Remeha ELGA ACE en meer gewenste mogelijkheden

Vandaag/Gisteren schreef ik al dat ik graag meer mogelijkheden zou willen hoe de warmtepomp mijn huis verwarmd. Ik had daarbij nog niet heel uitgebreid beschreven waarom ik dit wil, wat de voordelen zijn maar vooral ook wat het zou kunnen besparen. Daarbij ging ik er ook aardig in met een gestrekt been richting Remeha terwijl ik zeer tevreden ben over de ELGA ACE.

Dus hoog tijd voor een aanvullend en nuancerend artikel.

Afgiftesysteem

Dat begint bij mijn afgiftesysteem. Ik heb, nu nog, een open verdeler voor mijn vloerverwarming. Die mengt dus altijd een deel retourwater bij in de aanvoer van de vloer. Uit ervaring weet ik intussen dat mijn vloerverwarming bijna niets meer doet zodra de aanvoertemperatuur onder de 30 graden zakt. Ik heb dus minimaal 30 graden aanvoertemperatuur nodig anders werkt de vloerverwarming niet best.

En mijn vloerverwarming werkt dermate goed bij iets hogere aanvoertemperaturen dat ik maximaal 38 graden aanvoer nodig heb om bij -9 a -10 het huis op te warmen en warm te houden. Bij die aanvoertemperatuur kan de ELGA ACE ook op vol vermogen werken dus bij 38 graden kan ik vanaf -10 het maximale uit de warmtepomp halen en mijn huis wordt warm bij die 38 graden.

Dit geldt ook voor boven waar wij alleen radiatoren hebben hangen. Tussen de 30 en 38 graden is het prima te doen op de bovenverdieping. En zelfs met 30 graden aanvoer kunnen wij onze badkamer op 21 graden houden wanneer wij dat nodig hebben.

Warmtepomp

Bij het stoken op RAR ( referentieruimte / thermostaat ) heeft de ELGA de eigenschap om bij warmtevraag meteen naar de maximale aanvoertemperatuur te willen gaan, en die staat bij mij nu ingesteld op 35 graden. Als voorbeeld neem ik 07-03-2021 in de ochtend; In dit geval moet de ELGA in de ochtend het huis verwarmen van 19,5 naar 20,5. Buiten was het op dat moment zo rond de 3,5 graad

De grafieken zien er zo uit:

Aanvoertemperatuur

Hier is goed te zien dat de ELGA een race doet, ongeveer 30 minuten, naar de gevraagde aanvoertemperatuur van 35 graden. Om 8 uur volgt een defrost en daarna gaat de ELGA vrolijk verder tot 9:30 met stoken op een aanvoer van 35 graden, daarna toert de ELGA terug.

Woonkamer

De woonkamer reageert daar zo op. Net na 07:15 begint de temperatuur al op te lopen in de woonkamer, bij een aanvoer van 31 graden ongeveer. Om 09:30 wordt de ingestelde temperatuur bereikt, en tot op dat moment blijft de ELGA dus draaien op die 35 graden aanvoer.

Opgenomen vermogen

Dit is het elektrische vermogen wat de ELGA uit het net trekt. BIj het starten met verwarmen schiet de ELGA naar 2kW opgenomen vermogen, toert dan iets terug naar 1500W, dan volgt de defrostcyclus, om weer hard naar 1500W te schieten en vanaf 08:30 iets terug te toeren naar de 1000W. En zodra het setpoint wordt bereikt blijft de ELGA draaien op 500W.

Afgifte

En de afgifte. Hier is goed te zien dat de ELGA naar 6kW afgifte gaat, een periode niets afgeeft vanwege de defrost, daarna weer richting de 6kW wil en daarna een plateau aan houdt van ongeveer 4.2kW. Zodra de temperatuur wordt bereikt om 9:30 blijft de ELGA draaien om rond de 3000W warmte te blijven leveren.

COP

En dan de COP. Die ligt vanaf 7:15 tot aan de defrost op een beroerde 3,3 gemiddeld. Na de defrost, wanneer de ELGA iets terug moduleert, stijgt dit tot 4 gemiddeld. En bij het bereiken van het setpoint om 09:30 stijgt de COP naar 5,3 gemiddeld!

Laag / traag?

Dit is niet echt laag en traag te noemen. In iets meer dan 2 uur tijd krijgt de ELGA het voor elkaar om de woonkamer, met trage vloerverwarming, op te warmen met 1 graad. Maar is dit laag en traag te noemen? In de opwarmperiode zat bij vollast er zelfs een defrost in. Deze zijn best prijzig te noemen. Een defrost duurt ongeveer een minuut of 5 en voordat de ELGA weer op vermogen draait ben je zo 10 minuten verder.

Ik ben van mening dat deze defrost vermeden had kunnen worden.

Efficiëntie

Voordat we terug gaan naar de stooklijn, waar dit artikel over gaat. Het gedrag van de ELGA met hoog vermogen starten, is niet goed voor de efficiëntie. Dat is goed te zien wanneer de ELGA toch besluit om iets terug te toeren. Je ziet dan de COP meteen een sprong maken.

De warmtepomp wordt steeds efficiënter naar mate hij minder arbeid hoeft te verrichten om van een buitentemperatuur met waarde X een aanvoertemperatuur met waarde Y te maken. De exacte natuurkundige formules weet ik helaas niet maar het klinkt ook logisch. Tegen de berg op lopen kost je meer arbeid dan op een vlak stuk weg.

Stooklijn

Dan terug naar de stooklijn die ik eerder noemde in het vorige artikel. Bij 3 graden buiten heb ik geen 35 graden aanvoer nodig om het huis goed warm te krijgen en te houden. Er was in de grafieken al te zien dat bij 31 graden de woonkamer begon met opwarmen. Dus waar ik eigenlijk naar op zoek ben is de volgende stooklijn t.o.v. de buitentemperatuur.

Op de X-as de buitentemperatuur op de Y-as de benodigde aanvoertemperatuur waarbij ik ook aangeef welke minimale temperatuur en maximale temperatuur ik nodig heb.

Met een kleine aanpassing in de parameters van de ELGA ACE zou dit mogelijk moeten zijn. De maximale aanvoertemperatuur kan ik al beperken met parameter CP000 en de stooklijn met voetpunt en hoek kan ik ook al instellen. De enige parameter die op dit moment nog ontbreekt is de minimale aanvoertemperatuur.

Bovenstaande grafiek komt overigens tot stand met:

 • Maximale aanvoertemperatuur: 38 graden
 • Voetpunt: 24 graden
 • Stookhelling: 0,4
 • Minimale aanvoertemperatuur: 30 graden

En in dit scenario ga ik dus er van uit dat de stooklijn instellingen ook gebruikt kan worden bij het stoken volgens de referentieruimtetemperatuur ( RAR ).

Voordelen

De grote voordeel is dat de ELGA minder hard hoeft te werken bij een hogere buitentemperatuur en daarbij dus de stooklijn volgt. Dit resulteert in een hogere COP en langere verwarmingstijden, en zo lang er maar warm water in die vloer zit hebben wij het beneden echt niet koud. En in bovenstaand scenario ben ik er ook redelijkerwijs van overtuigd dat het ook een defrost had gescheeld.

Aanpassingen

Volgens mij kan dit relatief eenvoudig, denk ik / hoop ik, ingebouwd worden in de firmware van de ACE. Namelijk:

 • Toevoegen parameter CP010, minimaal benodigde aanvoertemperatuur. Deze instelbaar van 20 tot 40 graden. Uiteraard moet CP010 dan kleiner zijn dan CP000.
 • bij RAR het mogelijk maken om de stooklijninstellingen te gebruiken/volgen ipv alleen parameter CP000

 

 

 

 

 

 

1 Reactie

 1. Harrie

  Beste Martin,

  Ook ik dacht wel eens; hoe zit dat huis nu in elkaar??
  Foto’s bekeken en na lang zoeken lijk je 3 strengen vloerverwarming (welke lengte???) in de kamer te hebben en misschien nog radiatoren. Het verschil in aanvoer en retour van die strengen is soms slechts 2 graden; dus het warmtetransport kan dan eigenlijk slechts minimaal zijn. De vloertemperatuur is bepalend voor de warmteafgifte aan de omgeving; volgens mij kan ik die niet vinden.

  Dus ik zie heel veel dingen die zeer interessant zijn, mijn complimenten, maar ik mis ook nog wel wat van basisgegevens van je huis, welke niet afhankelijk zijn van de gebruikte warmtepomp.
  Misschien zou je ook daar misschien eens aandacht aan kunnen schenken, zodat men ook zelf nog meer aan de hand van ervaringen bij jou hun eigen warmtesituatie goed kan onderzoeken.

  Gr,
  Harrie

Geen reacties toegestaan.