Van het gas af revisited

Update 11-01-2020

Ik heb er al veel vaker over geschreven, wat zouden wij kunnen doen in huis om van het gas af te kunnen. En daarbij ook meteen vermeld, zonder al te grote (des)investeringen te doen. Ik heb weer een paar interessante zaken gevonden die het voor ons makkelijker zouden kunnen maken. En om meteen met de deur in huis te vallen; Twee van de vier uitdagingen om gasloos te gaan zijn denk ik opgelost.

Wat zijn die uitdagingen dan :).

 1. Koken
 2. Het huis warm
 3. Warm tapwater
 4. Waar moet die energie dan vandaan komen.

Zie ook

Dit is een langer lopende reeks aan berichten. Zie ook daarom:

Koken

Dat was al nooit een probleem, inductiekookplaat, 2x16A vanaf de meterkast in een speciale groep naar de keuken, en klaar. Oh ja en een nieuwe pannenset uiteraard en daarna deels opnieuw leren koken.

Het huis warm

Onze ELGA komt net te kort met zijn 5.1kW verwarmingsvermogen. Mijn inschatting is dat wij 2kW aan verwarmingsvermogen te kort komen. Daar vond ik deze oplossing voor.

CV doorstromer

Een simpele CV doorstroomverwarmer, verkrijgbaar van 1 tot zelfs 10kW aan toe.

Onze ELGA is er zelfs op voorbereid. Er zit een aan/uit aansturing op voor het aansturen van de CV ketel. Dus de ELGA weet al wanneer hij het niet trekt en heeft er een schakeling voor. Als ik daarmee een relais kan schakelen die deze CV doorstroomverwarmer ( leuk woord voor galgje trouwens ) aan of uit schakelt dan kan ik op die momenten extra verwarmingsvermogen bij schakelen.

Wederom een extra stroomgroep plaatsen, bij de ELGA deze groep beschikbaar maken voor de doorstroomverwarmer en dan de doorstroomverwarmer NA de ELGA plaatsen. Dan doet de ELGA het eerste werk en de doorstroomverwarmer doet dan een extra duit in het zakje en zorgt voor net een hogere aanvoertemperatuur. ( Die ik zelfs zou kunnen berekenen, maar dat terzijde 🙂 ).

Balansventilatie

Deze hoort ook op de kaart. Balansventilatie is bij ons mogelijk zonder hele extreme aanpassingen. Het blijft wel heel veel werk. Kort samengevat:

 • Keukenafzuiging moet anders, makkelijkste is een recirculatiekap
 • Dat afzuigpunt veranderen naar een andere plek
 • Alle koven open ( makkelijk ) leidingen vervangen voor nieuwe ( ivm 40 jaar troep )
 • Twee keer een extra gat in beton boren om doorvoer te vergroten
 • Verlaagd plafond op overloop waar de leidingen in weggewerkt kunnen worden naar de slaapkamers.

Hiervoor moet de CV ketel er wel uit, anders heb ik geen plek voor de WTW unit.

Warm tapwater

Hoofdpijndossier nummer 1.

Hoe kan ik zorgen voor voldoende warm tapwater, lees warm kunnen douchen? In de zomer absoluut geen probleem met onze zonneboiler, maar in de winter wanneer de zonneboiler nauwelijks wat doet?

En de vraag is uiteraard hoeveel warm tapwater wij nu echt nodig hebben!

Dit zijn de zaken waar ik naar aan het kijken ben.

 1. Een warmwater doorstroomverwarmer
 2. Warmtepompboiler
 3. Simpele elektrische boiler
 4. Zonneboilersysteem aanpassen ( in wat voor vorm dan ook ).

Doorstroomverwarmer

Bijvoorbeeld deze: https://www.econo.nl/model-cex-u-11-135-kw. Heel simpel, werkt altijd, alleen, heeft een 3-fase aansluiting nodig.

Warmtepompboiler

Leuk, interessant, en we winnen warmte terug en stoppen dat in een boiler. Alleen boiler leeg = een koude douche! En ze zijn DUUUR!

Elektrische boiler

Simpel, werkt prima, alleen wederom, boiler leeg = koude douche.

Zonneboiler aanpassen

Eventueel warmte-element in ons 300liter vat, of een 2e boiler in serie met een prioregeling, maar wederom net zoals alle boileropties, boiler koud = koud douchen.

De mogelijkheid om met een prio-regeling te gaan werken vind ik sowieso interessant trouwens. Als ons 300 liter vat half februari van 22 naar 35 graden op kan warmen, dan zou een 150 liter boiler dus van 22 naar 48 graden op kunnen warmen.

Daar ben ik nog druk mee bezig om ook cijfermatig de extra besparing te kunnen bepalen, daarover later meer.

Elektrische aansluiting

En dan de grootste uitdaging. Willen wij van het gas af dan zie ik dat niet gebeuren op onze 1x35A aansluiting. Op 35A kan maximaal 8kW uit het net worden gehaald, misschien iets meer maar het moet niet te gek worden.

Realistisch scenario: Gesteld het is een dag in december, het is rond het vriespunt buiten en wij komen net terug van een dagje klussen op de tuin, meestal zo rond dat het donker wordt. We hebben het koud en een van ons stapt onder de douche om op te warmen terwijl de andere wil beginnen met het avondeten.

Het is koud, dus de ELGA draait ( 1kW ), die krijgt het huis niet warm waardoor ook de doorstroomverwarmer werkt, ( 2kW ). Kevin zit thuis achter zijn computer, er staan wat lampen aan, lees het normale verbruik ( 400W ). Omdat er iemand onder de douche staat begint het elektrische element in de boiler ook te werken ( 3kW ).

Op dat moment wordt er al dus 2+3+1+0,4 = 6,4kW verbruikt. Dan blijft er nog maar 1.6kW over.

Dan doet de ander magnetron aan en de inductiekookplaat omdat er ook eten moet worden gemaakt. Een magnetron doet 800W en de inductiekookplaat, 4 tot 6kW? Wij gaan dan ruim over die 8kW heen die uit het net gehaald kan worden op onze 1x35A aansluiting, en dat ook niet voor een paar tellen maar minuten lang. En dan heb ik het nog niet gehad over andere grote verbruikers.

Conclusie: Willen wij van het gas af dan moeten wij naar een 3x25A aansluiting toe.

Updates

Na aanleiding van diverse goede suggesties in de comments.

Update 1

@Gert, De ELGA komt echt net te kort. Met een buffer van 40 graden zou ik een deel kunnen opvangen alleen blijft 5.1kW net niet genoeg bij temperaturen onder nul. Ik heb al eerder overwogen om een 2 of 3kW element in de boiler te hangen en dan in de winter die aan te sturen. Alleen is het effect niet te voorspellen en dat risico is mij te groot dat we dan straks te kort komen om het huis te verwarmen.

Met een 2 of 3kW elektrisch element in de aanvoer van de ELGA lossen we dat op. Met 2kW wordt de aanvoer 2,6 graden warmer en met een 3kW element bijna 4 graden. Daarmee dempen we meteen het effect van een defrost en het is een goedkope oplossing 🙂

@Marnix, De ELGA er uit vind ik persoonlijk kapitaalvernietiging. De ELGA werkt prima en met een kleine aanvulling kan ik extra elektrisch vermogen toevoegen die ik maar 5 tot 10 dagen per jaar nodig heb.

Een Loria heeft nog een ander nadeel. Ik heb boven geen plek om hem op te hangen ( binnenunit met boiler ) en de buitenunit. Hang ik hem beneden op waar nu de ELGA hangt dan heb ik weer een probleem dat ik beneden wam tapwater heb terwijl boven mijn zonneboiler staat.

Gesteld ik zou een Loria nemen zonder boiler dan zou die op de plek van de CV ketel kunnen hangen, dan laat ik de Loria mijn zonneboilervat verwarmen via de 2e wisselaar. Maar dan heb ik nog steeds het probleem waar ik de buitenunit kwijt zou moeten. Aan de voorgevel is geen optie, naar de plek waar nu de Carrier unit hangt zou betekenen dat ik 15 tot 20 meter leidingen krijg van de buitenunit naar de binnenunit. Ik weet niet of dat handig is of uberhaupt kan.

Dan blijft eigenlijk alleen een gescheiden systeem over voor verwarming en warm tapwater.

@Hidde, een Ecolution zou nog een goede optie kunnen zijn. Ik ben al aan het kijken naar een warmtepompboiler ( Inventum / Atlantic etc ).

Update 2

@Rick M,

L/L op de bovenverdieping heb ik ook al eerder aan gedacht, het liefste zou ik dan zelfs een multisplit unit willen zodat wij boven en beneden kunnen verwarmen en koelen. Ik heb een offerte daarvoor gehad maar die was heel erg prijzig ( >5k ).

2e ELGA is ook weer zo een prijzige investering en maakt het systeem ook weer meer houtje touwtje ipv KISS. Plus hoe moet ik die regeling gaan aanpakken. Moet allemaal worden uitgedacht. Een Loria of andere volledige oplossing is veruit het simpelst inderdaad, alleen komt die mogelijke kapitaalvernietiging om de hoek kijken.

Een WPB is ook niet helemaal ideaal nee, deels kan ik de lucht vanuit huis gebruiken maar het merendeel moet van buiten komen om de WPB op te warmen. Hoe dat exact moet worden aangesloten ben ik nog aan het uitzoeke.

– Hoeveel kWh(thermisch) leveren de huidige 2,4m2 zonnecollectoren op per maand?
– Hoeveel kWh(thermisch) zouden Panasonics HIT’s i.c.m. met de goede COP van de Loria opleveren per maand?

Die is interessant. Per maand weet ik het (nog) niet. Per jaar is het eenvoudig. De zonneboiler levert gemiddeld per jaar 8.4GJ ( 2300kWh ) thermisch. Haal ik de zonneboiler van het dak af en ik ga die plek opvullen met zonnepanelen ( Panasonic HIT 245Wp, 158x80cm ) dan kan ik 10 of 12 panelen extra kwijt, dus 2940Wp extra. Die leveren op mijn dak naar schatting 2100kWh elektrisch op.

Door het wegvallen van de zonneboiler heb ik meer energie nodig voor warm tapwater. Ga ik uit van een Atlantic met een COP van 2,7 dan heb ik op jaarbasis ( 15m3 * 12 * 31,65 / 3,6 / 2,7 ) = 600kWh nodig in de WPB. Dit ligt redelijk in lijn met wat er op tweakers voor getallen voorbij komen. Dan blijft er 1500kWh over voor koken en verwarmen.

All-electic, zonder zonneboiler, met Loria Duo ( 2000kWh verwarmen + 600kWh warm tapwater ) zou ik volgens mij op die manier gasloos / nul op de meter woning hebben, onder voorwaarde dat saldering blijft bestaan.

Update 3

Balansventilatie ligt weer op tafel. Het is wel wat werk maar het is denk ik te doen om een volwaardige balansventilatie te kunnen monteren die voldoet aan alle eisen. Ik heb een berekening gedaan en balansventilatie zou ons zeker 20% kunnen schelen aan energieverliezen. Met balansventilatie gaat het comfort omhoog, gaat ons energieverlies naar beneden, wordt het leefklimaat aanzienlijk beter denk ik en het maakt denk ik ook aanvullende verwarming overbodig.

En mochten we nog wel een keer een dag hebben dat de ELGA het echt niet trekt dan zetten we het elektrische kacheltje aan. Die warmte komt via de WTW dan weer overal in huis terecht.

En bij deze optie kan de ELGA dus blijven hangen!

 

 

12 Reacties

 1. Floris

  Heel illustratief

 2. Hubert

  Is voor warm water en verwarming het Hone systeem een oplossing?
  https://www.solarcompleet.nl/wp-content/uploads/2017/02/HONE-Brochure-Consument.pdf

  Ik denk eraan dit te installeren naast een aantal andere zonnepanelen voor electra. De CV ketel dan als backup gebruiken. Vermoedelijk alleen nodig voor extreem koude dagen.

 3. Marian

  Een warmtepompboiler is niet duur met een subsidie van ruim boven de 1000 euro. Daardoor kosten ze nog maar een paar honderd euro en moet je hem alleen nog (laten) aansluiten.
  Er zijn zelfs slimmeriken die een warmtepompboiler gebruiken voor cv-ondersteuning. Per definitie energie-efficiënter dan een doorstromer! https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1791799

 4. Gert

  Met de ELGA kom je net tekort. Dat komt misschien omdat hij in de praktijk niet 24 uur per dag op vol vermogen werkt. Als dat wel zou kunnen via vooropslag in een (zonne) boiler, dan red je het misschien wel? Uit de vooropslag (40C?) kun je met een doorstroomverwarmer ook snel 65C water produceren voor douche, keuken. Desnoods ipv doorstroomverwarmer een tweede geschakelde boiler met verwarmingselement voor >65C water?

 5. Marnix

  ELGA eruit en loria DUO(of ander merk) erin.
  Voor je douche is 45c aanvoer een prima waarde, douchen wij ook jaarrond op.

 6. Hidde

  Ik zou ook eens kijken of een van de ecolution (van inventum) concepten goed bij jullie past. Kun je gewoon ventilatie type-C houden, en zowel verwarming als warm water mee maken (al dan niet aangevuld met een doorstroomverwarmer).

 7. Mattias

  Een warmtewisselaar voor de douche kan mss ook nog helpen?

  Douchen met 65°C is idd niet nodig: onze 185 lilter boiler voor SWW staat het jaar rond op 48°C (dus wel geen bescherming voor legionella). Tot nu toe geen problemen.

  Merk op dat als iemand doucht het SWW daarom niet direct moet worden bijverwarmd. Je kan dat uitstellen tot ’s nachts of een ander tijdstip. Dan moet je het wel kunnen sturen.

 8. Rick M

  Het grote probleem is dus het piekvermogen op bepaalde tijden. Het liefst wil je dus niet elektrisch (Cop=1) verwarmen.

  Zo maar wat ideeën:
  – Een L/L airco op de bovenverdieping.
  – 2e Elga voor de bovenverdieping+zonneboiler.
  Buitenunit voor in de tuin met een nette omkasting.

  Een warmtepompboiler is enerzijds top, want door de hogere COP minder elektrisch piekvermogen nodig, maar zo’n boiler onttrekt wel warmte van binnen natuurlijk. Dat zal ook weer aangevuld moeten worden.

 9. Rick M

  Persoonlijk ben ik het wel met Marnix eens.
  Elga eruit + zonneboiler eruit (Marktplaats op), Loria Duo erin.
  Vacuumbuizen van het dak en zonnepanelen voor in de plaats.
  Dat is qua systeem het eenvoudigst, KISS. Dat lijkt mij het makkelijkst te onderhouden en te tweaken.
  Ik vraag mij ook af in hoeverre de overige gezinsleden je huidige systeem kunnen regelen/onderhouden. Dat is wellicht niet helemaal future-proof.

 10. Rick

  Als toevoeging op mijn laatste reactie:
  – Hoeveel kWh(thermisch) leveren de huidige 2,4m2 zonnecollectoren op per maand?
  – Hoeveel kWh(thermisch) zouden Panasonics HIT’s i.c.m. met de goede COP van de Loria opleveren per maand?
  De uitkomsten afzetten tegen je verbruik en dan je tekort eens bekijken…

 11. Karst

  Wij zijn van het gas af met de elga deze wordt ondersteunt door Electriche kachel (CV) 4 kW die je kan op 33 % vermogen zetten als ondersteuning voor als de elga het moeilijk heeft, warmwater warmtepompboiler euer edelair 150 liter op 55 graden een keer perweek 60 graden voor legionella deze is zeer zuinig nog geen 400 kW perjaar en kost na aftrek subsidie 650 euro
  Je kan ook de elektriche kachel (CV) ook met een drieweg klep uitrusten voor ondersteuning van je zonneboiler als deze het moeilijk heeft
  Ook wij koken op inductie
  Pv panelen leveren 3000 kW per jaar onze energierekening is van 1600 euro naar 499 euro gegaan door deze opstelling

 12. Ramon

  Ik ben het ook met Marnix eens, de elga eruit halen en vervangen voor een 5kw Panasonic.

  Jouw elga geeft rond het vriespunt bijna geen warmte meer, daar doet de Panasonic het eens stuk beter.
  Tevens heb je een backup element tot je beschikking.

  Ik had de carrier en nu een 5kw Panasonic en dat gaat super, waar de elga het opgaf heeft de Panasonic nog genoeg vermogen tot zijn beschikking.

Geen reacties toegestaan.