Thermostaat vervangen

Vanochtend werd ik wakker en merkte ik dat het fris was in de woonkamer. Bij het openen van mijn intranet zag ik dat het inderdaad onder de 19 graden was en dat de warmtepomp draaide. Het was dan ook aardig fris bij ons buiten met slechts 5 graden. Je zou dan verwachten dat de thermostaat daar rekening mee houd en een hogere aanvoertemperatuur wil.

Nou nee dus. Onze touch thermostaat vroeg weer vrolijk 28 graden van de warmtepomp en het was echt pendelmania afgelopen nacht.

Hier de grafiek van het opgenomen vermogen van vandaag.

Vanaf iets voor 04:00 tot 9:30 heeft de warmtepomp continu gedraaid en lopen pendelen. En dat samen met het feit dat het dus fris was in de woonkamer was voor mij de druppel. Ik ben naar warmteservice gereden en ik heb een Remeha eTwist thermostaat gehaald en deze na de lunch geïnstalleerd.

De installatie was een eitje. ELGA uit, beide thermostaten er af, backplate monteren, beide draden vast schroeven, thermostaat er in klikken en starten maar! Als ik moet gokken nog geen 10 minuten werk.

eTwist

Ik was wat huiverig om deze thermostaat te kopen. De reviews zijn niet mals. Wat mij over de spreekwoordelijke streep trok was een webinar van Remeha. Hierin werd gemeld dat de ACE en de eTwist thermostaat elkaars settings synchroniseren. Dus het is dan niet mogelijk dat de ACE een andere setting heeft terwijl de thermostaat wat anders wil. Dan krijg je spreekwoordelijk twee kapiteins op 1 schip die elkaar tegen kunnen werken.

Het instellen was redelijk eenvoudig. De draaiknop gaat inderdaad stroever dan ik zelf zou willen en de interface voelt af en toe tegendraads. Waar mijn gevoel bijvoorbeeld zegt om voor een menuitem naar links te draaien moet je dan naar rechts draaien. Dat was vooral met het invullen van het WIFI wachtwoord een dingetje.

Het koppelen van de eTwist app op mijn telefoon was ook geen probleem en daarna werkte het eigenlijk meteen. Vanuit de App kan je trouwens sommige parameters weer makkelijker instellen dan andere. Het aanpassen van de stooklijn is bijvoorbeeld een eitje. En in de app zie ik instellingen die ik nog niet had gevonden in de ACE zelf.

Deze twee had ik bijvoorbeeld in de ACE zelf nog niet gezien 🙂

 

 
Ik moest vanavond nog 1 dingetje echt aanpassen. De thermostaat is aardig enthousiast wat betreft gemeten temperatuur. Volgens de thermostaat was het maar liefst 20,6 graden in de woonkamer. Alleen meette ik zelf amper 19.5 graden en ook de Netatmo meette 19.5 graden. Dus een afwijking van 1.1 graad.

Het gekke is dan weer dat je die instelling dan weer niet in de app kan aanpassen. Dat moet echt op de thermostaat zelf gedaan worden.

Ik maakte daarna nog een foutje omdat ik ook dacht het koelen op de thermostaat uit te zetten. Foutje; Ik zette dus verwarmen uit, aangezien koelen al in de ACE zelf is geblokkeerd is dit niet te zien in de thermostaat. De handleiding is hier niet heel erg duidelijk over.

Als test de thermostaat daarna op 20.5 graden gezet en het is nu echt aangenaam in de woning. En de grafiek van het opgenomen vermogen laat zien dat na een grote piek de ELGA nu rustig zijn werk aan het doen is.

Al met al tevreden maar wel bijna 200 euro armer.

CV ketel

En dan de thermostaat van de CV ketel, die oude Celcia 20 thermostaat die al 14 jaar aan de muur hing? Die is volledig gesneuveld. Ik wilde de kamerthermostaat bij de CV ketel ophangen omdat ik dacht dat de thermostaat nodig zou zijn voor warm tapwater. Maar wat blijkt? De ketel werkt ook prima voor SWW zonder dat er een thermostaat is aangesloten.