Serverpark update

Ik ben weer een grote stap verder wat betreft het uitfaseren van mijn oude Windows 7 laptop + mijn Synology NAS.

Zo ver zelfs dat ik afgelopen weekend de NAS heb kunnen uitschakelen. Alle belangrijke zaken die op de NAS draaiden draaien nu op de nieuwe server. Nogmaals de hardware van de nieuwe machine.

Intussen heb ik daar nog een oude Intel 320 300gb SSD aan toegevoegd en een 4TB externe schijf als tijdelijke externe opslag. Deze hele installatie verbruikt idle net 4W, onder normale load onder de 10W en als ik hem zwaar belast (processor ) dan gaat het verbruik naar 50 a 60W.

Nu ik de NAS heb uitgeschakeld is het verbruik behoorlijk gezakt.Plaatjes van voor en na.

Het verbruik is gezakt naar zo’n 21W gemiddeld, al een daling van 14W continu. In de grafiek zijn regelmatige pieken te zien naar 35W. Ik heb nog geen idee wat die pieken veroorzaakt. Mocht iemand een suggestie hebben dan hoor ik dat graag.

Software

Ik ben ook druk bezig geweest met de domotica software zelf. Door de verhuizing kwam ik er achter dat ik nogal wat harde verwijzingen heb ingebouwd naar de server. Dat betekent effectief dat ik na het verhuizen van de server alles bij langs zou moeten om adressen aan te passen. En daar had ik weinig zin in.

Daarom heb ik de code van mijn sensornetwerk behoorlijk aangepast. In plaats van dat de individuele Pi’s hun informatie naar de server pushen haal ik nu met een database job de data op vanaf de Pi’s. Het grote voordeel daarvan is dat de Pi’s qua software ook ineens een stuk simpeler kunnen. Ik kan nu de image klonen en op een nieuwe Pi zetten en daarna werkt hij meteen. Ik moet uiteraard wel mijn database job aanpassen zodat hij de nieuwe Pi ook uitleest.

Dit scheelt ook in configuratie. Er staat niets unieks meer op de Pi’s. Gaat er eentje stuk dan gooi ik er een nieuwe SD kaart in en alles werkt weer zoals het hoort.

TODO

Ik ben er nog steeds niet, het laptopje moet ook nog worden uitgefaseerd. Hier draait nog de Oracle database op, alle zonnepaneelloggers en de logging van de Arduino ( voor de ELGA ) en de zonneboiler.

Hier moet ik een keer een hele dag goed voor gaan zitten.

Binnenkort meer, en binnenkort ook meer updates op de site. De zomer is voorbij dus het wordt weer hoog tijd om energie en warmte te gaan besparen 🙂