Statistieken september

En hoog tijd voor de statistieken van de 9e maand van dit jaar

Elektriciteit

Ons stroomverbruik is uitgekomen op -18.3kWh.  De opwek was 230kWh schoon aan de haak. In het echt was ons verbruik dus 206.7kWh. Dit is voor ons de laagste verbruik in een maand dit jaar. Op de tellers betekende dit +43.9kWh op de nachtteller en -62.2 op de dagteller.

Onze grootverbruikers waren deze maand:

 • Audiomeubel: 21,75kWh
 • Koelvriescombinatie: 19,9kWh
 • Vaatwasser: 18,97kWh
 • Wasdroger: 11,64kWh
 • Wasmachine: 11,41kWh

Zonnepanelen

De zonnepanelen deden het prima!

Drie van de 7 omvormers kwamen ruim boven de 100% verwachting uit. Dit waren respectievelijk de Solarmax, de OK4E van het afdakje en 1 van de twee Steca 500 omvormers. De Soladin was voor de verandering weer eens het zwarte schaap in de familie met 5,8% minder opwek dan verwacht.

We zijn in het totaal iets boven verwachting uitgekomen, gemiddeld 7,67kWh per dag.

Gas

Ons gasverbruik was 5,5m3. Voor het grootste deel vanwege het koken en deels omdat de ketel wel aan staat en dus elke keer kort aan slaat wanneer we warm water vragen. Ik durfde de afgelopen maand de stekker van de CV er niet uit te halen.

Zonneboiler

De opwek van de zonneboiler was 734,4MJ volgens de controller, omgerekend 23m3 gas. Ondanks dat het ontzettend zonnig was kwam de opbrengst lager uit dan vorig jaar. Dit zal wel te maken hebben dat we niet hebben gestookt deze maand.

ELGA

De warmtepomp heeft 1 dag gedraaid deze maand. Niet om te verwarmen maar om te koelen. Totaal is er 6,86kWh in de ELGA verdwenen. Nagenoeg verwaarloosbaar.

Water

Ons waterverbruik was slechts 7.7m3. Ik heb geen idee waarom dit zo laag is.

2 Reacties

 1. Harry

  hoe bereken jij de opbrengst van de zonneboiler ?

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoef ik niet te doen. Dat doet mijn controller voor mij 🙂

Geen reacties toegestaan.