Stookseizoen staat op het punt van beginnen

Het stookseizoen staat hier op het punt van beginnen. In dit artikel ga ik in op de aanpassingen die we voor dit stookseizoen hebben gemaakt.

Nieuwsgierig?

Aanvoertemperatuur

Vanwege het pendelen van de ketel heb ik de aanvoertemperatuur op de ketel verhoogd naar 60 graden. Zodra we beginnen met stoken moet ik in de gaten houden of de ketel dan weer gaat pendelen of dat de ketel dan een stabiele situatie bereikt. Als de ketel een stabiele temperatuur bereikt dan ga ik weer verlagen net zolang totdat het systeem perfect in balans is ( dT van minimaal 8 graden ). Met een minimale dT van 8 graden gaat onze ketel namelijk niet pendelen.

Aankomend voorjaar met de vloerverwarming gaan we weer kijken waar het nieuwe evenwicht ligt.

Radiatorkranen

Daarnaast heb ik op de eerste verdieping andere radiatorkranen gemonteerd. Met deze kranen hoop ik dat het wat comfortabeler wordt en blijft op de eerste verdieping terwijl we ook minder gaan stoken daar. Dus meer comfort en minder gasverbruik, dat is hopelijk wat we hiermee gaan bereiken.

2013-10-04 15.30.55

Hierover kreeg ik een terechte opmerking. Op een van de foto’s is een nachttemperatuur te zien van 18 graden. Daarmee kom ik meteen op het volgende punt

Nachtverlaging

Sinds dat onze installatie is ingeregeld staat onze nachtverlaging op 15 graden. In de praktijk komt het er dan op neer dat het ’s nachts af kan koelen tot 16.5 graad. Het duurt dan ontzettend lang voordat ons huis weer op temperatuur is. Op de bovenverdieping krijgen we het dan nog moeilijker warm.

Daarom staat onze nachtverlaging nu op 18 graden. Ons huis blijft dan in zijn geheel wat warmer en krijgen we het ’s ochtends ook sneller warm. En misschien? besparen we ook nog wel gas op deze manier!

Isolatie

Hebben we nog niets aan gedaan voor dit stookseizoen. Misschien dat ik nog een paar buizen dubbel ga isoleren maar daar houdt het dan ook wel mee op.

3 Reacties

 1. Gert

  Hallo Martin,

  Je hebt het veelal over het pendelen van je Nefit Avanta cv, volgens de documentatie is de belastingregeling van je cv instelbaar, modulerend of aan/uit.
  Staat deze instelling niet op aan/uit?????

 2. Martin Kleinman

  Onze CV staat netjes ingesteld op modulerend, dit kan ik ook aflezen op de Remeha Celcia 20 en op de CV ketel zelf.

 3. leon

  Hallo Martin

  wij stoken veel met de houtkachel en hebben daar altijd een ketel opstaan met water nu vroeg ik me af wat is een goede luchtvochtigheid voor het verwarmen van je huis in de winter

  mvg leon

Geen reacties toegestaan.