Terugverdienen die warmtepomp!

Zo’n heet hangijzer bij een warmtepomp. Wat is de terugverdientijd? Tijd om daar voor eens en voor altijd een klap op te geven. Gasverbruik voor de warmtepomp was ongeveer 1000m3 per jaar voor het verwarmen. Het afgelopen jaar verbruikten wij 1593kWh.

Energieprijzen:

 • Gas: 0,75099 cent/m3 inclusief BTW
 • Elektriciteit: 0,21774 cent/kWh inclusief BTW

Liander/vastrecht

 • tot 500m3/jaar: 146,54 euro/jaar
 • 501 tot 5000m3/jaar: 204,70 euro/jaar

Gas

1000 * 0,75099 = 750,99 euro.

Warmtepomp

1593 * 0,21774  = 346,86 euro.

Daarnaast zitten wij in het lagere tarief bij Liander nu. De besparing is dus per jaar: (750,99 – 346,86 ) + 58,16 = 462,92 euro .

Besparing

Een besparing van 462,92 euro per jaar ten opzichte van een CV ketel in ons geval. Met deze getallen kan iedereen voor zichzelf de terugverdientijd gaan berekenen. Als je het mij vraagt zijn warmtepompen zeer rendabel te noemen. En dan heb ik het nog niet over hoe aangenaam het is .

 

 

9 Reacties

 1. Floris

  Eenzelfde soort berekening gaat ook op voor woningisolatie. Ook hiervoor moet er geinvesteerd worden; men krijgt ervoor terug: lagere energielasten (concrete euro’s!) en comfort (nauwelijks in euro’s uit te drukken). Bij zoiets als inductiekoken komt daar nog bij: schonere keuken, minder afzuiging nodig.
  Zo ben ik zelf van plan alle ramen op de eerste verdieping te vervangen door HR++. Dat zal voornamelijk comfort opleveren, en in zeer bescheiden mate energiebesparing. Maar het aardige van het laatste is: eenmaal geinvesteerd, altijd rendement, jaar in, jaar uit. Reken eens over twintig jaar, met lineair of (liefst) exponentieel stijgende kosten van energie die je moet kopen bij de energieboer!

 2. Barry

  @Floris,

  Boven betere ramen -> hogere temp op de verdieping -> minder warmteverlies van bg naar verdieping.
  bij ons helpt het echt
  grt
  Barry

 3. Rick M

  Martin, je hebt nu toch nog steeds wat gasverbruik?
  Oftewel niet de volledige 1000m3 gas is vervangen door de warmtepomp?

 4. Martin Kleinman

  @Rick. Nee nog steeds 120m3 gas per jaar. 20 a 30m3 is voor koken op gas, het restje van 90 a 100m3 is nog voor warm tapwater in de winter wanneer de zonneboiler niet warm genoeg is.

  Daarom zijn we bezig om te kijken hoe wij in 2021 van het gas af kunnen.

 5. Floris

  Het wordt in een situatie van 120 kuub / jaar plus een flinke dosis vastrecht echt interessant om te gaan inductiekoken en om de warmwatervoorziening via een warmtepompboiler dan wel een elektrische boiler te laten lopen – het laatste zeker als salderen van zonnestroom met dank aan Kamp en Wiebes straks minder interessant gaat worden. Van het gas af!~

 6. Vincent

  Hoi Martin,

  wellicht is het nog te vroeg hiervoor of heb ik het gemist maar hoe verhoudt de airco zich tot het koelen mbv de ELGA? Of is de airco een must-have omdat de elga niet diep genoeg kan uitkoelen (dan is het sommetje ook snel klaar :))

  Groet

 7. Gert

  Als je graag op gas kookt zou je op propaan kunnen koken. Zelf bij mijn ouders hebben we bijna 20 jaar op inductie gekookt. Dat werkt perfect, maar: in die tijd 4(!) kookplaten versleten. Inmiddels een paar jaar het huis uit en kook weer op gas, moest even wennen maar het werkt altijd. Inductiekookplaten zijn kwetsbaarder en kunnen door oververhitting uitschakelen, ook dat gebeurt wel eens. Mijn moeder heeft in haar nieuwe huis de keramische plaat (vreselijke dingen) vervangen door inductie. Ook daar had de eerste plaat kuren en ze is alweer met de tweede bezig.

  Ik ben dus ruim ervaringsdeskundige met zowel koken op gas als inductie. Ik sluit inductie zeker niet uit maar ik ben nu wel blij met mijn onverwoestbare gaspitten. Maar propaan kan dus een oplossing zijn wil je van je vastrecht voor gas af.

 8. Gerben

  1593 kWh jaar verbruik; is dat inclusief opgewekte stroom met je zonnepanelen? en hoeveel heb je in dat jaar opgewekt?
  Groet Gerben

 9. N.

  inductieplaten zijn inderdaad best storingsgevoelig. kook nu in 2 instantpotten en heb een enkel inductieplaatje voor bv pannenkoeken bakken.
  Warmwatervoorziening in een warmtpompboiler icm zonneboiler.
  tulikivi ipv cv. Wij zijn al jaren van het gas af.Binnenkort wordt de verzegelde gasmeter (gratis)verwijderd.

  nic

Geen reacties toegestaan.