Terugverdientijd zonneboiler

Ik heb al meer geschreven over de terugverdientijd van de zonneboiler. Dat was altijd terug gerekend naar de hoeveelheid gasbesparing. En met die berekening kon de zonneboiler niet uit. Maar wat nu als wij allemaal van het gas af moeten en elektrisch water moet worden verwarmd. Wat is dan de terugverdientijd van een zonneboiler?

Bij ons schakelt de CV ketel uit zodra het boilervat halverwege 45 graden heeft bereikt. Verder zit bij ons het verwarmingselement ongeveer halverwege, ik ga er daarom dus ook vanuit dat 150 liter water van 45 graden voldoende is. Later in dit artikel reken ik het ook nog kort door voor 50 graden en 60 graden.

Wat nu als we wel een boilervat hebben staan maar geen zonneboiler. Hoeveel energie zijn wij dan kwijt om 150 liter water te verwarmen van 12 graden tot 45,50 en 60 graden.

 • Tot 45: 5,8kWh per dag, 2100kWh per jaar
 • Tot 50: 6,6kWh per dag, 2419kWh per jaar
 • Tot 60: 8,4kWh per dag, 3050kWh per jaar.

Dat is best veel energie die benodigd is. Dan de grote vraag wat kost dit nu per jaar ( Prijspijl 2019, Greenchoice wind ):

 • Tot 45: 512 euro per jaar
 • Tot 50: 590 euro per jaar
 • Tot 60: 745 euro per jaar

Dat zijn nog eens bedragen.

Zonneboiler

En dan nu de zonneboiler. Wat doet onze zonneboiler ( cijfers 2018 ) en hoeveel zou de zonneboiler kunnen besparen per jaar.

Ik heb daarom uit mijn database met cijfers de maximale temperatuur gehaald per dag uit 2018. En dan gekeken hoeveel de zonneboiler niet warm genoeg is om tot 45,50 en 60 graden te komen. Daarmee is dan de dekkingsgraad van de zonneboiler te bepalen.

Ik kom dan op:

 • Tot 45: 482kWh nog nodig per jaar ( 77% dekking )
 • Tot 50: 644kWh nog nodig per jaar ( 73% dekking )
 • Tot 60: 1024kWh nog nodig per jaar ( 67% dekking )

En in geld.

 • Tot 45: 117 euro nog nodig om te verwarmen, besparing dus 395 euro
 • Tot 50: 157 euro nog nodig om te verwarmen, besparing dus 433 euro
 • Tot 60: 249 euro nog nodig om te verwarmen, besparing dus 496 euro

Afhankelijk dus van hoe hoog je het boilervat zou moeten stoken met elektriciteit verdiend een zonneboiler zich enorm snel terug!

Aanwarmtijd

Het nadeel is wel dat wanneer iemand onder de douche heeft gestaan dat het boilervat af is gekoeld. Even snel gerekend. 10 minuten douchen met 7 liter per minuut met 38 graden. Dan kost dat omgerekend 7,6MJ of 2,1kWh. Met een 3300W verwarmingselement kost het dan ongeveer 40 minuten voordat het boilervat weer op temperatuur is. Overigens kan met 7 liter per minuut bij 38 graden en 45 in de boiler er in theorie ongeveer 26 minuten worden gedoucht.

Slimmigheidjes

Dan kan het gebruik van de zonneboiler natuurlijk ook nog worden gemaximaliseerd. Bijvoorbeeld op een zonnige dag overdag douchen terwijl het boilervat nog aan het opwarmen is. Misschien zijn er nog wel meer, iemand suggesties?

Conclusie

Elektrisch verwarmen is duur, heel erg duur zelfs. En of je nu zonnepanelen hebt of niet, leuk gaat het nooit worden. Een zonneboiler met een elektrisch element is een waanzinnig goede investering. Als wij van het gas af zouden moeten dan verdienen wij de zonneboiler ineens bijna binnen 10 jaar terug. Wij hebben om en nabij de 4000 euro betaald voor onze installatie met 395 euro per jaar besparing is dat dus 10 jaar en een beetje TvT. Met een iets hogere temperatuur in de boiler valt die binnen de 10 jaar.

Daarbij; Elke dag douchen, en dus elke dag warm water gebruiken, gaat enorm prijzig worden. Er zijn zelfs vast mensen die zich 2 keer of vaker douchen per dag. Die gaan absoluut de hoofdprijs betalen.

 

 

 

 

15 Reacties

 1. Floris

  Mijn ervaring (15 jaar zonneboiler) is dat de dekkingsgraad ongeveer 50% is. De rest doet de cv. Dat deel kan je toch vervangen door een warmtepompboiler ?
  Verder is in de zomer regelmatig het voorraadvat op max temperatuur terwijl de zon lekker schijnt. Dat is zonde. Als ik op vakantie ben is dat helemaal erg. Dat deel zou bij het gebruik van zonnepanelen worden benut.
  Maar….. Als salderen wordt afgeschaft, wordt het plaatje heel anders.

 2. Martin Kleinman

  Mijn zonneboiler is groter ( 300 liter / 48 vacuumbuizen ). Ik heb de cijfers van 2018 gepakt en gekeken hoeveel het boilervat opgewarmd moet worden van de hoogste temperatuur behaald naar 45 graden.

  En daar kwam dus dit getal uit 🙂

 3. Alexander

  Zelf heb ik (nog) geen zonneboiler omdat ik nog een goede gasgestookte CV heb. Zit al wel jaren te denken aan, maar ben er nog niet uit:
  a. de energie inhoud van gas is ongeveer 1 kubieke meter gas hetzelfde als 10 kWh electriciteit
  b. gas kost momenteel ca 64ct bruto en electriciteit ca 23 ct/kWh
  c. financieel is het “leuker” om gas te verstoken om water te verwarmen en de stroom anders te gebruiken (auto-opladen of terugleveren)

  Het grote voordeel zie ik wel van electrisch verwarmen: je kunt het beter regelen en besturen, bijvoorbeeld als peakshaving
  Maar verder?

 4. Ronny Ridders

  I.p.v. een elektrisch element is het ook mogelijk een warmtepomp te installeren en te koppelen met je zonneboiler
  Momenteel erg lucratief omdat het meer subsidie opbrengt dan dat het apparaat kost ( zonneboilermagazijn.nl Warmtepomp 2,5 kW PCWU KA09781)

 5. Marian

  Als je dakruimte beperkt is en je legt er liever zonnepanelen op, is een warmtepompboiler een efficiënt en betaalbaar alternatief. Sommige typen kosten met meer dan 1000 euro subsidie nog maar een paar honderd euro excl. installatie. Op binnenlucht (ventilatie) of buitenlucht, het hele jaar door kun je eindeloos warmte aan lucht onttrekken voor minder dan 1000 kWh per jaar.

 6. Klaas

  Klopt die vergelijking wel, dit is toch afhankelijk van je verbruik?
  Bij het elektrisch verwarmen van het boilervat ga je uit van iedere dag 150 liter verwarmen vanaf 12 graden? Dat zou betekenen dat je iedere dag 150 liter uit de boiler haalt.
  Bij de zonneboiler kijk je naar je eigen verbruik in 2018. Daarbij zul je waarschijnlijk niet 365x 150 liter water uit je boiler verbruikt hebben…

 7. Marius

  Beste Martin, gelet op jouw verhaal bedoel je dan bijvoorbeeld ook, dat als je nu opnieuw zou moeten kiezen een zelfde zonneboiler zou nemen, maar nu met een elektrisch element er aan toegevoegd? En zo ja, hoe groot zou dan het vat nu moeten zijn om de CV-ketel helemaal vaarwel te zeggen (en dan mét en zonder warmtepomp)? Ik noem mét en zonder warmtepomp, omdat ik de indruk heb, dat er nu té vaak alleen voor een warmtepomp wordt gekozen en dat deze optie (een zonneboiler met elektrisch element) zelden meegenomen wordt in het besluitvormingsproces (natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden zoals, ligging, dak etc.). Hartelijk dank alvast.

 8. Ron

  Een warmtepompboiler en panelen een prima combinatie hier staat nu een jaar een Atlantic 200 liter voor 2 personen verbruik 580 Kwh voor 38,26m3 warm water.

 9. N.c

  Wij hebben met 7 personen (wv. 5 pubers)een oude zonneboiler 200 l en (+25jaar)daarachter sinds 2 jaar een 300 l warmtepompboiler. Gebruik ong. 1000 kwu perjaar. Temperatuur 55 graden. 1x pw opwarmen naar 70 ivm samonella.
  De zonneboiler is aangesloten op de koudwater ingang van de warmtepompboiler.Geen gas meer nodig. scheelt 330 m3 gas +vastrecht per jaar

 10. Ron

  @ N.c Geen problemen met stagnatie van je zonneboiler? BTW Salmonella kan dat Legionella zijn?

 11. Jan

  Wij hebben een doorstroom waterverwarmer op krachtstroom. Verbruikt maximaal 3×3300 Watt. Omgerekend 0,20 Euro per 6 minuten douchen. Daar kun je lekker zuinig mee douchen. Geen stilstand verliezen van een boiler, geen gevaar voor Legionella. Geen ruimtebeslag voor een giga boiler. Erg klein apparaat (schoenendoos formaat) voor zo’n 300 euro ben je klaar.
  Geen mogelijkheid (gelukkig) om een bad te laten vollopen. 0,00 Euro kosten als je een paar weken op vakantie bent. De hoofdprijs voor twee personen die elke dag op deze manier douchen wordt dan 146 Euro per jaar.

 12. Harry

  Even voor de piekeraars. Wat je niet moet vergeten is dat een warmtepompboiler lucht uit de woning zuigt (m3 per uur staat wel in de beschrijving) en afgekoelt naar buiten blaast. En wie warmt de lucht in de woning op?

 13. Ron

  @ Harry dat hangt van het type WPB af, mijn Atlantic haalt het netjes van buiten en mag gebruik maken van de ventilatie lucht.

  https://imgur.com/Cuf1yQu
  https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=24027&sid=56505

 14. Ron

  @ Harry ??? misschien je warmtepomp met cop van 5,5

 15. N.c

  Harry,
  Wij verwarmen ons huis met en speksteenkachel. De warmtpompboiler draait meestal als er een paar mensen gedouched(meestal maar 1 of 2 keer perdag op dagstroom)hebben dus voert de vochtige lucht af.We stoken dankzij triple glas en goede isolatie niet echt veel.Wij hebben geen last van de afzuiging door de wp boiler.(samonella moet iid legionella zijn)In de zomer wordt er trouwens veel meer gedouched dan in de winter, maar dat is geen probleem door de zonneboiler. De wpboiler draait dan veel minder.

Geen reacties toegestaan.