Stookseizoen staat op punt van beginnen

Het stookseizoen staat op het punt van beginnen. We hebben de afgelopen maanden een hoop aan het huis gedaan om het gasverbruik verder te verlagen. In dit artikel heb ik alle wijzigingen samengevat die we dit jaar hebben ondernomen in huis. En de lijst is best lang geworden!

Nu hopen dat alle berekeningen kloppen en we echt zoveel gas gaan besparen als gehoopt!

Fundering aangepakt

In de periode mei/juni hebben we de fundering grondig aangepakt en geïsoleerd. Zowel de fundering aan de binnenkant als de buitenkant is zoveel als mogelijk ingepakt met 10cm EPS. Ook is een extra deel van het EPS als vloerisolatie onder de vloer erbij geplakt. Een deel van onze vloer heeft dus nu 23cm isolatie!

Verwachte besparing: 200-225m3

Met deze ingreep hopen we dat de volgende warmtebeelden er straks heel anders uit zien.

En de voorkant van ons huis:

Bodemfolie gelegd

In juni, tijdens het isoleren van de fundering, hebben we ook bodemfolie gelegd op de vloer van de kruipruimte.

Verwachte besparing: 10m3?

HR++ glas geplaatst in de bijkeuken

Tijdens het isoleren van de bijkeuken hebben we ook het dubbele glas laten vervangen voor HR++ glas.

Verwachte besparing: 5-10m3

Op de warmtebeelden is goed te zien wat het verschil is tussen normaal dubbel glas en HR++

Bijkeuken gerenoveerd

In juli/augustus hebben we de bijkeuken grondig aangepakt. Alles is eruit gebroken en de muren zijn opnieuw voorzien van isolatie ( 8cm ) De muur was voorzien van maar liefst 3cm isolatie die ook nog eens verkeerd was aangelegd. Dat is dus nu opgelost. Daarnaast zaten er grote koudebruggen, onder andere bij het dakbeschot en de kier/naad van de dilliatievoeg. Deze zijn nu allemaal gevuld met PUR.

Ook hebben we de vloer voorzien van Aerogel isolatie en is het kattenluik verwijderd. Het isolatie achter het kunststof is ook aangepast waardoor de koudebruggen in de hoeken nu ook weg zijn. Aan de binnenkant heb ik 2 tot 8cm extra EPS geplaatst waar dit kon.

Verwachte besparing: 70-90m3

Het beruchte kattenluik:

Zonneboiler/CV installatie

Op 6 en 7 oktober is onze zonneboiler/CV installatie verbouwd en in gebruik genomen. De retour van de CV gaat nu, afhankelijk van de temperatuur, eerst door de zonneboiler om te worden voorverwarmd. Op die manier proberen we elke joule energie in de boiler goed te kunnen benutten! Hiervoor hebben we de installatie moeten aanpassen en een nieuwe controller voor de zonneboiler in gebruik genomen.

Daarnaast wordt nu ook de pomp van de zonneboiler modulerend aangestuurd, ik ben benieuwd of dit nog een positief effect gaat hebben op de opbrengsten.

Verwachte besparing: 50-200m3

Schuur aangepakt

Door een bui van moesson proporties hebben we de schuur ook noodgedwongen moeten aanpakken. De schuur was slecht geïsoleerd, met 3cm EPS en zonder de benodigde folies. Dat is nu 6cm EPS geworden met de juiste klimaatfolies EN noppenfolie voor extra reflectie. Daarnaast is er nu ook eindelijk een verlaagd plafond geplaatst in de schuur. Aangezien we nauwelijks stoken in de schuur verwacht ik niet veel minder gas te verbruiken

Verwachte besparing: 20-50m3

 

Samengevat

Als alles klopt dan zouden we op jaarbasis minimaal 355m3 en maximaal 585m3 gas moeten kunnen besparen. Op een totaal van ongeveer 1000m3 die we nu op jaarbasis verbruiken een besparing van 35% tot 58%. In september zaten we op -52% verbruik. Zouden deze cijfers echt kloppen?

 

 

3 Reacties

 1. Paul Beelen

  Vraagje: waar maak jij die warmtebeelden mee? Heb je daar en speciale camera voor of laat je dat iemand doen?

 2. Martin Kleinman

  Deze warmtebeelden zijn gemaakt door http://www.warmtecheck.nl.

  Ik kan zelf zo’n camera niet betalen.

 3. jeroen

  Beste Martin, heb je al cijfers van de besparing met isolatie van de vloer
  en de fundering? Het gasverbruik is gelogd tot 2010. Als ik me niet vergis vonden deze ingerepen daarna plaats?
  Ik ben benieuwd aangezien ik op het punt sta ook te beginnen.

  Met vr.gr. Jeroen

Geen reacties toegestaan.