Van het gas af #311, tapwateropties

Ik blijf druk bezig met project gasloos. Een van de redenen waarom het zo lang duurt is omdat ik het goed wil doen. De afgelopen 14 jaar hebben wij veel geïnvesteerd in huis en sommige dingen zijn gewoon net niet. We zitten nog met een restverbruik van 75m3 die nu duur uitpakt. Als we overnieuw waren begonnen hadden we dingen waarschijnlijk iets anders aangepakt. Ik wil het dus nu in 1x goed doen zodat het goed werkt, blijft werken, bijna geen onderhoud behoeft en vooral idioot simpel is; KiSS (Keep it Simple and Stupid ).

En omdat er ook een thuisaccu komt speelt dat ook mee op de achtergrond samen met het mogelijk slim gebruiken van overschot van zonnestroom. En dan komt daar dan ook nog eens bovenop dat het misschien verstandig is om de zonneboiler van het dak af te halen en daar ook zonnepanelen neer te leggen, samen met de accu en slim gebruik van overschot aan zonnestroom in warm tapwater. Hoe ga ik dat allemaal simuleren met mijn enorme bak aan data om de juiste keuze te maken en lukt dit allemaal misschien op onze huidige installatie van 1x35A? Snapt u waarom ik daar hoofdpijn van krijg over de vele mogelijkheden?

Welke keuzes zijn er volgens mij:

 1. Warmtepompboiler
 2. Boiler op elektriciteit ( water of met faseovergang/zout oplossing )
 3. ELGA ACE als bron

Om meteen met de laatste te beginnen

ELGA ACE

Maar een ELGA ACE kan toch geen warm tapwater maken? Dat kan hij indirect wel en zelfs officieel volgens de handleiding en met slechts het aanpassen van 2 parameters. De ELGA heeft de mogelijkheid om het verwarmingscircuit te oververhitten wanneer er voldoende zonnestroom beschikbaar is. Dit wordt geregeld door 1 parameter voor 1 van de beide blokkerende ingangen. Daarna kan je met parameter HP091 bepalen met hoeveel graden het verwarmingscircuit mag worden oververhit, tot maximaal 55 graden aan toe.

Met een simpele schakeling kan de blokkerende ingang worden gesloten (AAN) of weer open worden gezet (UIT). En zo kan je dus de ELGA vertellen dat hij harder moet werken om het verwarmingscircuit verder op te stoken. Dat is deel 1 van het verhaal. Het andere deel is om ervoor te zorgen dat de warmte alleen in het boilervat komt.

En dat kan met een simpele zoneregeling zoals die van Honeywell met het Evohome systeem. Kwestie van goed instellen. Bij het opwarmen van de boiler doe alle radiatoren dicht inclusief de vloerverwarming en zet die klep open, boilervat vraagt. En wanneer boilervat warm genoeg is doe die klep weer dicht, zet de rest weer open en doe blokkerende ingang weer open.  Dit zou dus zelfs met mijn bestaande boilervat kunnen.

Kosten

 • Paar euro voor een ESP32 met WIFI voor het ontvangen van commando’s en het aansturen van de ELGA
 • 1200,- euro voor Honeywell Evohome, exclusief installatie

Afwegingen

 • Complexiteit: HOOG!
 • KiSS principe: vanwege zelfbouw niet eenvoudig

Het is houtjetouwtjebouw, het zal prima werken maar wat als een ESP vastloopt en ik niet thuis ben, of erger? En nog een praktisch probleem is dat ik niet 100% zeker weet of bij vrieskou we het huis warm kunnen houden en warm tapwater kunnen maken. Het zou nogal lullig zijn als we straks in de kou zitten omdat de warmtepomp het boilervat moet opwarmen. En dan is het weer een net niet oplossing.

Boiler op elektriciteit

Dit zou op meerdere manieren kunnen:

Kosten

 1. Elektrisch element in huidige zonneboiler, kosten nog geen 250,-
 2. Simpele elektrische boiler, kosten paar honderd euro
 3. PCM boiler van bijvoorbeeld Flamco, kosten 3000,- euro

Deze optie hoeft geen uitleg denk ik, dit is ontzettend eenvoudig en werkt zolang er elektriciteit is. De PCM boiler is dan wel een dure optie maar heeft als enorme voordeel dat deze erg compact is en nagenoeg onderhoudsvrij.

Afwegingen

 • Complexiteit: Laag
 • KiSS principe: wordt aan voldaan

Nadeel lijkt mij overduidelijk, dit is COP=1 verwarmen en dat kan dus een stuk efficiënter.

Warmtepompboiler

Deze optie is iets complexer dan een gewone boiler, er zullen ergens doorvoeren worden gemaakt om lucht van buiten te kunnen halen.

Kosten

Beetje afhankelijk van de grootte van de boiler en het merk zit je ergens tussen de 2400 en 3000,- euro en dan gaat er nog wat subsidie vanaf.

Afwegingen

 • Complexiteit: Middel ( De installatie en mogelijk onderhoud )
 • KiSS principe:wordt aan voldaan

Warmtepompboiler is stukken efficienter en zuiniger dan een gewone boiler alleen is het systeem iets complexer. En dan het belangrijkste probleem; Een warmtepompboiler maakt geluid en staat binnen. Op de plek waar de boiler moet komen is het kantoor waar ik een paar dagen per week werk. En dan is de vraag ga ik daar last van hebben?

Ik ga binnenkort bij de bekende Eric-PVT, thanks Eric, luisteren hoeveel geluid zijn warmtepompboiler maakt. Hoe erg is het? Kan er een kast om heen als het te erg is?

Wordt wederom vervolgd.

 

 

 

 

 

 

10 Reacties

 1. Jeroen

  Ik weet niet hoe ver de Elga van het boilervat staat, maar kan het niet makkelijker met een 3 wegklep en nieuwe leidingen naar en van de boiler toe vanaf de Elga? Dan heb je geen Evohome nodig nl. Verwarmingsvermogen (zeker met Airco!( lijkt me voldoende om ook als het vriest niet in de kou komen te zitten als de Elga warm water maakt. En je kan als backup nog een element in de boiler zetten.
  Je hebt me in ieder geval geïnspireerd om die opstelling te gaan onderzoeken, ik kan hier een boilervat naast de Elga plaatsen. Ik had in ieder geval geen idee dat het zo eenvoudig was om de Elga op de turbo te zetten..

 2. Vierkantje

  Waarom geen driewegklep aangestuurd met een ESP32 gebruiken? Die kan dan schakelen op je boiler of je verwarming systeem. Dat is KISS lijkt mij.

 3. Barry

  Optie Huwalex? (WP voor boiler opwarmen: geschikt om bestaande zonneboiler te ondersteunen)
  nb. met ISDE subsidie 🙂

 4. Joram

  Wat een gepuzzel he. Mbt keuzes uit het verleden had ik toen liever iets zwaardere WP gehad. Dan had ik nu alleen nog maar het WW hoeven te regelen. De Elga/Toshiba schiet net te kort hier. Ben ook benieuwd naar het geluid van de WP boiler. Die zou je ook met kleppen kunnen doen, dat de koude lucht naar binnen wordt geblazen!?

 5. Patrick

  Ben benieuwd naar je keuze. Mijn voorkeur gaat uit naar een aparte warmtepompboiler omdat je daarmee ook het single point of failure voorkomt. Als de Elga stuk gaat heb je ook geen warm water meer. Een gewone boiler lijkt mij ’s zomers met zonnepanelen prima, maar in de winter een stuk minder, waarbij ik er vanuit ga dat salderen eraf gaat of je een energie leverancier met variabele tarieven per uur krijgt.

 6. eric-wpb

  eric pvt heeft de qsolar gedumpt en het gas ook, na 18 jaar, en kocht een tesy wpb, met solar spiraal, en elektrische hot top. de cijfers zijn weer indrukwekkend sinds februari, maar dat was de zonneboiler, de wp doet nog niets, maar er lopen al wat bevindingen die ik deel met martin.

  ik noem er eentje, ik zuig aan bij de nok van het dak en heb donkere pannen, serieuze cop verhoger…. die warme flow

  het is weer leuk uitvinden en zal eens kijken of ik weer een site met stats in de lucht kan zetten.

 7. Joram

  @eric-wpb Hoe bedoel je in de nok. Zuig je van buiten aan? Of heb je een buis naar boven in de nok binnen op zolder?

 8. Frank

  Ga je dat allemaal voor elkaar krijgen met een Electra aansluiting van 35A. Mij lijkt dat je snel naar een zwaardere aansluiting moet gaan. Voor een laadpaal is het ook geloof ik beter om een kracht aansluiting te nemen. Ik las van de week dat bij een lage laad snelheid van je auto het energieverlies kan oplopen tot 30%. Ook voor een inductiekookplaat is een kracht aansluiting gewenst.

 9. eric-wpb

  gewoon daar waar in holland alle gaspijpen vlak naast de schoorsteen staan, lekker warm aanzuigplekje is dat. het verbaast me enorm dat ik dit moet zeggen en verduidelijken. vele installatie adviezen zeggen gat boren in buitenmuur.

  het is daar 10 maanden van het jaar serieus warmer dan binnen, ik heb donkere sneldekkers. het is nu buiten 11c, aanzuiglicht is 34c in de zon.

 10. eric-wpb

  @martin post anders even een foto van de eenvoud van mijn installatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.