Van het gas af, zonneboiler & warmtepompboiler

Excuses als het een warrig en technisch verhaal is. Na aanleiding van een discussie op tweakers over zonneboilers en warmtepompboilers heb ik wat cijfers bij elkaar geraapt.

Mijn originele uitgangspunt.

Ik ga nu proberen om te bepalen in de 6 koude maanden wat er zou gebeuren als ik een prioboiler setup zou maken met een vat van 200 liter.

1. Temperatuur van vat rond 10:00 ’s ochtends ( koudste punt )
2. Temperatuur van vat rond 18:00 ’s avonds ( warmtste punt )

Dan dT bepalen en kijken wat het verschil is tussen 300l boiler en 200l boiler. Dan vanaf 18:00 het vat verwarmen tot 55 graden en kijken hoeveel elektriciteit ik daarvoor nodig zou hebben.

En dan bepalen met een COP van 2,7??? (opgave Atlantic )hoeveel een WPB zou besparen.

Eens kijken of er dan nog wat zinnigs uit komt.

En op basis van mijn cijfers van 2018 kom ik dan tot de volgende conclusie.

Ik heb een query gedraaid om te kijken wat de temperatuur is om 10:00 en om 19:00. Daarna de deltaT bepaald, omgerekend naar de verhoging naar een kleinere boiler van 200 liter en daarna gekeken hoeveel energie het zou kosten om dat vat naar de 55 graden te brengen, en als laatste de aanname dat een Atlantic 200liter warmtepompboiler met een COP van ongeveer 2,8 werkt.

Daar komt uit:

 • 300l boiler: 2080kWh, 478 euro
 • 200l boiler: 1275kWh, 293 euro
 • 200l wpb: 455kWh, 105 euro

Er zit een enorme fout in deze cijfers die ik niet kan corrigeren. Mijn ELGA roomt namelijk het overschot af van het boilervat en ik kan dus geen warmte bufferen van de dag er voor. Met andere woorden mijn boilervat begint elke dag kouder dan wanneer ik geen energie zou afromen.

Prioregeling & WPB

Allereerst werkt een prioriteitregeling met twee boilers waarvan eentje kleiner geweldig. Een kleiner vat aansluiten en opwarmen levert snel bruikbare warmte. Alleen dit scheelt al 800kWh op jaarbasis als wij naar all-electric zouden gaan.

De Atlantic WPB serie heeft ook een variant met een spiraal. Die zou ik dus  perfect hiervoor kunnen gebruiken. Het boilervat van de WPB wordt eerst verwarmd door de zonneboiler en als die een bepaalde temperatuur heeft bereikt gaat de zonneboiler verder met boilervat 2.

Met een WPB zouden wij voor 455kWh ( en ik denk dus voor nog minder ) onze volledige warm tapwater voorziening voor zijn rekening nemen. Interessant!

Het blijft puzzelen.

4 Reacties

 1. Paul Inklaar

  Hoi Martin,
  Klein punt. Water van 55 graden. Waarom? Wat je huid maximaal verdraagt is 41. Dan meng je dus geen koud bij, maar als je niet te lang dochter kan dat gemakkelijk. En je Delta T is daardoor een stuk overzichtelijker.
  Groeten,
  Paul

 2. Rogier

  Hoi Martin,
  Bovenstaand is dus inclusief effecten zonneboiler?
  Groet, Rogier

 3. Martin Kleinman

  @Paul, 55 graden is min of meer de temperatuur die een WPB er ook van maakt, en dan 1x per zoveel dagen een run naar 62 ivm legionella.

  Plus dat een iets hogere temperatuur de bruikbare hoeveelheid uit de boiler ook wat groter maakt.

  @Roger, klopt, dit is dus inclusief het effect van de zonneboiler, maar ook dus het effect van het afromen van energie met de ELGA om het huis te verwarmen. Als ik dat dus zou stopzetten ( klep dicht ) dan gaat het bruikbare effect van zonneboiler op SWW ook weer omhoog.

 4. Barry

  Herkenbaar vraagstuk.
  2e L/W warmtepomp die met driewegklep ook een kleine boiler (100 liter tussen ZB boiler en tappunten kan opwarmen?
  heb je gelijk extra verwarmingsvermogen met 1 apparaat.

Geen reacties toegestaan.