Tweaken aan de installatie

De afgelopen dagen ben ik druk aan het tweaken geweest aan de CV installatie. Ik heb denk ik het belangrijkste punt gevonden in het CV-systeem. Het inregelventiel van de vloerverwarming speelt volgens mij een cruciale rol.

Waarom

Vorig jaar deed de ELGA het erg goed, alleen bleven de temperaturen relatief laag. De ELGA vond het bij 30 tot 35 graden aanvoertemperatuur wel best en regelde daar dan ook op terug. Ik zag vaak dat de ELGA tussen de 800 en 900W verbruiken terwijl de ELGA harder kan.

Omdat wij boven nog radiatoren hebben moet de aanvoertemperatuur hoger zijn dan die 30 tot 35 graden. Dan maar ten koste van wat rendement. En als het boilervat open blijft dan is 40 graden in de boiler leuker dan 30 graden in de boiler. Des te hoger de boiler des te meer lol hebben we er van met douchen, wassen en de vaat draaien.

3/4e open

03-11

Dit is de grafiek van 3/11/2015. Belangrijkste constateringen:

  • Temperatuurverschil tussen vloer en aanvoertemperatuur is nagenoeg stabiel
  • Temperatuurverschil tussen die twee is ongeveer 6,5 graden
  • Temperatuurverschil tussen aanvoer/retour van de ELGA is 3,8 graden en loopt iets af.
  • In een uur tijd, 9:05 tot 10:05 loopt de aanvoer op tot bijna 34 graden.

Wat gebeurd er nu als ik hem verder dicht draai?

1/3e open

Dus de verdeler voor het overgrote deel dicht. Wat doet de ELGA nu? De omstandigheden buiten waren ongeveer gelijk. Beide dagen zijn daardoor te vergelijken.

04-11

Dit is de grafiek van 4/11/2015. Belangrijkste constateringen:

  • Temperatuurverschil tussen vloer en aanvoertemperatuur loopt steeds verder op
  • Temperatuurverschil tussen aanvoer/retour van de ELGA is ongeveer 4 graden
  • In een uur tijd, 9:05 tot 9:50 loopt de aanvoer op tot bijna 37 graden.

Verschillen

De aanvoer van de ELGA loopt sneller op. De vloertemperatuur stabiliseert niet doordat deze minder water krijgt. Opvallend is wel dat de kamer sneller op temperatuur komt met deze instelling.

Optimaliseren

Volgens mij heb ik met de instelschroef van de vloerverdeler de troef in handen. Alleen kan ik nu op twee punten gaan inregelen.

  1. Aanvoertemperatuur op 40 graden optimaliseren
  2. Aanvoertemperatuur hoger dan 43 graden optimaliseren

Optie 1

In dit geval probeer ik de aanvoertemperatuur op 40 graden te houden, op dat moment moet dus het afgiftevermogen in huis gelijk zijn aan het vermogen wat de ELGA toevoegt. Dit lijkt me aardig lastig voor elkaar te krijgen.

Optie 2

Deze optie is eenvoudiger; Zolang het afgiftevermogen van mijn systeem in huis kleiner is dan het vermogen wat de ELGA toevoegt dan blijft de ELGA de aanvoertemperatuur verhogen. Komt de retourtemperatuur zo rond de 38/39 graden uit dan gaat de ELGA terug moduleren. Dit is een stuk makkelijker om voor elkaar te krijgen.

Hier ga ik de installatie voorlopig op proberen in te regelen.