Van het gas af, niet voor de TvT?

Om mijn gedachten te ordenen heb ik in Excel geprobeerd om een lijst te maken met mogelijkheden om wat het gas af te komen. Van elke mogelijkheid heb ik de prijs heel ruw bepaald, de besparing en dus de TvT van die optie.

Als voorbeeld. Deze week schreef ik over van het gas af door de zonneboiler te schrappen, extra PV te nemen, elektrisch bij te verwarmen, elektrisch te koken en een WPB. Dat zou om en nabij de 4750,- euro gaan kosten. Ons maandbedrag zou omlaag gaan met 30 euro waardoor de terugverdientijd op ruim 13 jaar komt te liggen. *AUW*.

Dat heb ik nu snel doorgerekend voor 3 scenario’s en daar word ik niet heel vrolijk van. Met bijvoorbeeld een WPB met priosturing met de zonneboiler, elektrisch koken en een elektrisch element voor naverwarming kom ik uit op ongeveer 1750 euro. Echter ons maandbedrag gaat omlaag van 75 naar 70 euro, want zovee gaat de energierekening niet naar beneden, en de terugverdientijd wordt 29 jaar.

Eigenlijk lijkt 1 scenario nog het meest gunstig. Namelijk het huis dermate nog na-isoleren dat de CV naverwarming, elektrisch, niet meer hoeft, daarbij wel een prioregeling op de WPB met de zonneboiler en elektrisch koken. Die hele operatie zou 1250 euro gaan kosten ( Isolatie en verbouwingskosten NIET meegerekend trouwens ) en zou binnen 7 jaar terug verdiend zijn.

De sheet trouwens:

Prijzen heel ruw en indicatief. Zonneboiler weg halen of aanpassen als aanname 500 euro. Elektrische CV 500 euro inclusief montage, WPB 500 euro na aftrek subsidie. Een simpele inductieplaat voor 250 euro, etc etc. Zou allemaal wat goedkoper kunnen maar het gaat even om het plaatje.

Wat kritiekpunten voor mij zelf:

 • Aanpassing meterkast niet mee gerekend ( moet bij elk scenario! ) ( inclusief nieuwe meter )
 • Aanpassing elektriciteit uberhaupt in huis is niet mee gerekend.
 • Nieuwe pannenset niet mee gerekend
 • Isolatiekosten niet mee gerekend

En zo zijn er vast nog wel een paar op/aanmerkingen.

Wordt vervolgd!

 

 

2 Reacties

 1. Hans Geul

  Je houdt bij de berekening van de TvT geen rekening met de jaarlijkse gasprijsverhoging.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  @Hans,

  Klopt, ik houd geen rekening met de stijging of daling van energieprijzen. Ook trouwens niet van de mogelijke gevolgen wanneer de salderingsregels worden afgeschaft.

  Het grote probleem is dat al die zaken niet te voorspellen zijn en daarom houd ik er ook geen rekening mee.

Geen reacties toegestaan.