Van het gas af, warm tapwater opties?

2021 wordt het jaar dat wij van het gas af willen. De grootste uitdaging is onze warme tapwater. Ik heb er al heel wat over geschreven hier en ben inmiddels er ook actief over op twitter dat ik echt door de bomen het bos niet meer weet. Ik dacht alles op een rijtje te hebben alleen kwam ik nog een mogelijkheid tegen hoe wij warm tapwater kunnen bereiden. En toen werd ik spreekwoordelijk echt gek.

Een aantal zaken zijn wel zeker.

Douchekop

Ik heb laatst onze douchekop weer gemeten en die meting kwam ergens tussen de 8 en 9 liter per minuut uit. Lang daarvoor is de douchekop er een keer af geweest en is een doorstroombegrenzer er blijkbaar uit gevallen. 8 of 9 liter per minuut is best een aardige slok water. Als je dan water uit een boilervat wil halen dan is het boilervat een stuk sneller koud dan wanneer je met 5 liter per minuut doucht.Van 8 naar 5 liter per minuut houdt in dat je 60% langer kan douchen in theorie en van 9 naar 5 liter per minuut is dat zelfs 80% langer.

Dat scheelt dus nogal!

Douchelengte

Dan is de douchelengte uiteraard ook van belang. Des te langer er wordt gedoucht des te groter is de kans dat het boilervat leeg raakt, bij uiteraard het gebruik van een boiler. En heel eerlijk; Wij douchen te lang. Er zijn regelmatig douchesessies van langer dan 20 minuten. Daar zal ik dus rekening mee moeten houden.

En dan?

Dan de opties hoe wij van het gas van kunnen, en dat zijn er nogal wat. Zit u? De lijst is lang!

Doorstroomverwarmer

Dit is veruit de meest eenvoudige oplossing. CV ketel van de muur af, overgang naar 3 fasen en boven een aparte 3 fase groep voor de doorstroomverwarmer. Grootste voordeel is een onbeperkte hoeveelheid warm tapwater alleen beperkt qua volume in liter per minuut. Inmiddels zijn er doorstromers die overweg kunnen met een wisselende ingaande temperatuur. Dit maakt ze ideaal voor onze zonneboiler.

Grootste nadeel is uiteraard dat het verwarmen is met een COP van 1 en met een enorm vermogen. Zelfs met 3x25A is de belasting van 11 tot 13kW fors.

Extra ventilatie warmtepompboiler boven

De meest gehoorde optie in mijn mailbox. Een aparte warmtepompboiler aangesloten op onze ventilatieluchtbuizen. Het nadeel; Daar zit ook onze keuken op dus de lucht is vet/vervuild en dat vinden die units niet leuk.

En daarbij; Hoe groot moet de boiler worden en waar moet ik hem kwijt? Veel ruimte heb ik niet in die kleine ruimte waar nu de ketel hangt.

Zonneboilervat vervangen voor een WPB met spiraal voor collector

Onze zonneboilervat vervangen voor een warmtepompboiler waar ook de collector van de collector op aansluiten. Wederom probleem van de WPB met ventilatielucht, en het is een ingrijpende operatie. Eventueel zou dan zelfs nog gekozen kunnen worden voor 2 boilers met een prioriteitenregeling.

Complex in elk geval.

Ventilatie warmtepompboiler in schuur

Compleet de zonneboiler vaarwel zeggen en een warmtepompboiler in onze schuur plaatsen naast de ELGA. Deze WPB haalt dan de warmte uit de buitenlucht. Is een interessante optie, alleen ingrijpend.

CV warmtepompboiler

Je hebt ook warmtepompboilers die de warmte halen uit het CV water. Klinkt interessant waarbij ik dus warmte kan opwaarderen vanaf de zonneboiler of vanaf de warmtepomp. Maar wederom niet heel eenvoudig te integreren. En deze optie heeft ook het risico dat je dermate veel warmte uit je huis haalt waardoor je vloer afkoelt beneden, en het dus onaangenaam wordt waardoor warmtepomp weer aan moet.

En wederom; Hoe groot moet het boilervat worden?

Werkt dit goed in de praktijk? Hier ben ik vooral op zoek naar ervaringsdeskundigen. 🙂

Elektrische boiler

Een hele simpele optie; Gewoon een boiler ophangen of plaatsen met een elektrisch element en die verwarmen met elektriciteit. Relatief eenvoudig, staat in serie met die van de zonneboiler en de zonneboiler kan dus voor voorverwarmd water zorgen. Alleen werderom hoe groot moet die boiler worden? En plek heb ik eigenlijk niet.

Elektrisch element in bestaande boilervat

In mijn boilervat van 300 liter zit een plek waar een verwarmingselement in kan. Deze verwarmd ongeveer 200 liter water en kan worden aangestuurd door de bestaande controller en een relais regeling.

Hier zit de uitdaging weer dat de warmtepomp door het boilervat heen kan om warmte te onttrekken etc.

Twee ipv 1 zonneboilervat met prioregeling en elektrisch element

Zoals ik al eerder zei. Het huidige boilervat weg en dan 2 boilervaten terug met een prioregeling die ervoor zorgt dat eerst boiler 1 op temperatuur is en daarna de tweede. De eerste boiler is kleiner dan de tweede waardoor de eerste boiler sneller en eerder op temperatuur is. Bijvoorbeeld de eerste 150 liter en de 2e 200 liter. De eerste boiler warmt dan een keer zo snel op als nu bij dezelfde hoeveelheid warmte die van de collector komt.

Simulaties

Ik heb simulatiesoftware geschreven die de data gebruikt van ons actuele verbruik waarbij ik de volgende parameters kan aanpassen.

 • Boilergrootte
 • Douchekopdoorlaat
 • Douchetemperatuur
 • Grootte van elektrische element voor aanwarmen
 • Inlaattemperatuur koud water van de boiler ( samen met de doucheWTW )

Op basis van die simulaties kan ik dan kijken of er momenten zijn dat wij warmte te kort komen, lees koud douchen.

Met een 200 liter boilervat, 5 liter/minuut douchekop zijn er nog steeds dagen dat wij te kort komen. Dat ziet er zo uit:

23 februari 2020, bij ons huidige verbruik is dit 1 van de dagen dat we koud douchen. En in dit geval zelfs echt koud want de bovenkant van de boiler zakt zelfs tot 30 graden!

En koud douchen heeft een hele lage WAF hier in huis.

Dus wat nu naast hoofdpijn?

In elk geval iets om verder over te broeden, de 5l douchekop wil ik in elk geval aankomend voorjaar proberen, kijken hoe die bevalt.

 

 

6 Reacties

 1. Jan

  Beste Martin,
  Wij hebben een doorstroomverwarmings apparaat van Clage en dat bevalt ons zeer goed.
  Wij doen dat zonder boilervat maar wel met een douche WTW. Dat betekent dat het maximum van 9 kW nooit wordt bereikt.
  Ik durf te stellen dat minstens 1000 watt of misschien wel meer van de piekbelasting af gaat. Dan hebben jullie ook nog nota bene een boilervat aangesloten op de heat-pipes. Daarvan is de temperatuur zelfs in de winter nooit onder de … graden. Dat weet je zelf.
  Dus de angst voor de belasting op jouw meterkast is echt niet nodig. Waarom niet voor de meest eenvoudige oplossing kiezen.
  Goed voor het milieu en goed voor je portemonnaie.

 2. F

  Hallo Martin, ik volg al een paar jaar jou energie blog met veel interesse, super leuk om je technische benadering te volgen.. Ik wilde zelf altijd ook al van de CV maar nu gaat mijn gemeente besluiten dat onze wijk vanaf 2030 van het gas af moet. We koken al electrics.

  Verwarming zie ik ook niet als een groot probleem. Nu verbruiken we 700m3 gas door erg bewust om te gaan met de thermostaat, dit zal meer worden wanneer we naar vloerverwarming zal gaan (continue een bepaalde temperatuur). Maar vloerverwarming is al een lang gekoesterde wens dus de extra verbruik had ik ervoor over.
  Dit kan perfect met L/W warmtepomp.

  Maar dan blijft warm water over (douchen en kraan). Voor een gezin met 4 personen zal dit minimaal een boilervat moeten zijn van 400 liter. Maar hoe ga je dit efficient verwarmen. Helaas heb ik geen optie voor een zonnecollector. Dus het zal met stroom moeten.

  Juist het warme water is erg onderbelicht in het energie transitie verhaal. Ik hoop dat jou zoektocht mij ook op ideeën brengt hoe we dit het beste kan oplossen.

 3. Barry

  Hoi Martin,
  nog een extra optie:
  een Huwalex warmtepompje.
  is door de subsidie ongeveer gratis en kan je gebruiken om via je cv circuit bij de ZB je boiler op te warmen.
  Vraag is wel of dat ding wat doet bij vorst.

  In jouw plaats zou ik gewoon een doorstroomverwarmer achter je ZB plaatsen en een ecosaver of niebla douchekop gebruiken (4-7 liter/min).
  Ik denk dat je zelfs met een 16A 1 fase doorstromer al een eind komt omdat je ZB vat al minimaal 30 graden is en je ook nog een DWTW hebt. Alleen het bad vol laten lopen zal wat langer duren.
  Eventueel kan je icm een doorstroomverwarmer nog een circulatiepompje plaatsen waarmee je water uit de boiler tapt en aan de koud water invoer kant weer invoeren. Dan kan je een paar uur voor het gebruik van je bad je boiler opstoken met de doorstroomverwarmer.

 4. Martijn

  Herkenbare afwegingen. Vanwege gebrek aan ruimte (huisje is slechts 70 vierkante meter groot, kleine vliering) en om het installatietechnisch simpel te houden, heb ik er hier voor gekozen om een gewone elektrische boiler op te hangen. Met een vrij zuinige douchekop van Grohe kunnen we daar hier goed mee douchen (2 volwassenen, 2 kinderen). We hebben gekozen voor een Ariston boiler van 100 liter, die tot 60 graden verwarmt (kan ook warmer gezet worden, dan kun je langer douchen). Het gebeurt hier een heel enkele keer dat het warme water op is, als mijn dochter en zoon bijvoorbeeld beiden douchen (dan ben je zomaar een half uur of drie kwartier verder). Maar eerlijk gezegd vind ik het geen probleem dat het warme water dan op is. Zo ervaren ze dat warm water een schaars goed is, waar je zuinig op moet zijn.

 5. Maarten Duijst

  Hallo,

  Ik heb 2jaar geleden 1250 subsidie gehad op een atlantic warmtepompboiler 200L met spiraal. netto +-150 euro nu ben je er netto wat meer voor kwijt. In ons geval kunnen we 1x in bad en 20 minuten douchen. Als je dat risico niet wilt lopen dat je lauw water krijgt idd een 3fase Clage er tussen zetten.

 6. Arjan

  Martin,

  Mbt de grootte van het tapwatervat: Wij hebben hier nu 1 jaar een L/W-warmtepomp (Alira LWDV 9kW) met een 300liter tapwatervat. Het instromende water wordt voorverwarmd met een 120ltr-zonneboiler. De wp houdt het tapwatervat op 58gr ivm legionella, en start met ‘laden’ bij 53gr.. Douche heeft wel een doorstroombegrenzer, maar geen wtw.

  We wonen met 7 personen, en we hebben in dit afgelopen jaar 1x gehad dat de 5de persoon op die avond lauw moest douchen. Dat was op een zonloze winterdag. (@F: is het echt nodig om 100liter per persoon warm te houden, en op welke temperatuur dan?)

  En ja, ook hier wordt regelmatig >20min gedoucht. Ik de praktijk wordt er echter niet vaak een vol uur achter elkaar gedoucht. Jonge kids begin vd avond, oudere kids eind vd avond, moeders ‘sochtends, dus tussendoor heeft de wp vaak wel de tijd om wat bij te warmen. Kortom, ik zou me geen zorgen maken over zeldzame scenario’s waarop het misschien kan gebeuren dat er iemand een keer niet op 38gr kan douchen.

  Kan jouw Elga met een driewegklep ook een tapwatervat verwarmen? Ik zie die optie niet in je lijstje hierboven. Wat wij hebben is wel een relatief dure optie en je moet ergens een tweede vat kwijt. Succes met uitdenken. Ik lees over een poosje graag wat je gekozen hebt.

Geen reacties toegestaan.