Server update

Ik kreeg, naar aanleiding van een wat groter artikel die ik aan het schrijven ben, nog een extra idee voor het vervangen van de server + NAS.

RAID

Daar ben ik intussen wel over uit, RAID is absoluut geen noodzaak. De hoeveelheid data die heel belangrijk voor ons is die is beperkt. Die data wordt 3 keer in de week automatisch incrementeel en in versies naar twee alternatieve locaties gebackupt. Dat die data een paar dagen niet beschikbaar is vinden wij beide geen groot probleem. Dus een enkele schijf is voldoende.

Server?

En die server dan? Ik heb mijn oude ZBOOK 15″ met I7-4800MQ en 24gb geheugen nog liggen. Die laptop is de afgelopen 1 1/2 jaar door onze zoon gebruikt en die laptop doet het nog prima. Verder heeft de Zbook genoeg USB poorten, Gbit lan en de mogelijkheid voor 2 schijven en een mSata SSD.

En de I7 processor heeft veel meer power dan ik nodig heb in eerste instantie. Dus ook dat zit prima.

Verbruik

Ik heb de laptop nog niet zelf kunnen meten, dat hoop ik binnenkort te doen. Wat ik echter op internet heb gevonden in diverse reviews is dat de 83Wh batterij het bij normaal gebruik, browsen, word etc, ongeveer 6 uur uit houdt, bij een gedimd scherm lees ik ook mensen die 10 tot 13 uur op 1 acculading kunnen doen. Daarmee is het verbruik van de laptop bij licht gebruik ergens tussen de 6,5W en 13W.

In een andere review vond ik ongeveer dezelfde cijfers, deze Zbook heeft overigens een iets andere GPU ( 610M ipv 2000M en 2 harddisks ).

 • Idle met scherm op max: 19W
 • Idle met scherm gedimd: 10W
 • GPU op vol vermogen: 53W
 • CPU op vol vermogen 67W
 • GPU en CPU vol: 83W

De server zal voor een groot deel van de dag idle zijn waarbij het scherm volledig uit is. In mijn server komt hoogstwaarschijnlijk 1 harddisk en 1 mSATA SSD waardoor ik verwacht dat het idle verbruik zonder scherm ruim onder de 10W terecht zal komen.

Mijn cijfers zijn (helaas) anders.

 • Idle met scherm op max: 28W
 • Idle met scherm uit: 19W
 • CPU/GPU op vol vermogen: 83 tot 100W.

Mogelijk kan/moet ik nog ergens tweaken om het verbruik omlaag te krijgen. Ergens moet er nog wat te winnen zijn om bij de eerder genoemde reviewwaarden te komen.

Verbruik huidige setup

Ik heb de EM600 weer tussen het huidige serverparkje zitten. Ik meet op dit moment tussen de 30 en 40W continu. Vooral de NAS schijven willen op dit moment niet in de slaapstand.

Uitgave

Als ik een een compleet nieuwe server zou samenstellen, idle verbruik <8W, dan zit ik ergens rond de 800 euro. Ga ik de laptop gebruiken dan ben ik voor 225 euro klaar.

Risico?

De laptop is al een paar jaar oud en nagenoeg elke dag gebruikt. Daarmee loop ik dus een klein risico wanneer ik de laptop in gebruik ga nemen als 24/7 server. De harddisk en SSD ga ik nieuw bestellen. Ik verwacht zelf dat het risico heel beperkt is. De laptop is goed onderhouden, elk jaar goed schoon gemaakt en de laptop zelf draait op dit moment nog steeds stabiel.

Keuzes

Er zijn drie keuzes.

 1. Niets doen, en met huidige systemen blijven draaien, verbruik per jaar ca 300kWh en geen investering.
 2. Upgrade naar ZBook 15, verbruik per jaar ook zo rond de 300kWh, kleine investering maar veel meer vermogen.
 3. Upgrade naar server, verbruik naar verwachting rond de 200kWh? per jaar. Wel een forse investering.

Mits ik een gewone SSD + harddisk aanschaf ( 2.5″ ) dan kan ik die zelfs meenemen van keuze 2 naar 3 wanneer we toch over moeten.