Stooklijnen

De ELGA blijft enorm pendelen zoals te zien is op onderstaande grafiek van Plugwise.

De ELGA gaat aan, bereikt de gevraagde aanvoertemperatuur en begint dan te pendelen in een aan/uit ritme.

Dit komt doordat de ELGA gebruik maakt van een stooklijn die afhankelijk is van de buitentemperatuur. Die stond tot vanmiddag ingesteld op een stooklijn van 1,1 met een voetpunt van 20. Dit levert de volgende grafiek op ( groene lijn ).

Het voetpunt is het punt waar de lijn de 20 graden grens bereikt. En de stooklijn is de temperatuur die de aanvoer om hoog moet bij een 1 graad lagere buitentemperatuur. In geval van de groene lijn betekent dat bij 11 a 12 graden buitentemperatuur dat de ELGA maximaal 30 graden water als aanvoertemperatuur bereikt.

Dat pendelen is niet heel erg goed voor de compressor en 30 graden aanvoertemperatuur is eigenlijk niet genoeg in ons geval. Onze vloer werkt pas echt goed bij minimaal 33 graden aanvoertemperatuur.

Blauwe lijn

De meest simpele is om de stooklijn te verhogen naar 1,5, dit is de blauwe grafiek. Dit zou bij 11 graden een aanvoertemperatuur betekenen van 33,5 graad. Alleen betekent die stooklijn ook automatisch dat de warmtepomp bij 0 graden buiten 50 graden water wil gaan maken, en dat is weer erg hoog, en waarschijnlijk niet haalbaar.

Rode lijn

Dan kan ik ook nog het voetpunt aanpassen. Als ik deze verplaats naar 35 graden en de stooklijn naar 0,7. Dit is de rode lijn. Bij 20 graden buiten maakt de warmtepomp water van net 30 graden, bij 12 graden buiten is dit 36,1 en bij 0 graden 44,5.

Als ik dan ook de maximale aanvoertemperatuur begrens op 45 graden dan ziet de paarse lijn er zo uit:

Dit klinkt allemaal zinnig, maar is dat ook zo? Ik heb geen verstand van stooklijnen. Iemand van mijn bezoekers die hier wat zinnigs over weet?