13 of 16A ) en je zit al ruim boven die 35A. Nu is de hoofdzekering een trage zekering die voor langere tijd kan worden overbelast, maar dat is natuurlijk niet structureel de bedoeling.

Spitsuur

Wanneer speelt dit probleem nu; Volgens mij alleen in de winterperiode wanneer ik net thuis kom van het werk en de auto wil gaan laden terwijl er in de keuken volop bedrijvigheid is.

Thuisaccu

De thuisaccu kan een hele belangrijke rol gaan spelen. De accu, met omvormer, die ik heb aangeschaft kan maximaal 2500W, 11A, leveren zo lang er een lading in de accu zit uiteraard. Zeker in de winter is het een idee om in de nacht de accu op te laden en dan overdag de pieken er af te schaven uit de accu.

Zappi en auto

Een Zappi autolader is een andere oplossing, zodra de Zappi merkt dat het verbruik, langs de hoofdzekering, te hoog wordt dan wordt het laadvermogen van de auto terug geregeld. Alleen is nu wel even de vraag of de thuisaccu van Lyv en een Zappi samen zouden kunnen en dat ze elkaar niet in de weg gaan zitten.Aan de andere kant kan ik ook mijn auto zo instellen dat hij alleen mag laden tussen vastgestelde tijden.

Vragen

 1. Mag je 14 groepen aansluiten op 1x35A volgens NEN1010 of is dat illegaal? Is dit überhaupt een regel of een richtlijn?
 2. Hoeveel vermogen trekt een inductiekookplaat nu echt?
 3. Iemand die bovenstaande ook heeft gedaan, al dan niet met een thuisaccu?

 

 

 

 

 

 

 

 

13 Reacties

 1. Barry

  Auto laden vanaf 2300 uur. Dan geen probleem met koken. Een zappi is ook een laadpaal optie, kan je in het weekend je eigen opwek gelijk benutten.
  Thuis accu lijkt me twijfel geval. Als je het als hobby ziet, ok. Maar anders eerder een 2e ev

 2. Ruben

  Ik heb zelf ook een Zappilader en ben er zeer tevreden over, al heb ik nog geen thuisaccu.

  Wat ik wel weet met betrekking tot Zappi+thuisaccu is dat de Zappi wel instelmogelijkheden heeft qua laadprioriteiten als er een accu aanwezig is, en dat hun helpdesk ook wel mee wil denken als je iets op het forum plaatst. Op het Zappi gebruikersforum staan ook veel voorbeelden van gebruikers met Zappi en AC dan wel DC gekoppelde accu’s: https://myenergi.info/battery-storage-f57/index-s25.html

 3. Ruben

  Onze inductiekookplaat komt overigens bijna nooit boven de 2 kW uit, tenzij dat je meer dan 2 pitten tegelijk vol gas aanzet, met turbostand kan hij wel naar de 4 kW dacht ik. In de praktijk gebruik ik niet vaak meer dan 70-80% vermogen op een pit (met koekenpan) en 50% vermogen voor de pan waar bijv. de pasta in kookt.

 4. m.meeken@quicknet.nl

  Maximale aantal groepen op 1 fase is 12

 5. Jan

  Volgens mij hebben de meeste laadstations loadbalancing. Ik gebruik een 3-fase (11kW) Zappi in combinatie met inductiekookplaat, heteluchtoven vaatwasser, was- en droogautomaat. Niet allen tegelijk natuurlijk. Auto laden in het zomerhalfjaar zoveel mogelijk in de eco+ of eco++ stand om zoveel mogelijk uit de zonnepanelen te halen. Thuisaccu komt later dat zou in combinatie met de Zappi moeten kunnen, zie reactie Ruben

 6. Gert-Jan

  Je kunt ook wachten op de meter en alles in 1 keer goed doen met 3fase. Duurt misschien wel een jaar. Maar dan kan je ook gaan voor 3fase laden van de auto.

 7. Jan-Jaap

  Met wat gaat je zonneboiler vervangen aan de warmwaterkant? Een doorstroomverwarmer met de elga als voorverwarmer of een andere oplossing?

 8. Pepijn

  Je mag zoveel groepen als je wilt,maar je mag maar 4 groepen per aardlek schakelaar. Bij ons was enkele fase groepenkast al zo verdeeld om over te zetten naar 3 fase, wat we sinds kort hebben. Heb wel extra kast bijgeplaatst voor 3 fase aansluiting / auto lader / laad meter en 2e pv installatie (en ruimte voor wp.. zal wel volgend jaar worden).

 9. Cor

  Ik heb 2 jaar geleden door Enexis de 35 A hoofdzekering gratis met een 40 A versie laten vervangen.
  Dit gaf mij (voorlopig) genoeg ruimte in het systeem.

 10. eric used to be pvt, nu wpb

  martin moet iets gaan zeggen van wat ik hem stuurde 22 juli…

 11. Marnix

  Na een tijdje wikken en wegen heb ik een deel van mijn oude zonnepanelen op west vervangen, 12x 185Wp vervangen door 10x 370Wp. Gelijktijdig heb ik ook 2 panelen 185Wp op oost erbij geplaatst de omvormers (7 stuks) vervangen door 4 en van 1 merk.
  Ik ben erg blij met die verandering.
  Dus wellicht kan je je zonneboiler nog houden.

 12. Willem Bosch

  Ik heb thuis een victron-multiplus-2-gx met 48 volt accus( 4×12 v 100 ah) als energie opslag systeem. Via een mppt 150/35 lader worden de accus opgelden middels zonnepanelen het overschot wordt op het net geleverd. Tevens kan de multiplus als assistent gebruikt worden voor als je te weinig amperes uit het net kan halen.
  https://www.victronenergy.com/upload/documents/Datasheet-MultiPlus-II-GX-inverter-charger-EN-.pdf

 13. Gerard Visser

  Het gemiddelde energie niveau bij inductie (en magnetron ) wordt bereikt door puls-breedte regeling. Daardoor kan het piekvermogen vooral bij inductie veel hoger uitpakken. Een smeltveiligheid heeft daar wat minder last van, maar tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van automaten als hoofdzekering, die veel sneller reageren. 35A een fase (8kW) is dan vaak een “hakken over de sloot” oplossing, en wat betreft aansluitkosten net zo duur als een 3 x 25A (17,25 kW) aansluiting. Een drie fasen aansluiting heeft ook nog een ander groot voordeel. Bij zonnepanelen mag je op 1 fase maximaal 5000W “invoeden” vanwege net onbalans. Door voor 3 fasen te kiezen, en je (micro)omvormers netjes over 3 fasen te verdelen, heb je bovendien veel minder last dat de netspanning oploopt naar 253V waardoor omvormers uit moeten schakelen. Ook de kabelverliezen zijn 1/9 van de verliezen in een 1 fase systeem. Ik heb inmiddels waar dat mogelijk was alles ongebouwd voor oost/west orientatie, waardoor mijn eigenverbruik ook is toegenomen door de grotere daglengte bij het opwekken.
  Systeem; 4 x 275Wp ZZO, 8 x 285Wp O/W en 1970Wp O/W op het garage dak. Alles met APS micro omvormers. Verwarmen benedenverdieping (ook in de winter) met een 5kW split airco.

Geen reacties toegestaan.