Radar en de warmtepomp

Misschien heeft u deze uitzending van Radar gezien over de warmtepomp. In deze uitzending zit een man uit Zeeland die absoluut niet tevreden is over de warmtepomp. Let daarbij op zijn bewoording; Hij heeft het de hele tijd over DE warmtepomp. Hij spreekt daar blijkbaar namens iedereen die een warmtepomp heeft. Nou, hij spreekt niet namens mij!

Een aantal zaken in de reportage vallen mij op.

Eerst de warmtepomp. Dit ding is gigantisch, en zelfs dat is nog een understatement!

Dan het huis.

Ook deze is best fors. Ik vermoed alleen dat als ik mijn warmtebeeldcamera op dit huis zou richten dit huis 1 groot warmtelek is. Deze man krijgt zijn huis met DE warmtepomp warm tot +7 graden daar onder moet de ketel aan, want dan red DE warmtepomp het niet.

Ik kan het ketelmerk en type niet ontwaren maar ook de ketel is gigantisch. Als deze man deze ketel al nodig heeft om zijn woning warm te houden dan wil ik eigenlijk niet weten. Het zal mij niets verbazen als dat voor de warmtepomp meer dan 3000m3 is geweest.

Deze man zegt verkeerd voorgelicht te zijn, dat vloerverwarming, isolatie etc niet nodig zou zijn geweest.

Wat ik dan niet snap, waarom geeft de man DE warmtepomp de schuld en niet zijn eigen onwetendheid en het gebrek aan kennis van zijn installateur. Niet DE warmtepomp is het probleem maar zijn woning die volkomen ongeschikt is om met duurzame energie te verwarmen.

De warmtepomp wordt hier in een onnodig negatief daglicht geplaatst en daar heb ik moeite mee.

De vraag!

Wat nu als ik met een warmtepomp wil beginnen, want dan?

Simpel. Isoleren, Isoleren en nog eens Isoleren. De vloer beter isoleren, het dak, HR++ glas, eventueel drievoudig, controle op kieren en naden en uiteraard alle muren. Des te beter het huis geïsoleerd des te kleiner is de warmtepomp die nodig is.

Koevlaas/Marnix heeft een inmiddels beroemde formule om de capaciteit van de warmtepomp ongeveer te berekenen. m3gas * 8 / 1650 en dat getal naar boven afronden. Gesteld deze man verbruik 3000m3 op jaarbasis. Dan heeft hij een 3000*8 / 1650 = 15kW warmtepomp nodig. Gezien de grootte van zijn warmtepomp red die dat niet, die zal misschien net 10kW zijn. Wij verbruikten voor de verbouwing 1100m3 gas. Dus 1100*8/1650 = 6kW. Hey, dat lijkt akelig op de 5.1kW die de ELGA kan leveren!

Gemakshalve betekend elke 1000m3 gasverbruik dus 5kW extra voor een warmtepomp!

Radar

En dan de man in het stuk van Radar. Die zonnepanelen zijn een leuk begin, maar de reis begint pas met het hele huis isoleren. Spouwmuurisolatie? Doen!, vloerisolatie? Doen! Dakisolatie? No-brainer! En dan de benedenverdieping verbouwen, vloerverwarming er in, convectorputten er uit.

En daarna de klokthermostaat radicaal aanpassen en continu op 1 temperatuur stoken in plaats van nachtverlaging.

En  dan? Dan ben ik er van overtuigd dat de warmtepomp het ineens vele malen makkelijker volhoud tot veel lagere temperaturen, misschien zelfs tot ruim onder nul. En wat betreft het geluid? Doordat het huis beter geisoleerd is kan de warmtepomp terug moduleren en is de hoeveelheid lawaai ook ineens veel minder tot zelfs geen probleem meer!

Maar geef AJB NIET de warmtepomp de schuld!

 

 

6 Reacties

 1. Marnix

  DBE’s op zijn convectorput en het gaat al veel beter.
  Merk WP herken ik ook niet helaas.

 2. Gert

  Geen idee wat het kost, maar misschien is deze man al voordeliger uit als hij de convectorputten laat renoveren met Jaga of Betherma convectoren met eventueel dan nog ventilatoren. En dan het glas als dat nog geen HR++ is vervangen dan ben je al een heel eind.

 3. aart

  Ik heb deze uitzending ook gezien en mij viel op dat alleen de negatieve ervaringen de boventoon voerden.
  Geen woord over de 80% die wel tevreden zijn en hoe dat komt
  Ik heb bij Radar ook een reactie achtergelaten om deze negatieve insteek te bekritiseren.
  Daarbij heb ik ook aangegeven dat een goede voorbereiding en isolatie noodzakelijk zijn.
  Waar ik mij ook aan stoor zijn de ongenuanceerde berichten over kosten, waarbij bedragen van €20.000 en hoger worden genoemd.
  De eenvoudige hybride oplossing met de Elga, met een goede kosten/baten verhouding (met nu nog subsidie) wordt dan vaak over het hoofd gezien.
  Jammer: een gemiste kans

 4. Albert de Voogd

  Martin ergert zich nog aan de berichtgeving van Radar, ik ben dat stadium wel voorbij. De wet van de journalistiek luidt dat ze een verhaal niet verkopen omdat het een evenwichtig en waarheidsgetrouw beeld geeft, maar wel omdat er ophef en opwinding mee veroorzaakt wordt. Dus krijg je vaak negatieve en soms positieve extremen in beeld. Negatief nieuws verkoopt nu eenmaal goed omdat mensen dol zijn op ellende en rampspoed bij de buren.

  Ik heb wel een beetje met de geportretteerde man te doen. Een soort beun de haas heeft hem een warmtepomp verkocht zonder de basis voorwaarden in te vullen: lage temperatuur verwarming, goede isolatie e.d. Als ik de(sier?)glas in lood ramen(enkelvoudig?)aan een grote waterpartij (veel koude wind) en convectorputten zie, wordt ik al moedeloos. Ook opmerkelijk is de 7 graden Celsius die de eigenaar noemt als grenswaarde waaronder de warmtepomp het niet meer doet. Normaal haalt een warmtepomp bij dergelijke buitentemperaturen juist prachtige COP-waarden. Ik vermoed dat hij zijn convectoren nog steeds op temperaturen van 60 graden Celsius of hoger laat loeien waardoor de compressor van de warmtepomp het bij relatief hoge buitentemperaturen al zwaar krijgt en de CV ketel ter ondersteuning heel veel moet bijspringen.

  Gevolg: de compressor slurpt stroom en de CV ketel verbruikt onnodig gas. Naast de vele reeds gegeven adviezen zou ik de bewoner ook adviseren om na te gaan of de gehele begane grond van de woning continu op temperatuur gehouden moet worden. Ik vermoed, gelet op de maat en het model van de woning, dat er naast de woonkamer ook een keuken en extra kamer op de begane grond aanwezig zijn. Als dit met een deur afgesloten ruimtes zijn zou ik daar bijvoorbeeld infraroodpanelen overwegen omdat men er gemiddeld maar weinig en kort verblijft.Ik zag ook een schoorsteen op het dak. Een pelletkachel met aansluiting op de CV zou voor echt koude dagen ook nog een optie zijn. Wat betreft overlast door fijnstof lijkt hij wel in een geschikte omgeving te wonen.
  En Martin, maak je verder maar niet zo druk.

  Uiteindelijk zal bij iedereen toch wel doordringen dat jij (en ook ik) het gasverbruik hebben geminimaliseerd en binnenkort zelfs van het gas af kunnen gaan, terwijl ons (netto)stroomverbruik door zonnepanelen eerder af dan toegenomen is. Dat allemaal dankzij de warmtepomp en een zonneboiler en het met verstand installeren daarvan. Bijna iedereen klaagt steen en been over de explosief gestegen enegieprijzen. Ik voorspel je dat dit de goede zaak enorm helpt.

 5. Anne

  Tja, Radar is eenmaal een vrij tendentieus consumenten programma (*).
  Voor hun doen vond ik de uitzending nog wel enigszins genuanceerd.

  Als je namelijk goed luisterde dan was hun kritiek vooral dan mensen niet voldoende/goed werden voorgelicht. Waarbij Radar altijd op het standpunt gaat staan dat dat de fout van anderen is, nooit van de consument.

  Het hangt er allemaal ook van af wat precies je verwachtingen zijn.
  Ik heb een warmte pomp naast mijn CV in een huis dat zeker niet geschikt is voor LTV.
  Maar ik verwacht ook geen 0 op de meter, of een terugverdien tijd van 10 jaar.
  Maar wel dat ik niet onrustig hoef te worden als blijkt dat de regering zich een beetje heeft verrekend en de energie kosten toch nog verder stijgen. Bij mij dus niet.

  Daarnaast zijn door een aantal eenmalige kosten mijn maandelijkse kosten voor hypotheek, energie en onderhoud zodanig gedaald dat ik een stuk vrijer ben in de levenskeuzes die ik kan maken. Dat is een factor die vaak helemaal geen aandacht krijgt maar voor mij juist belangrijk is.

  En natuurlijk gewoon omdat het leuk is en omdat het kan.
  Mijn TV en auto hebben tenslotte ook geen terugverdien tijd.

  Anne. – Energie coach i.o.

  (*) Op hun verhaal over die mensen met een spaarhypotheek had ik ook nog wel wat aan te merken 😉

 6. W. Diepstraten

  Beste Martin,

  Wij hebben in ons huis ook sinds mei 2018 een ELGA warmtepomp nadat we in de jaren daarvoor al behoorlijk geïnvesteerd hebben in isolatie.
  Met jouw tips is het gelukt om een zuinig energiegebruik te realiseren door de installatie een beetje naar eigen hand te regelen.
  Dertig jaar geleden al begonnen met een zeer eenvoudige en onderhoud-arme zonneboiler op het dak.
  Elke dag 60 liter heet water in de zomer voor een paar centen.
  Óók ik krijg kromme tenen van alles wat er maar geroepen wordt in diverse televisieuitzendingen door z.g. deskundigen.
  Schijnbaar is daar een groot podium voor vanaf het begin dat de energietransitie ter sprake kwam.
  Gelukkig kon de heer D. Terpstra de misvatting nog enigszins ontkrachten tijdens de uitzending, maar het geheel zet toch een grote goep mensen op het verkeerde been.
  Het zal de nodige tijd duren voordat de meningen daarover wat genuanceerder worden.

  Succes met uw website, ik blijf het volgen

Geen reacties toegestaan.