Radiatorfolie op herhaling

We hebben deze zomer onze radiatoren op de 1e verdieping vervangen. Alleen is daarmee ook het radiatorfolie verdwenen wat er achter zat.

Ik vond vanmiddag bij toeval nog een rol radiatorfolie + dubbelzijdig plakband. Er zit dus weer radiatorfolie achter alle radiatoren. Geen leuke klus wel erg nuttig.

10 Reacties

 1. Niels

  Mocht je tekort komen qua folie, ik heb hier nog aardig wat over.

 2. Arjen

  Niet doen….., levert niets aan energie besparing op, mits je woning een kartonnen doos is. De capaciteit van de radiator verhoogd wanneer de muur achter de radiator warmer wordt. Door die warmte krijg je een natuurlijke trek tussen de radiator en de muur. Dit heet convectie warmte wan de radiator.

  Groet Arjen
  Werkvoorbereider in de installatie techniek

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Arjen,

  Dat spreek ik tegen. Ik heb hier warmtebeeld foto’s van mijn eigen huis van een buitenmuur. Je kan hier overduidelijk de verwarming op zien zitten. En hij warmt dus ook de buitenmuur op. Hier zit overigens nog een cm of 6 isolatie tussen! Bij een radiator ernaast zit wel folie, en hier is niets aan de buitenkant te zien op de warmtebeeld foto’s. Ik heb liever wat extra transmissie warmte via de folie mijn huis in en wat minder convectie dan dat ik voor Jan met de korte achternaam de buitenmuur sta te verwarmen.

  In een passief huis met 20-30cm isolatie heb je ongetwijfeld gelijk.

 4. Arjen

  Martin,

  Wij hebben hier tabellen uit de ISSO-publicatie 66 waaruit blijkt dat wanneer je gaat rekenen met een reflecterende buitenwand met een Rc van 2,5 dat je hier een correctiefactor van 1,01 op kan los laten. De besparing is dus nagenoeg niets en weegt niet op tegen de investering en afbreuk van het aanzicht van de radiatoren.

  Wanneer het een caravan of een bouwkeet betreft is dit iets anders. Voor een reflecterende buitenwand met een Rc van 0,4 wordt de correctiefactor 1,03.

  Bij een niet warmte absorberende wand (glas of een kartonnen doos) gaat het wel echt helpen in de energie besparing.

  Bovenstaande getallen staan voor een plaatradiator, welke een groot deel van de warmteafgifte te danken hebben aan convectie. Voor ledenradiatoren gelden andere waarden, maar nog niet een schrikbarend rendement.

  Groet Arjen

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Arjen,

  Dat zeg ik inderdaad, zodra je richting een fatsoenlijke hoeveelheid isolatie gaat dan heeft radiatorfolie niet zo heel veel nut meer. In ons geval, bouwjaar 1978, moeten we het doen met een cm of 4 steenwol of PIR in de spouw.

  De benedenverdieping heeft 1 grote pui. Deze is, van binnen naar buiten, opgebouwd uit 18mm MDF, luchtspouw ( 50mm ), 10mm kunststof, 40mm PIR, 8m kunststof. Het MDF + de luchtspouw is omdat we een hebben afgetimmerd waar nu een radiator voor hangt.
  Achterzijde beneden is vergelijkbaar, 10mm kunststof, 40mm PIR, 8mm kunststof.

  1e en 2e verdieping is van gewapend beton. (cm of 15 gewapend beton, 40mm steenwol, baksteen.

  In mijn ogen heeft radiatorfolie dan wel degelijk nut 🙂 of denk je niet?

 6. Arjen

  Hallo Martin,
  Zoals blijkt uit de ISSO tabellen geeft het wel een beetje rendement, echter zo weinig dat het qua investering in materiaal en uren niet uit kan. Zeker niet wanneer je ook nog gaat kijken naar het energie verbruik voor de productie van deze folie……..

  Een radiator moet zijn warmte ook kwijt kunnen, wanneer je folie plaatst wordt de afgifte van de radiator minder, waardoor de retour temperatuur uit de radiator hoger is. Dus heeft de ketel te veel warm CV water aangemaakt, te veel energie verbruikt dus.

  De optimale warmte afgifte van een radiator bereik je wanneer deze waterzijdig is ingeregeld. Dit kun je eventueel zelf doen door het voetventiel in de retour van de radiator af te stellen. De retour temperatuur dient 20⁰C lager te zijn dan de aanvoer, dit bereik je door de volumestroom in de radiator te vergroten of te verminderen. Dit is een tijdrovende klus maar zeker de moeite waard.

  Groet Arjen

 7. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Arjen,

  Ik blijf mijn twijfels hebben. Zie http://www.familie-kleinman.nl/energie/wp-content/gallery/infrarood/ir_1446.jpg en http://www.familie-kleinman.nl/energie/wp-content/gallery/infrarood/ir_1438.jpg

  De eerste foto is een radiator zonder radiatorfolie met 6cm EPS, de tweede foto is een identieke radiator met folie met ongeveer 5cm steenwol isolatie. De eerste foto is behoorlijk wat warmer aan de buitenkant dan de tweede.

  Mijn installatie is net waterzijdig ingeregeld maar ik haal geen delta van 20 graden in mijn radiatoren. Ga je uit van 90/70 voor aanvoer/retour? Wij stoken met 65 als aanvoertemperatuur. Het huis is zo snel warm dat de ketel praktisch niet op maximale stand staat de branden.

  Gisteren een meting gedaan, aanvoertemperatuur ca 51 graden, retour 38. Dat vind ik persoonlijk een zeer nette delta. En volgens mij doet het HR gedeelte het nu ook erg goed van de ketel met een retourtemperatuur van 38 graden.

 8. Arjen

  Hallo Martin,

  Je mag je twijfels hebben, maar………., 🙂 Is de isolatie waarde van de wanden wel gelijk en houd je ook rekening met het verschil in de temperatuur range van (1,7⁰C)?

  Waterzijdig inregelen:
  De ΔT van 20⁰ geld wanneer je de cv installatie gaat opstoken. Het maakt eigenlijk niet uit welke aanvoer temperatuur je hanteert. Bij het inregelen van de radiatoren moeten alle radiatoren gelijktijdig opwarmen. Als één radiator te snel warm (bijv. een postzegel in de toilet of hal) dan gaat er te warm retour water naar de ketel dit is nadelig voor het rendement. Wanneer de CV installatie op temperatuur is zal de retour temperatuur ook oplopen, waardoor het temperatuur verschil daalt.
  Om een zeer hoog rendement uit je CV ketel te halen moet de aanvoer temperatuur zo laag mogelijk zijn, en niet te laag anders wordt de woning niet meer warm……

  Zelf verwarm ik met een warmtepomp installatie met een aanvoer temperatuur van 25⁰C en een ΔT van 5⁰C Alles in de vloerverwarming echt ideaal en zeer zuinig en milieu bewust!

  Groet Arjen

 9. Martin Kleinman

  Hoi Arjen,

  Er zit inderdaad een verschil in schaal. Het ging mij meer om de foto zelf. Je ziet bij de foto waar radiatorfolie zit veel minder doorslag van warmte dan de radiator zonder 🙂

  Nu alles waterzijdig is ingeregeld worden alle radiatoren even snel warm. Dat was hiervoor wel anders, toen werd de voorkant van het huis sneller warm dan achteren. Dat is nu volledig opgelost.

  Twee design radiatoren in huis, badkamer en toilet beneden, staan voor bijna 90% dicht omdat die veel te veel water kregen. Die radiatoren hebben van nature een erg lage interne weerstand waardoor er makkelijk veel te veel water doorheen stroomt.

  Ik hoop aan het einde van deze maand, november, te kunnen zien of waterzijdig inregelen ook merkbaar zuiniger is in het verbruik. En tja.. ik zou heel graag een warmtepomp willen alleen dat ligt voorlopig even buiten het budget 🙂

 10. Pingback: Terugblik 2010: Populaire blogposts | Familie Kleinman blog

Geen reacties toegestaan.