Toch een airco? (1)

De afgelopen dagen, en een paar slapeloze nachten verder, zitten we toch weer serieus te kijken naar twee L/L warmtepompen cq een airco. Intussen hebben we twee offertes binnen en is een derde prijsindicatie onderweg.

Wij willen graag de woonkamer kunnen koelen en onze slaapkamer. Lekker in de woonkamer kunnen zitten overdag en ’s avonds zonder dat je het zweet continu uit breekt als je uberhaupt al denkt om op te staan om naar de keuken te gaan om nog maar te zwijgen om normaal te kunnen slapen zonder dat je midden in de nacht wakker wordt en je bed uit drijft.

Alleen; Dan zijn er een paar keuzes te maken. En die zijn niet makkelijk.

Capaciteit

Allereerst de capaciteit. De woonkamer heeft een inhoud van 100m3 en onze slaapkamer om en nabij de 40m3. De woonkamer heeft een pui op het zuiden en de slaapkamer ook. Beide zijn echter enorm na-geisoleerd en hebben bijvoorbeeld HR++ beglazing.

Koelen is belangrijk maar verwarmen ook. Een tweetal L/L warmtepompen zouden perfect zijn in het plan om van het aardgas af te stappen! Trekt de ELGA het niet dan doen we boven de L/L warmtepomp aan, die verwarmd de bovenverdieping waardoor de ELGA zich op beneden kan concentreren.

Maar dan. Kiezen we voor een 3.5kW unit voor beneden dan komen we altijd warmte te kort wanneer die het in zijn eentje warm moet krijgen. Immers bij koude temperaturen gaat de capaciteit naar beneden en de ELGA heeft voor het hele huis met 5kW niet genoeg. Maar als argument daar weer tegen: We hebben vloerverwarming en die wil ik toch echt wel blijven gebruiken; Dus de ELGA of een andere L/W of W/W warmtepomp zal er altijd blijven!

Dus: 3.5kW beneden of toch 5kW of toch zelfs 7kW?

En boven? 2.5kW? 3.5kW?

Op dit moment neig ik heel erg naar 3.5kW beneden en 2.5kW boven. Dat moet volgens mij meer dan genoeg zijn om te koelen.

Locatie/Locatie/Locatie

En dan de plaatsing?

De unit voor de woonkamer wilden we eerst achter het huis hebben. Maar nu er ook units zijn die enorm stil zijn waarom eigenlijk niet aan de voorkant? En de voorkant heeft nog een enorm voordeel. Ik kan via de gang en het verlaagde plafond naar binnen en dan meteen links naar de woonkamer. De slaapkamer zit daar weer pal boven en de meterkast is via dat verlaagde plafond ook bereikbaar. Dus een extra groep plaatsen is ook ineens een eitje.

Maar dan. Hoe en waar moeten de leidingen en de binnenunits komen? En daar ben ik enorm benieuwd naar jullie input.

Foto’s van het idee nu:

Hier zou de buitenunit prima kunnen. Eventueel op de grond of op een beugel tegen de muur. Dat laatste moet ik wel overleggen met de buurman uiteraard. Aan de andere kant is plaatsing op de grond ook geen probleem denk ik.

De leiding ( in een goot ) zou dan langs de afwateringspijp naar boven kunnen en dan bij de betonlatei haaks richting de voordeur kunnen.

Ik heb hier de goot ingetekend over de blauwe betimmering, iets omhoog over de betonlatei is veel mooier en strakker denk ik. Vanaf de buitenlamp tot en met het einde van de deur zou het gat naar binnen geboord kunnen worden. Aan de binnenkant zit overal een verlaagd plafond namelijk.

Eenmaal binnen is het een eitje om in de woonkamer te komen.

Slaapkamer

En nu wordt het lastig. Welke route naar de slaapkamer is het handigst?

Deze weg buiten om? Via de latei haaks naar boven en dan bij de groene plek naar binnen boren.

Of:

Dezelfde weg naar binnen naar de woonkamer en meteen rechts van de unit, en net voor de gordijnen, een gat naar boven naar de slaapkamer boren. In de slaapkamer komen we dan achter de gordijnen uit en vanuit daar kan met een goot de weg naar de binnenunit gemaakt worden.

Of deze route? De binnenunit in de woonkamer recht boven de schuifpui, het leidingwerk strak boven langs. Het gat naar de slaapkamer blijft dan hetzelfde.

Bij deze route heb ik nog de mogelijkheid om een koofje te maken en de gordijnroede dus iets te verlagen, dan is die volledig weg gewerkt.

Dus:

  • Welke capaciteit?
  • Binnendoor of buitenom naar de slaapkamer?
  • De binnenunit in de woonkamer boven de televisie of boven de schuifpui?

Wat vinden jullie?

1 Reactie

  1. Energiepionier

    Met een unit van 3,5 kW op de overloop en de ELGA met vloerkoeling is het hier 23 graden in het hele huis. Ik zou dus beginnen met een unit boven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.