Terugblik 2016

En 2015 is alweer bijna afgelopen. Een korte terugblik wat we dit jaar hebben gedaan en wat er aankomend jaar aan goede voornemens op de planning staat.

2015

2015 stond voor ons dit jaar in het teken van een kleine verbouwing. Onze slaapkamer is behoorlijk aangepast en we hebben nieuwe kozijnen aan de voorkant gekregen. Door deze aanpassing gaat ons energieverbruik waarschijnlijk weer iets naar beneden en gaat ons comfort weer omhoog.

Daarnaast is de CV installatie aangepast. Onze ELGA kan nu bij de warmte die in het boilervat zit. Daarnaast kunnen we het boilervat met de ELGA verwarmen. Dit lijkt zeer gunstig te gaan werken, tot misschien wel 45% minder gas voor het douchen aan toe. Om hier nog even te blijven; We hebben ook een apparaat gekocht die automatisch de ketel aan of uit schakelt wanneer het boilervat warm genoeg is. Door dit apparaat hebben we nooit meer een koude douche πŸ™‚

Verder hebben we de PV installatie weer eens aangepakt. De zonnepanelen op het westen zijn vervangen en de oude panelen liggen nu bij de buren op het dak. Intussen hebben we bijna 4500Wp aan zonnepanelen op ons dak liggen

In 2015 zijn we ook in het lagere tarief van tot 500m3 ingedeeld door Liander. Dit scheelt weer een aantal euro op de energierekening. En over de energierekening gesproken; Deze kregen we in november van Greenchoice. Ons maandbedrag van 50 bleek inderdaad te hoog en we kregen dus geld terug. En omdat we tevreden zijn over Greenchoice hebben we ons contract bij hen verlengd en de energietarieven vastgezet voor 3 jaar. Dit geld dus niet voor de energiebelasting en de BTW die we betalen.

Software

Verder dit jaar weer druk geweest op softwaregebied. Ik heb een aantal nieuwe versies van jSunnyreports uitgebracht. Ik ben op dit moment bezig met versie 2.0 van jSunnyreports. Deze krijgt een compleet nieuwe gebruikersinterface.

Ook heb ik software geschreven om mijn zonneboilercontroller, de SR1168c, te kunnen uitlezen. Deze data kan ik weer gebruiken om onze eigen domotica/intranet website te voorzien van extra informatie. En om deze reden zijn er ook weer twee Raspberry PI’s bij gekomen om de temperaturen boven uit te kunnen lezen en die van de ELGA.

ELGA

Toch nog een apart deel voor de ELGA. De ELGA heeft dus nu toegang tot de boiler. Verder wordt de ELGA nu zeer nauwgezet bijgehouden over hoe die zijn werk doet. Verder hebben we dit jaar problemen gehad met de Touch thermostaat en met een elektronicaprint die in de war was geraakt. Beide problemen zijn netjes door Techneco en Ecolibrium opgelost.

Zonneboiler

De zonneboiler deed het prima dit jaar. Exacte cijfers kom ik later op terug. Belangrijkste dit jaar was de controle van de anode in de boiler. Deze is nog in goede staat.

Website

De website heeft een kleine update gekregen, zoals u misschien heeft gezien. Deze nieuwe template maakt de website weer een stuk leesbaarder en toegankelijker voor iedereen.

2016

En wat gaat 2016 ons brengen?

Verbouwen

We zijn aan het kijken hoe we het warmtelek genaamd onze voordeur kunnen oplossen. Verder moet ons hele huis aan de buitenkant geschilderd worden, iets wat we waarschijnlijk gaan uitbesteden. Ik heb namelijk een hekel het een grote H aan schilderen.

Verder kan ik op dit moment niets bedenken waar we aan gaan sleutelen aankomend jaar.

Software

Onze domotica / intranet website kan nog wel een uitbreiding gebruiken en ik moet nog steeds mijn meterstanden website samenvoegen met onze intranet website. En jSunnyreports 2.0 moet nog een laatste lik verf krijgen voordat ik die kan uitbrengen.

Domotica

Onze domotica zelf wil ik ook nog verder uitbreiden, nog meer sensoren en nog meer logging. En ik hoop nu eindelijk eens trends te kunnen ontdekken in alle data die we hebben. Dus ik mag me gaan verdiepen in big data, wat erg πŸ™‚

Besparen

En toch maar weer eens kijken of we ergens op kunnen besparen πŸ™‚

1 Reactie

  1. ron

    Hallo, Ik ben ook bezig om de maandelijkse rekening omlaag te krijgen. Ik heb nu een Quinta 28c die minimaal op 35Gr watertemp en max 48gr stookt voor onze vloerverwarming van 85m2. Nu gebruiken wij nog 1400m3 gas en we moeten nog zo’n 1000kwh betalen. Kan ik de Elga ook zo inregelen dat hij alleen in de gunstige uren draaid?

Geen reacties toegestaan.