Trinity is niet meer, leve Tank!

Wat betekent deze cryptische titel nou?

Onze oude server, Trinity, is niet meer. Alle taken zijn definitief over gedragen aan de nieuwe server genaamd Tank. En voor wie het nog niet door had; Onze servers worden al jaren vernoemd naar personages uit de film “The Matrix”. Zo hebben wij de afgelopen jaren servers gehad met de namen, Neo (2x), Trinity (3x), Morpheus, Apoc ( onze oude NAS ) en dus nu Tank, de broer van Dozer.

Het afgelopen weekend ben ik druk bezig geweest om de loggers van de zonnepanelen over te hevelen en dat lukte zonder al te grote problemen. Zelfs de oude OK4E logger werkt nog steeds prima onder Windows 10. Intussen is het ook gelukt om Plugwise Source over te zetten en alles wat in mijn Oracle database draait over te zetten. Als laatste heb ik alle backup taken overgezet zoals bijvoorbeeld het elke nacht draaien van een complete database backup.

Toen dat allemaal over was gezet en goed draaide bleef er niets meer over waarvoor de oude server Trinity nodig was en volgde dus het moment om de machine officieel uit te zetten.

Een aantal zaken vielen wel op.

jSunnyreports

Het overzetten van jSunnyreports bleek een probleem. Ik heb JSR zo gebouwd dat de cachefiles uitwisselbaar moeten zijn tussen systemen. Dat werkte helaas niet. Bij het overzetten en het opstarten begon JSR meteen een volledige load te doen.

Ik dacht eerst dat dit lag aan een gewijzigde Java versie. Ik heb die versie daarom ook op mijn eigen laptop geinstalleerd en JSR laten draaien, daarna de cachefiles overgezet naar de server en je raad het al. JSR begon weer een volledige load te doen. Ik heb nog steeds geen idee waarom.

Zonneboiler logger

Die logger zit aan een RS485/USB converter. Na het plaatsen van de kabel kreeg ik een gekke melding in de device manager dat de converter niet meer wordt ondersteund in Windows 10. Gelukkig vond ik een workaround en werken de oude Windows 7 drivers ook prima onder WIndows 10.

OK4E software

Dit is wel een dingetje. De software werkt wel goed en stabiel maar zorgt wel er voor dat de processor niet in een lagere energiestand kan werken. De OK4E software belast de processor continu voor 5 a 10%. Dit zorgt voor 5W meer verbruik van de server. Op jaarbasis is dit 44kWh, en dat wekt dat zonnepaneeltje ook ongeveer op in een jaar.

Ik ben al aan het broeden hoe ik dat kan oplossen.

Het verbruik

Met de OK4E software doet de server 15W idle, als ik dit pakket uit zet gaat de server naar 10W idle. Daarmee verbruikt de server net zo veel als de oude server Trinity toen ik deze net aanschafte alleen heeft deze server veel meer processorpower en opslag tot zijn beschikking.

Ik en voorlopig best tevreden over hoe dit alles nu draait. Alleen nu nog een oplossing vinden voor het OK4E probleem.