Terugblik 2016

Nog een paar dagen en 2016 is alweer afgelopen. Alweer is een zeer bewogen jaar alweer bijna voorbij.

2016

Wederom een jaar dat er weinig aan het huis is verbouwd. De grootste verandering was de renovatie van de voorgevel. Ons voegwerk was er erg slecht aan toe en we hadden lekkage in onze slaapkamer. Door het renoveren van de gevel moest wel tijdelijk het zonnepaneelafdakje van de muur af. De gevel is compleet gerenoveerd en geimpregneerd. Het water loopt nu letterlijk van de gevel af.

Verder dit jaar de tuin fors aangepakt. De schutting was er erg slecht aan toe en viel bijna om. Deze is vervangen voor een schutting met hardhouten palen en geimpregneerde planken. Door de nieuwe schutting moesten er twee oude planten uit waardoor we ineens meer ruimte hadden voor extra fruitbomen.

Volkstuin

We hebben 10 jaar getwijfeld of we een volkstuin wilden. We hebben een tijdje een klein moestuintje gehad in onze noordtuin, dat ging nog redelijk. Daarnaast dus een aantal fruitbomen in de voortuin. Intussen hebben we 300m2 volkstuin op een mooi complex op nog geen 2 minuten fietsen van ons huis. Daar zijn we nu druk bezig met voorbereiden voor het aankomend seizoen.

ELGA

De ELGA blijft zijn werk goed doen. Doordat we de ELGA nu ook permanent door de boiler heen laten lopen is ons gasverbruik nog verder gezakt ( prognose dit jaar ongeveer 125m3 ) maar door die wijziging is ons verbruik van de ELGA wel gestegen tot ongeveer 2200kWh in 2016. Dat was vorig jaar nog 1738kWh. Nu moet er wel bij worden gezegd dat 2016 een stukje kouder was dan 2015. Hier kom ik in het jaaroverzicht van cijfers over een week nog op terug.

De ELGA haalt op dit moment een COP van gemiddeld 4.3 sinds dat ik de COP kan meten. Dit is dus inclusief de koudere periodes die we toch al hebben gehad sinds 22 november.

Zonneboiler

De zonneboiler deed het aardig dit jaar. De teller staat op dit moment net boven de 8.1GJ opgewekte energie door de collector. Dit komt doordat de ELGA het boilervat nu warmer houdt en de efficientie van de collector dus nu wat lager is.

Zonnepanelen

Het afgelopen jaar is er niets veranderd aan de PV installatie. De installatie doet het rond de verwachting. We komen uit rond de 2850kWh opgewekte elektriciteit.

 

Domotica

Op bemeting/domoticagebied is er wel een heleboel gebeurd dit jaar. De ELGA wordt nu actief gemonitord en ik kan nu eindelijk de COP van de ELGA bepalen. Ook is de domotica website die ik heb gebouwd ook aanzienlijk uitgebreid. De meesten hebben de verschillende grafieken die ik postte al gezien.

jSunnyreports

Na een lange periode van bouw is jSunnyreports 2.0 eindelijk een feit. Met de nieuwe versie is het eindelijk mogelijk om dagen te vergelijken, in te zoomen in grafieken en nog heel veel meer.

2017?

Ik hoop een gezond jaar, een mooie volkstuin en heel veel mooie cijfers die ik kan publiceren. Op verbouwingsgebied zie ik zo 1 2 3 niet wat we nog kunnen verbouwen in huis. Mocht iemand nog ideeen hebben dan hoor ik dat uiteraard graag!

Allemaal alvast een gezond en duurzaam 2017 gewenst!

 

 

 

 

 

6 Reacties

 1. Barry

  @elga permanent door boiler: bij mij blijkt dat niet lekker te werken. de ZB regeling werkt obv de temperatuur onderin de boiler. als de retour er permanent doorheen loopt krijg ik een flink verschil in temp boven en onder in de boiler. Dan gaat de ZB lopen terwijl de glycol temp buiten onder de temperatuur boven in de boiler ligt. Daardoor warmte boiler uit, ipv boiler in….

 2. Eric

  Vreemd, mijn ZB kijkt alleen onderin, en daar komt de elga niet, die gaat door het midden, en warmte stijgt dan omhoog.

 3. Barry

  @Eric,
  De ELGA doet het ook wel lekker in deze opstelling. Alleen mn zonneboiler is een beetje te dom.
  Die denkt (obv temp onder in de boiler dat de temperatuur bij de zonnecollector hoger is en gaat rondpompen. Daardoor gaat dan de warmte uit de boiler naar buiten :(.

 4. Han Pot

  Hoi, leuke blog! Erg interessant. Vraag die ik heb over de Elga is een puur financiele / efficiency vraag; gas versus stroom in kosten. Even los van de vraag of de stroom vd Elga met PV wordt opgewekt. Als ik 19 cent reken per kwh en 60 cent per m3 gas hoe scoort de Elga dan?
  Reden is dat ik lees dat in 2016 (los van de graaddagen) van ruim 1700 naar 2200 kwh is gegaan en het gasverbruik is gedaald met 125m3. Als ik dan op kosten vergelijk is gas dus nog voordeliger. Heb je ook een wat uitgebreider vergelijk waar ook de graaddagen in meegenomen zijn?

 5. Jan de Wit

  Hallo Martin, kun je bijvoorbeeld dit jaar gebruiken om de resultaten van de afgelopen jaren nader te analyseren? Wat is nu echt energiebesparend geweest, wat minder? Welke maatregelen waren het meest kosten efficiënt? De website is nu zo uitgebreid, misschien kan het compacter?

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De vergelijking qua geld tussen 2015 en 2016 heb ik nog niet.

  Ik heb nog wel ergens de originele berekening liggen van de ELGA en besparing. Alleen kan ik die zo snel niet vinden 🙂

Geen reacties toegestaan.