Remeha: Stooklijn samen met thermostaat

Mijn Remeha ELGA ACE heeft een enorme batterij aan parameters die je kan aanpassen / tweaken zodat de installatie het meest optimaal loopt. Zo kan je een complete stooklijn instellen voor een weersafhankelijke regeling, al dan niet met ruimtecompensatie,maar je kan de ELGA ACE ook laten draaien zodat hij alleen luistert naar de thermostaat in de referentieruimte.

Het gekke is alleen; Een combinatie van die twee kan weer niet, en dat is nu eigenlijk wat ik zou willen. Ik zou namelijk willen dat de aanvoertemperatuur afhankelijk is van de buitentemperatuur maar dat de warmtevraag wel stopt wanneer de gevraagde temperatuur wordt bereikt in de woonkamer.

Bij een regeling met WAR en WAR+RAR blijft namelijk de ELGA ACE draaien en moet je met afsluiters regelen dat een bepaalde ruimte wel/geen warm water krijgt. Daarbij heeft WAR ook het nadeel dat er geen rekening wordt gehouden met zon-instraling. En aangezien wij een pui op pal zuid hebben heeft de zon nogal wat invloed op de temperatuur in onze woonkamer. Nu kan dat met WAR+RAR wel iets worden gecompenseerd, 100% nauwkeurig wordt het niet. En zuinig is het ook absoluut niet.

De enige parameter waar de ELGA ACE bij mij nu naar luistert is CP000, de maximale aanvoertemperatuur. Des te lager ik deze instel des te langer duurt het voordat alles op temperatuur is maar ook des te zuiniger stookt de warmtepomp. CP000 staat nu ingesteld op 35 graden als een soort gulden middenweg, echter met 30-33 graden zou ik het nu ook prima redden.

Ik heb dit al eens voorgesteld aan Remeha, maar bij de consumentenservice kom je niet echt heel ver; Lees het is alsof je tegen een betonnen muur praat die je meteen naar de installateur verwijst

 

 

3 Reacties

 1. Luuk

  Bij de oude Elga zat er een blokkeer/vrijgave contact op. Hier kon je ook gewoon thermostaat op aansluiten. Zit dat bij de nieuwe niet meer?

 2. Barry

  Het is wel apart.
  Bij mijn Calenta gasketel uit 2011 met iSense thermostaat en buitentemperatuurvoeler kan ik gewoon stooklijn op buitentemperatuur met RAR instellen.

 3. Harrie V

  Dag,

  Inregelen op plotseling veranderende omstandigheden zal altijd lastig blijven en is ook zeer woningafhankelijk. Tenslotte moet , vooral bij vloerverwarming, het hele huis, is dus heel veel beton, eerst iets hoger op temperatuur zijn voor dat warmte afgegeven gaat worden. En dat met weinig reserve vermogen. Zoals ik al ooit geschreven heb wordt vooral gewerkt met gewenste retourtemperatuur.

  De zon is zoiets. Plotseling begint hij te schijnen, krijg je dus enorme energie van buiten, terwijl de vloer ook net zover is dat hij warmte gaat afgeven, en niet is te stoppen.
  Een beetje ondervangen kan echter wel. De WAR is nl. gewoon afhankelijk van de de buitentemperatuur, de wp meet die buitentemperatuur met een NTC weerstand. Deze weerstand kun je “in tweeen” knippen; bv de helft aan de noordzijde van het huis, niet in de zon(gebruikelijk) en de helft van de waarde aan de zuidzijde, wel in de zon (niet gebruikelijk)
  Hij gaat direct reageren op als de zon schijnt, maar let op; elk voordeel heeft zijn nadeel>> iets meer pendelen.
  Het blijft wel even zoeken naar de waarde, en de juiste instellingen zijn moeilijk te vinden.

  Benieuwd of je er wat mee kunt.

  Gr
  Harrie

Geen reacties toegestaan.